Näin tuet kehoasi talvella - Syö oikein

Torstai 25.11.2021

Satokausisyöminen tukee niin kehoamme kuin mieltämme eri vuodenaikoina. Vuodenkierron jokaiseen vaiheeseen kuuluu omat pääpiirteensä ja tulee mukavasti vuosittaista vaihtelua myös ravitsemukseen.

Esimerkiksi allergiat ja yliherkkyydet, väsymys, vatsaoireet, mielialan haasteet, iho-ongelmat, hormonivaihtelut, verensokerin kuin sydänongelmat saavat huomattavaa helpotusta jo pelkästään vuodenkierron mukaan syömisellä. Yksinkertaisesti siitä syystä, että kun vähennämme kehon kuormitusta, se pystyy paremmin keskittymään aina siihen tasapainotusprosessiin kehossasi, mikä on milläkin hetkellä tärkeintä.

talvi_ayurveda.JPG

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: ayurveda, pohjolan, talvi, ravitsemus, satokausi

Palautumisen ja energian kulttuuri

Torstai 18.11.2021

Mitä palautuminen on? Ja mitä se vaatii keholtasi?

Elämme tietotulvan aikaa. Ja kaiken lisäksi tuo tietotulva on äärettömän voimakkasta viestintää turvattomuudesta, uhkatekijöistä, vihasta, pelosta, kuolemasta, kivusta. Elämme maailmassa, jossa keskiverto ihminen on koko ajan yhteydessä ulkomaailmaan. Maailmaan joka ei ole tässä ja nyt, asioihin jotka eivät tapahdu sinun lähelläsi.

pisara_flt_terveys.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, aivoterveys, mieli, terveys,

Yrteillä tukea kaamokseen

Torstai 11.11.2021

Viimeviikon blogissani pohdeimme kehon tankkausta ja tukemista pimeänä vuodenaikana. ”Valo löytyy, kun sitä lakkaa etsimästä.” Villi- kuin puutarhayrttien joukosta löytyy paljon pimeän vuodenaikaan sopivia lämmittäviä, vahvistavia ja rauhoittavia yrttejä. Voit nauttia näitä yrttejä hauduttaen yrttijuomaa, jalkakylvyissä suolan kera, ruuanlaitossa kuin myös valmiina uutteena, voiteena jne. Itse suosin kuuriluontoisuudessa aina yrttiteetä ja etenkin näinä vuodenaikoina. Sillä on kokonaisvaltaisin ja helposti kehon hyödynnettävä toimivuus. Yrttiteen taas voit juomisen lisäksi myös sujauttaa jalkakylpyysi tai sivellä ihollesi. Kuinka sinulle on mieleisintä?

marianne_tynkkynen_yrttikuuri_flt.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrtti, rohto, kuuri, rauhoittava, terveysvaikutus, kanerva, sitruunamelissa

Käännä pohjolan pimeä voimaksesi

Torstai 4.11.2021

Elämme jälleen vuoden pimeintä aikaa. Talvi-aikaan siirtyminen tekee marraskuusta alkavan pimeän jakson vielä toivottomamman tuntuiseksi sekoittaessaan luonnollista nukkumisrytmiäsi kuin koko päiväsi rytmiä. Väsymystä, masennusta, alavireisyyttä, vastenmielisyyttä, päänsärkyä, voimattomuutta. Itse kullakin on omat haasteensa. Mihin ryhmään sinä kuulut?

Ravintovalmennuksissa käsittelen muiden kaamosta, joka on saanut mieleni avautumaan aikaa myöden aivan toisella tavalla pimeyteen. On näköjään jälleen helppo auttaa toisia, itseään ei. Mutta kiitos asiakkaat. On mahtavaa kuulla, kun asiakas joka on aina vihannut marraskuuta (kuten minäkin ennen), kokee pimeän ajan hoidon myötä ensimmäistä kertaa elämässään tai pitkästä aikaa aivan normaaliksi ja positiiviseksi ajankohdaksi. Tai edes helpommaksi.teehetki_flt_blogi.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pimeä, mieli, talvi, rytmit, tasapaino

Luonnollisten materiaalien koti - Kiitollisuus&Muutos 4/4

Torstai 16.9.2021

Neljäs ja viimeinen kirjoitus muutosmatkani tuomista muutoksista kertoo sinulle nykyminästä materialistina. Koti ja sen sisältö kertovat aina asujastaan. Ja niin minunkin. Henkinen tasapaino (lue tasapainoisempi – muutos ja sen tarve ei ole koskaan perillä) on ainakin minulla muuttanut materiaaleja ja niiden määrää kotonani. Muuallakin kuin keittiössäni.

Vaatteet, meikit, saippuat, liinavaatteet, huonekalut, rakennusmateriaalit. Aina kun jotain ”uutta” päätyy kotiini, se on käynyt ankaran päänsisäisen sensuurin siitä, sopiiko se arvoihini. Tiedostamatta ja tiedostaen. On vaikea ostaa keinokuituisia vaatteita tai liinavaatteita, kosmetiikkaa jota ei voi syödä, liimapuulevyjä tai kemikaalimaaleja. Onneksi asioita ei tarvitse vaihtaa kerralla, vaan miettiä yksitellen sitä mukaa kuin jokin menee käyttökelvottomaan kuntoon ja tulee tarve uudelle.

IMG_20210916_060606.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, muutos, mieli, henkinen, kasvu, tasapaino

Unelmatyö vai -elämä? - Kiitollisuus&Muutos 3/4

Torstai 9.9.2021

IMG_20210908_121347.jpgOn kahdenlaisia tapoja päätyä työhön, johon on loputon intohimo ja kehittymisen halu. Vai onko? Toinen voisi kenties olla se, että miettii, mikä on minun unelmaduunini. Ja toteuttaa sen suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Minulle se tuli toista reittiä: aluksi halusin selvittää asioita. Sitten auttaa muita helpompaan reittiin terveyden kanssa ja yllättäen minulla oli muuttunut elämä ja syntynyt elämäntapatyö elättäjäkseni.

Kuulostaa molemmat helpolta ja johdonmukaiselta. Mutta noihin molempiin matkoihin kuuluu lähdöstä sinne omia arvoja kantavaan, tekijänsä elättävään työhön tunteina kaikkea muuta kuin johdonmukaista helppoa elämistä. Ilman henkistä työtä ja muutosta ei muovaudu antavaa elannonhankkimistapaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, muutos, mieli, henkinen, kasvu, tasapaino

Kun sinä muutut, maailmasi muuttuu - Kiitollisuus&Muutos 2/4

Torstai 2.9.2021

Minä en ole ajatukseni.

Oletko ryhtynyt johonkin asiaan uudelleen ja uudelleen ajatellen, että se olisi terveellistä, hyvää, energisoivaa? Tsempannut, tsemppaantunut ja lopahtanut? Toistanut itsellesi, kuinka pitäisi ja pitäisi? Minä olen. Satoja kertoja.

Muutosmatkani sisäisessä maailmassani muutti ”vahingossa” arvojani luonnollisiksi: arkeni, vapaa-aikani, elämäntapani, asumismuotoni, kaiken.

En tiedä, mistä aina ammennan loputtoman inspiraationi mieleni muutoksille. Halun uudelleen ja uudelleen vapautua ja irtaantua kahleista, jotka ajatuksen harhat ja tunteiden kuuntelemattomuus luovat. Halun vapautua vuosisatojen traumoista kehossani ja somaattisista oireistani ja astua kaiken sen yläpuolelle.

IMG_20210901_193843.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, muutos, mieli, henkinen, kasvu, tasapaino

Henkinen muutosmatka muutti suhtautumiseni ravitsemukseen - Kiitollisuus&Muutos 1/4

Torstai 26.8.2021

Tästä alkaa neliosainen kiitollisuus-sarja elämästä. Olen muuttanut voimakkaasti omaa sisäistä maailmaani tietoisesti päästäkseni vapautumaan kehoani kahlitsevista traumoista ja ajattelumalleista. Ja mahdollisesti myös vanhempieni, isovanhempieni ja pidemmälle suvussani kulkeneista traumoista ja itsehäpeäkeskeisestä syyllisyysmaailmasta. Jaan tämän aiheen neljään osaan siitä syystä, että minusta on hämmentävän ihanaa, mihin sisäinen muutosmatka on johdattanut arjen käytännön tasolla. Miten se on muuttanut montaa osa-aluetta. Pureudumme käytännön tuloksiin aiheilla; muutos keittiössäni, vapaa-ajallani ja elämäntapana, työssäni ja materialistina. Aloitamme isoimmiten ravitsemusneuvojan ammattiini lähinnä olevalla näkökulmalla eli muutoksista keittiössäni ja ravitsemuksessa.

muutosvalmennus_mariannetynkkynen.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, muutos, mieli, henkinen, kasvu, tasapaino

Adaptoiva elämäntapa

Torstai 22.7.2021

Kehon adaptoitumista, eli tasapainoittumista voidaan tukea viime viikkoisen blogini adaptogeenisten luonnontuotteiden avulla, mutta isoimmassa osassa on tasapainoittavan elämistavan runko. Jos käytät adaptogeenisiä yrttejä yhdessä piristeiden, epäsäännöllisen elämänrytmin ja verensokerivuoristorata-ruuan kanssa, voit olla varma, että adaptogeenisten valmisteittesi teho on äärettömän pieni, jos ollenkaan.

terassi_flt_adaptogeeni.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: adaptogeeni, muutos, elämäntapa, stressi, luonnon rytmit

Mitä ovat adaptogeeniset kasvit?

Torstai 8.7.2021

Oletko sinä pannut merkille, että Suomen luonnossa ei kasva juurikaan stimulantteja. Jos etsii kotimaisia piristeitä, päätyy lähinnä huikeisiin adaptogeeneihimme niin kasveissa kuin tekemisessä. Oli se sitten avantouinti, ruusunjuuri tai voikukka. Siitä huolimatta suomi on maailman kovimpia kahvinjuontimaita. Myös kaikki kofeiinipitoinen tee, kaakaot, tupakanlehdet, ja niin edelleen kasvavat muualla kuin meidän leveysasteillamme. Vaikka kaikki nuo ovat terveystuotteita ollessaan laadukkaita, on selvää, etteivät ne ole sitä parhaimmillaan meille pohjolan asukkaille. Muutenhan ne kasvaisivat täällä. Meille kuuluvat adaptogeenit. Kasvit, jotka kasvavat äärettömän rankoissa olosuhteissa: Yöttömässä yössä ilman lepoa, pitkä kylmä talvi, vaihtelevat sääolosuhteet, köyhällä ja vaihtelevalla ravintoaine- ja nesteen saannilla, Lapissa ja pohjoisessa vielä korkeilla alueilla tuulten tuoiverruksissa. Siellä kasvavat voimakkaat selviytyjäravintoaineet.

DSC_2208.JPG

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: adabtogeeni, immuniteetti, pakuri, vuorenkilpi, voikukan juuri, ruusunjuuri

Ravintolisien tehokas käyttötapa

Torstai 1.7.2021

Perusajatuksellaan ravintolisien tarkoitus on taata kehon saanti tietylle ravintoaineelle kehon sisäänottokyvystä huolimatta riittävän suurina annoksina. Näin voidaan tehokkaasti hoitaa puutoksia ja saada selkeästi tuloksia. Ravinnerikkaasta ruuasta tämä eroaa siinä, että tavanomaisesti aina sairaus- ja oiretiloissa kehon sisäänottokyky on jo hieman heikentynyt, tai puute on niin huomattava, ettei keho kykene lyhyessä ajassa saamaan ravinnosta riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita lyhyessä ajassa suhteessa oireisiin tai sairauden tuomiin tarpeisiin.

Ravintolisiä voidaan kuitenkin käyttää hyvin ja hyvin huonosti. Vaikka kyse on vain kapselista ja sen sisällöstä, halutun vasteen saamiseksi tarvitaan hieman muutakin kuin nielemistä. Päämäärättömän popsimisen sijaan otetaan ravintolisistä optimaalisin hyöty irti, jos ja kun niitä käytämme.

flt_ravintovalmentaja_marianne.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ravintolisät, ravintolisä, puutos, kuuri

Suo - kansallismaisema ja terveysmesta OSA 2/2

Torstai 17.6.2021

Suon terveysvaikutuksia

Suosta on tehty suhteellisen vähän tutkimusta varsinkin kun ajattelee, kuinka sitä on käytetty esimerkiksi turvemuodossa kylpylöiden perushoidoissa Euroopassa jo yli kahdensadan vuoden ajan. Tutkimuksia toki marjoista ja muista yksittäisistä ainesosista riittää, mutta mietitäänpä vaikka suokylvyn vaikutuksia. Onko suolampeen pulahtelu, avojaloin suossa kävely ja muu vastaava turhan pienen arvon saaneessa osassa? Kun turve siirretään suolta kylpylään, tietää ilman tiedettäkin turvekylvyn otto itse paikan päällä monikertaista altistumista noille hyvää tekeville ainesosille.

horta_lakka.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suo, horta, villiruoka, turve, microbisto

Suo - kansallismaisema ja terveysmesta OSA 1/2

Torstai 10.6.2021

Ihmisen tekee alitajuisesti mieli sitä, mitä hän tarvitsee. Meissä asuva sisäinen viisaus, joka on tietoista mieltä mittaamattomasti suurempi kokonaisuus, ohjaa luonnollisimmillaan toimintaamme meidän parhaaksi. Minulle tämä tarkoitti lapsena voimakasta mieltymystä päästä suolle. Olla piilossa arjelta. ottaa kengät pois ja upottaa edes jalat ja kädet tuonne suon hoitavaan syliin. Näin jälkeenpäin pidän tuon tarpeen olleen seurausta kovasti horjuneen bakteeritasapainoni sekä hermostoni yliaktiivisuuden, joihin suolla on voimakas vaikutus. Luonto halusi korjata varhaisessa vaiheessa epätasapainoni. Enkä liene ainoita suomalaisia, joille suo on koti. Suomen pinta-alasta on kolmasosa edelleen suota (noin 10 miljoonaa hehtaaria) ja se on suomalaista kansallismaisemaa. Vaikka suota on kovalla työllä raivattu 1800-1900 lukujen taitteen maanviljelysbuumista alkaen pelloiksi ja vaikka suohon liittyy paljon arvaamattomuutensa synkkääkin historiaa, suo on ehdottomasti meidän rikkautemme.

suo_terveys.jpg

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: suo, turve, hoito, bakteeristo, terpeenit

Suolaa - enemmän, vähemmän vai laadukkaampaa

Torstai 3.6.2021

Yleinen suositus toistaa suolan välttämisen olevan terveysteko. Saamme huomattavia määriä niinkutsuttua piilosulaa erilaisista eineksistä ja valmisruuista. Suolaa löytyy vähän kaikkialta ja huomaamatta einesruuassa tulee syötyä suolaisempaa ruokaa kuin tajuaakaan. Monella muullakin höystetty einestotku esansseineen ja sokeritärkkelyksineen peittää allensa suolan suolaisuuden. Sitten taas kun siirrymme kotikeittiöömme tekemään ruuan suolattomista raaka-aineista, maistamme suolan sen realistisena pitoisuutena. Himo suolaisiin ruokiin tulee tavanomaisesta kaikesta muusta kuin suolasta. Se tulee helposta tärkkelyksestä ja erilaisista makeaa muistuttavista ainesosista. Esimerkiksi sipsit ja suolapähkinä, monet leivät ja marinadit, kastikkeet ja makkarat sisältävät enemmän sokereita ja tärkkelyksiä kuin itse suolaa. Suolaisen himo onkin makean himoa. Ja vielä isomman riippuvuuden aiheuttaa makean ja rasvan yhdistelmä. Suolaisen ystävänä itseään pitävä saattaakin olla todellisuudessa koukussa rasva-sokeri-yhdistelmään. Pelkkä karkki ei miellytä, sillä rasva puuttuu.

DSC_2124.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suola, laatu, elektrolyytit, mineraalit, terve arkiruoka, ravitsemus

Opi tekemään maukas yrttiteesekoitus

Torstai 20.5.2021

Minulle ensimmäinen muoto käyttää pohjolan luontomme villiyrttejä on ollut lapsuuden kodissani teehaudukkeena. Minusta se oli vähintäänkin juhlavaa. Lapsuuden sairastelukierteet taisivat luoda syyn, että nuo siankärsämö-vadelma-mustaherukka-pietaryrttihaudukkeet olivat kielelleni jumalatarten juoman makuisia. Nyt tiedän, että haudutettu yrttijuoma on yksi parhaimpia tapoja saada etenkin ruuansulatusvaivaiselle ravintoaineet kehon hyväksikäytettävään muotoon. 20 minuutin haudutus irrottaa villikasveista ihanteellisesti ravinteita. Mutta kuinka oppia tekemään oikeasti maukas yrttihauduke oman kotikulmien kasveista?

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: yrtit, villikasvit, villiruoka, juomat, resepti, mineraalit, hivenaineet, nesteytys

5 tapaa lisätä kasviksia päivääsi

Torstai 13.5.2021

Yleinen suositus kasviksien saannista on vähintään 500-800g päivässä. Eli noin puolesta kilosta kiloon. Kasviksilla tarkoitetaan juureksia, salaatteja ja vihanneksia sekä yrttejä. Tähän emme laske siis marjoja tai hedelmiä emmekä myöskään perunaa.

Kasvikset ovat niin aliarvostettuja kaikissa valmisruuissa keittovihanneksia myöden kuin laitosruokaloissa, että kasvikset eivät kovin helpolla kerry, jos emme opettele sitä erikseen. Kouluissa tai työpaikalla syödään helposti kolmasosa ravinnonsaannistamme, ja jos siellä kasviksia kertyy vain noin 100g, jää kotiin aamiaiselle ja päivälliselle iso osuus kasviksista.

_20191112_164454.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvikset, saantisuositus, ravinteet, ravinto, antioksidantit

Ekologisuutta villiruuasta

Torstai 6.5.2021

Olen astellut villiruuan maailmaan pienin askelin syvemmälle. Ja jokainen askel tuo mukanaan uutta. Yksi ihanuus, joka on tullut sivutuotteena, on ekologisuus. Sitä tosin on saatellut elämän muutoksissa mukana kulutus-(ei rahallisesti vaan materiaalisesti)niukka maailmankatsomus. En säästä leipäpussia tai ostoskassia siksi, että säästyy muutama sentti tai maailman meret, vaan siksi, koska mä voin. Voin käyttää sen uudelleen.

Minusta on mahtavaa, miten ekologisuus ja luonnollisuus kulkevat käsikädessä täydellisen saumattomasti. Ei huonompi päälliskauppa. Se innostaa minua yhä syvemmälle villiruokaan terveyden, mielenrauhan ja luonnonläheisyyden lisäksi.

Ekologisuutta koko kierto – siemenestä arkiruuan kautta jälleen multaan

villiruoka_voikukka.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrttikurssi, villiruoka, riista, terve arkiruoka,

Mikä pitää meidät kiinni vanhoissa tottumuksissamme?

Torstai 29.4.2021

Koetan kirjoittaa tänään kaikkea muuta kuin asiaa. Ajatuksen juoksua ja parhaillaan pohdittavaa myös sinulle. Pohjustan silti tähän alkuun aihettani: Se kumpuaa asiakkaistani, joissa näen samoja piirteitä, jotka olen itse kokenut ja kovin voimakkaina: Erinomaisena suorittajana – josta olen onnekseni päässyt tasapainoisempiin vaihtoehtoihin. Kun teemme muutoksia joiden määränpäänä on muuttaa elämäämme joltain osin lopullisesti, kamppailemme pettymyksen, epäonnistumisen, surun, vihan, kaipuun tunteitten kanssa. Ne vain kuuluvat muutokseen. Mikään ei muuttuisi, jos emme joutuisi punnitsemaan toden teolla mitä haluamme ja kyseenalaistamaan kaikkea. Ajoittainen epätietoisuus ja kadotettu kartta ovat osa matkaa. Jos voisimme vain hypätä uuteen ja kaikki olisi siinä, ei meidän tarvitsisi edes puhua muutoksesta, sillä silloin tekisimme sitä joka ikinen päivä laidasta laitaan. Mutta me olemme vain ihania ihmisiä – emme koneita.

sade.flt.jpg

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: mieli, muutos, valmennus, rakkaus

Idätyksen salaisuuksia

Torstai 15.4.2021

Idätys muuttaa siemenen ihmiskeholle helpommin imeytyvään ja pilkkoutuvaan muotoon. Ja idättää voit myöskin papuja. Kaupat ovat täynnä erilaisia idätyskippoja ja astioita ja monet idättävät esimerkiksi talouspaperia hyväksikäyttäen.

Mutta saanko näiden lisäksi avartaa sinulle peruskäsitystä idättämisestä. Sillä idätys toimii loistavasti kierrätystavaroilla ja ilman talouspaperia tai muuta sellaista kertakäyttöistä idätysalustaa. Lisäksi se, mitä ravintoarvollisesti idättäessä tapahtuu, on edellämainitsemaani paljon isompi juttu.

Alfalfa sprouts on plate and in jar A heap of freshly grown organic alfalfa sprouts is piled on a small saucer. In the background is the sprouting jar with more sprouts. Spouts are a good source of nutrition and can be used as an ingredient in salads, soups, breads or eaten raw by themselves. germination stock pictures, royalty-free photos & images

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: idätys, vegaani, suolisto, idut, aminohapot

Ihmismielen koti

Torstai 8.4.2021

Villikasvit elämäntapana on ihmisen koti

Villikasvien keruu on kuin kotiinpaluuta. Se yhdistää kaikki edellämainitut terveysvaikutukset. Ja lopputulos on tasapainoa ja turvallisuudentunnetta. Ensin yksilötasolla, siitä perhe-, yhteiskunta-, valtio-, maailma-, universumitasolla. Kaikki lähtee yksittäisen ihmisen paluusta luontoon ja omaan kehtoonsa.

villiyrttikurssi_mariannetynkkynen_flt.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villikasvit, elämäntapa, palautuminen, luonto

Vanhemmat kirjoitukset »