Ekologisuutta villiruuasta

Torstai 6.5.2021

Olen astellut villiruuan maailmaan pienin askelin syvemmälle. Ja jokainen askel tuo mukanaan uutta. Yksi ihanuus, joka on tullut sivutuotteena, on ekologisuus. Sitä tosin on saatellut elämän muutoksissa mukana kulutus-(ei rahallisesti vaan materiaalisesti)niukka maailmankatsomus. En säästä leipäpussia tai ostoskassia siksi, että säästyy muutama sentti tai maailman meret, vaan siksi, koska mä voin. Voin käyttää sen uudelleen.

Minusta on mahtavaa, miten ekologisuus ja luonnollisuus kulkevat käsikädessä täydellisen saumattomasti. Ei huonompi päälliskauppa. Se innostaa minua yhä syvemmälle villiruokaan terveyden, mielenrauhan ja luonnonläheisyyden lisäksi.

Ekologisuutta koko kierto – siemenestä arkiruuan kautta jälleen multaan

villiruoka_voikukka.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrttikurssi, villiruoka, riista, terve arkiruoka,

Mikä pitää meidät kiinni vanhoissa tottumuksissamme?

Torstai 29.4.2021

Koetan kirjoittaa tänään kaikkea muuta kuin asiaa. Ajatuksen juoksua ja parhaillaan pohdittavaa myös sinulle. Pohjustan silti tähän alkuun aihettani: Se kumpuaa asiakkaistani, joissa näen samoja piirteitä, jotka olen itse kokenut ja kovin voimakkaina: Erinomaisena suorittajana – josta olen onnekseni päässyt tasapainoisempiin vaihtoehtoihin. Kun teemme muutoksia joiden määränpäänä on muuttaa elämäämme joltain osin lopullisesti, kamppailemme pettymyksen, epäonnistumisen, surun, vihan, kaipuun tunteitten kanssa. Ne vain kuuluvat muutokseen. Mikään ei muuttuisi, jos emme joutuisi punnitsemaan toden teolla mitä haluamme ja kyseenalaistamaan kaikkea. Ajoittainen epätietoisuus ja kadotettu kartta ovat osa matkaa. Jos voisimme vain hypätä uuteen ja kaikki olisi siinä, ei meidän tarvitsisi edes puhua muutoksesta, sillä silloin tekisimme sitä joka ikinen päivä laidasta laitaan. Mutta me olemme vain ihania ihmisiä – emme koneita.

sade.flt.jpg

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: mieli, muutos, valmennus, rakkaus

Idätyksen salaisuuksia

Torstai 15.4.2021

Idätys muuttaa siemenen ihmiskeholle helpommin imeytyvään ja pilkkoutuvaan muotoon. Ja idättää voit myöskin papuja. Kaupat ovat täynnä erilaisia idätyskippoja ja astioita ja monet idättävät esimerkiksi talouspaperia hyväksikäyttäen.

Mutta saanko näiden lisäksi avartaa sinulle peruskäsitystä idättämisestä. Sillä idätys toimii loistavasti kierrätystavaroilla ja ilman talouspaperia tai muuta sellaista kertakäyttöistä idätysalustaa. Lisäksi se, mitä ravintoarvollisesti idättäessä tapahtuu, on edellämainitsemaani paljon isompi juttu.

Alfalfa sprouts on plate and in jar A heap of freshly grown organic alfalfa sprouts is piled on a small saucer. In the background is the sprouting jar with more sprouts. Spouts are a good source of nutrition and can be used as an ingredient in salads, soups, breads or eaten raw by themselves. germination stock pictures, royalty-free photos & images

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: idätys, vegaani, suolisto, idut, aminohapot

Ihmismielen koti

Torstai 8.4.2021

Villikasvit elämäntapana on ihmisen koti

Villikasvien keruu on kuin kotiinpaluuta. Se yhdistää kaikki edellämainitut terveysvaikutukset. Ja lopputulos on tasapainoa ja turvallisuudentunnetta. Ensin yksilötasolla, siitä perhe-, yhteiskunta-, valtio-, maailma-, universumitasolla. Kaikki lähtee yksittäisen ihmisen paluusta luontoon ja omaan kehtoonsa.

villiyrttikurssi_mariannetynkkynen_flt.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villikasvit, elämäntapa, palautuminen, luonto

Villiruuan keruusta terveyttä kaikilla aisteilla

Torstai 1.4.2021

Ruuansulatus on yksi iso pieni kokonaisuus villikasvien maailman terveysvaikutuksista. Luonnon monimuotoisuus on tavattoman laaja ja monimutkainen miljoonan yhteistekijän summa. Siksi on oleellisen tärkeää ymmärtää myös muunmuassa eri aistien vaikutuksien pääpiirteistä ollessasi keruupuuhissa.

villiyrttikurssi_puuhalaus_flt.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiruoka, luonto, palautuminen, aistit, keho, mieli

Luonnollinen tasapaino - Elämän peruselementtien äärelle

Torstai 25.3.2021

Ihminen on metsästäjä-keräilijä
Koko elämämme koostuu sähkömagneettisista varuksista ja niiden värähtelystä – energiasta. Kaikki mitä näemme, kaikki mitä on, on molekyylien ainesosia, eikä mikään ole muuttumatonta ja pysyvää. Olemme koko universumi samaa energiakenttää. Tasapainolautta jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Joka ikinen värähtelymuutos tekee värähtelyn koko universumiin, ja jonka ainoa määränpää on tasapaino. Universumin tasapaino – rauha tai levottomuus – on siis juuri siinä, mikä on meidän kaikkien yhteenlaskettu voima. Ihminen eroaa muusta elollisesta vain ja ainoastaan siinä, että meillä on jumalallinen kyky tiedostaa asioita. Tiedostaminen mahdollistaa meille tasapainon horjuttamisen ja vakauttamisen.
Koska ihminen on täydellisesti osa luontoa, luonto on edelleen kotimme, vaikkemme olisi itse henkilökohtaisesti koskaan ennen käynyt metsässä. Ihmisen evoluutio...

sienet_rvintoneuvoja.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: happo-emäs-tasapaino, pH, bakteerit, tasapaino, luonto, evoluutio, villiruoka

Kaikkea kohtuudella - Ruoka-aineiden kierrätys

Torstai 18.3.2021

”Kaikkea kohtuudella” on tuttu ja paljon käytetty sanonta ruuasta. Useimmiten se tuntuu kuitenkin tarkoittavan että sokeria, vehnää ja makkaraa taikka leikkeleitä vähän joka päivä. Toki myös muroja, jogurttia, maitoa. Vähän joka aterialla. Ja toki lisäaineitakin kun niitä nyt väkisin tulee.

Sanonta taitaa olla vanhempi kuin tiedämmekään. Mitä se oikeastaan on alunperin tarkoittanutkaan. Tutustutaan tänään uudella tavalla tuohon sanontaan ja luodaan sillä mieliimme uusi merkitys.

tervearki_4.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kierrätys, rotaatio, ravintoaineet, allergiat, autoimmuuni, valmennus

Unen eri vaiheet

Torstai 4.3.2021

Palataanpa vielä kerran uneen täällä viikkoblogissani. Haluan kertoa teille Oura-sormukseni inspiroimana hieman unen eri vaiheista. Voimme nukkua kehon eri tiloissa hyvin eri tavoilla. Mutta palauttavin uni sisältää suurin piirtein tietyt määrät tiettyjä komponentteja. Oma uneni on edelleen vuosien yliväsymysten kertymisten johdosta syväuni painoitteista ja vikeuneni määrä on alhainen ja tahdon heräillä vilkeunen kohdalla. Tämä näkyy lisääntyneenä unen tarpeena ja hieman optimaalista heikompana palautumisena.

biohakkerin_aamu_ravintovalmennus.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Uni on pyhää lepoa - Osa 2/2

Torstai 25.2.2021

Kuinka saada uni kuntoon ja nukkua hyvin?

Ihmiselle hyvä yleinen unen määrä tutkimuksissa on poikkeuksetta selkeästi vähintään seitsemän tuntia. Tavoittele siis nukkuvasi 7, mieluummin 8 tuntia yössä. Uni on asia, josta tinkiminen ei lisää päivän tulosta. Sekin mielenkiintoinen fakta.

Käsittelemme tässä tekstissä hyvän unen perusseikkoja, joilla voit saada unesi paremmaksi. Olen jakanut osion kolmeen eri ryhmään: Yleiset hyvän yöunen peruspilarit ja lisäavut unettomuuteen sekä yleisiä ravitsemuksellisia seikkoja, jotka parantavat untasi.

Kissa, Lemmikkieläimet, Siamilainen

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uni, palautuminen, unettomuus, uniapnea, ravitsemus, hoito

Uni on pyhää lepoa - Osa 1/2

Torstai 18.2.2021

Uni on iso osa tasapainoista elämää. Kehomme rakastaa säännöllisyyttä ja sirkadiaanista eli luonnon mukaista rytmiä. Palauttavin uni saadaan toimimalla hereilläoloaikana oikein. Jos uni puuroutuu kaikkiin nykyaikaisiin helppouksiin – kuten vaikkapa erilaisiin keinotekoisiin valoihin ja pikaruokiin, stimulantteihin ja virtuaalitodellisuuksiin, lakkaa kehomme palautumasta. Teininä voimailua harrastaessa tuli tuttuakin tutummaksi lause ”lihas kasvaa levossa”. Se on kertakaikkiaan totta. Itse olen muuttanut lauseen vielä eteenpäin: ”Kaikki kasvu tapahtuu levossa.”

Käytän myös usein termiä ”pyhitä”. Sen istuvuus moneen asiaan juontaa juurensa toki uskonnolliseen kasvuympäristööni aikoinaan, mutta lyhyesti tarkoitan sillä asian keskittämistä hetkeen tai asiaan – antamalla kaiken focuksen kyseiselle asialle. Näin mieli ja koko keho lähtee automaattisesti hakemaan sitä luonnollisinta ja tehokkainta toimintaa kyseiseen juttuun. Oli sitten unen, ruokahetken tai minkä tahansa ”pyhittämistä”. Tänään ja ensiviikon blogitekstissäni keskitymme unen ”pyhittämiseen”, sillä se on tavanomainen haasteemme 2020-luvulla.

Ja vielä yksi paljastus – olen itse kärsinyt vauvasta asti mittavista hoitamattomista uniongelmista ja nukuin ensimmäisen kokonaisen yöni ollessani 25 vuotta...

Dreamcatcher, Intiaani, Hämähäkinverkko

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uni, palautuminen, immuniteetti, hormonit

Metsiemme pakuri immuniteetin tukena ja syövän hoidossa

Torstai 4.2.2021

Kolmisen vuotta sitten sain ensikertaa käsiini suomen metsien pakuria. Tuo eniten koivun kyljessä kasvava sieni, jonka sain silloin FLT Ravintovalmentajaltani oli minulle ensisilmäyksellä mustanoranssia metsiemme kultaa. Olin juonut Foodinin ulkolaista pakurijauhetta jo aiemmin ja ihastunut siihen täydellisesti. Mikä ahaa elämys oli että minä voin itse kerätä sitä! Tutkein asiaa lisää Jaakko Halmentojan kirjasta (Pakurikääpä – Opas lääkinnällisten sienten maailmaan, 2014), jota voimme käyttää myös tämän tekstini tietolähteenä, ja vastaani tuli toinen uusi ahaa-elämys: Pakurikääpä (tällöin koko sienien maailma oli minulle vielä täysin tuntematon) on mieletön ravinnepommi ja ennen kaikkea rohdosvaikutteinen melkoisella vaikutuslaajuudellaan. Etseimme pian siskoni kanssa paikan, josta kerätä tuota jokamiehenoikeuksiin kuulumatonta koivujen sientä luvan kanssa.

Luonne, Kuiva, Lähikuva, Kivi, Ruoka

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syöpä, immuniteetti, pakuri, chaga, suolisto, terpeenit, antioksidantti

Vaihdevuodet ja estrogeeni

Torstai 28.1.2021

Vaihdevuodet ovat aikaa, jolloin naisen keho muuttuu hormonaalisesti sukukypsyydestä lopullisesti eläkkeelle. Hormonitoiminta muuttuu voimakkaasti tässä luonnollisessa vaiheessa ja vaihdevuodet ovat tuo aika, jolloin kehossa tapahtuu muutos ja se sopeutuu uuteen tilaan. Keholle tämämuutos on huomattava kuormitus. Siksi vaihdevuodet ovat joillekkin kohta, jossa terveys saattaa mennä raiteiltaan. Mitä voimakkaammin keho voi ja kestää tuon muutoksen, sitä vähemmän tunnet oireita. Ja taas toisinpäin. Samoin vaihdevuosien pituus. Tämäkin on siis kehon viestiä voinnistaan, jota kannattaa kuunnella.

Salvia, Yrtit, Kulinaarisia Yrttejä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaihdevuodet, hormonit, ruokavalio, estrogeeni

Liikunta nuoruuden lähteenä

Torstai 21.1.2021

Tiedämme kovin hyvin liikunnan lisäävän terveyttämme. Itselleni liikunta tulee luonnostaan ja se yksinkertaisesti kuuluu elämäntyyliini. Keho pyytää itse liikkumaan ja lisäksi arjen rytmitys ja vaikkapa kotityöt, kuten koiran ulkoilutus, metsästys-keräily ja puutarhan laitto pitävät minut liikkeessä.

Solutasolla tapahtuu liikunnan kehoa voimistava vaikutus.

flt_liikunta_stressi_2.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liikunta, stressi, immuniteetti, mitokondrio, energia, solu

Perheesi syö, mitä kaupasta kotiin kannetaan

Torstai 14.1.2021

Onko sinulla tunne, että tulee syötyä mitä sattuu? Taikka fiilis, että perheesi ravitsemus ei vaan pysy kunnossa?

Mehän syömme sitä, mitä kaapeissamme on. Ja toiseksi kaapeissammehan on sitä, mitä sinne kannamme. Eli vastuu on oikeastaan kaupassa käydessä. Puhun usein siitä, että terveellisyyden miettiminen ei kuulu ruokapöytään vaan se asia on ratkaistu jo ennen ruokailua.

ravinnetihea.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valmennus, arki, ruoka, perhe, terveellinen

Lopullisesti eroon puutoksista

Torstai 7.1.2021

Onko sinulla hivenaineiden tai vitamiinien puutoksia? Suuntaatko luontaistuotekauppaan noutamaan korjausliikepullon tai ohjaako mittauksen teettänyt terveydenhoitohenkilö sinut sinne? Nouseeko arvot? Poistuuko oire tai oireet ja voit taas hyvin?

Minua pysäyttää jatkuvasti hölmistynyt katse, kun en ohjaa vaikkapa raudanpuutteeseen muitta mutkitta rautaa lisänä vaan alan pohtimaan. Mitäs pohdittavaa tässä on? Rautaa alhaiseen hemoglobiiniin tai ferritiiniarvoon ja se on siinä. Onko?

DSC08008.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ravintolisät, flt, puutos, anemia

Kohti unelmien arkea kiitollisuuspäiväkirjan avulla.

Torstai 17.12.2020

Kiitollisuus on tehokas ja yksinkertainen tapa parantaa hyvinvointiasi tietoisuutta apuna käyttäen. Kiitollisuuspäiväkirjassa kirjoittaminen on se oleellisin osa harjoitusta. Kun joudut kirjoittamaan aiheen, joudut sanoittamaan ja tiedostamaan sen. Päivän aikana positiivinen asia menee helposti itsestäänselvyytenä täysin huomaamatta ohitse. Mutta kun tiedostat asian, pakka kääntyy: Kiitollisuus tulee läsnä..

DSC06327_3.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, meditaatio, harjoitus, tasapaino, hyvinvointi, stressi

Kaikki muutos lähtee mielen tasolta

Torstai 10.12.2020

Kaikki mitä teemme, tehkäämme täydestä sydämestämme.

Tästä haluan kirjoittaa tänään. Siitä, miten meidän tulee aina olla mukana siinä, mihin ryhdymme. Niin pienissä kuin suuremmissakin asioissa. Ja kokonaisvaltaisesti itseämme hoitaessa, elämän muutoksissa ja ruokavalion muutoksissa – jos teemme ilman mieltä, homma ei toimi. Siinä lienee syy, miksi haluan tänään antaa viikkoblogissani paikan tälle.

Muutos on aina muutos.

rakkaus_ravintovalmennus.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mieli, muutos, valmennus, rakkaus

Mikä on terveyttä edistävää sokeria?

Torstai 3.12.2020

Sokereita tulee välttää, on lause kaikkien tiedossa. Kun sitten poistaa sen perus valkoisen sokerin, alkaa vasta viidakko: Millä makeuttaa leivokset ja erilaiset juhlaherkut. Lähtökohtana haluan muistuttaa, että voimakkaat sokerit ja makeuttajat eivät kuulu varsinaiseen arkiruokaan. Ja toisena lähtökohtana, että niinkutsuttuina elimistölle luonnottomina sokereina pidän kaikkia sokereita, joiden sokeripitoisuus (hiilihydraateista, lukee tuotteen takana) on yli 85%.

Anis, Tähtianista, Schisandraceae

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sokeri, verensokeri, sokeriaineenvaihdunta, autoimmuuni, hiiva, bakteeristo, suolisto

Yrttijauheet kaapeista käyttöön - ravinnerikas keittiö

Torstai 19.11.2020

Oletko kuivannut talven varalle yrttejä? Tahtovatko ne jäädä kaappiin? Tai oletko kenties saanut lahjaksi tai ostanut – etkä tiedä kuinka käyttää niitä?

Kuivatut villiyrtit ja yrtit ovat loistava lisä rikastuttamaan päivittäistä ravintoainesaantia. Ja sopivat erinomaisesti täydentämään pohjoiseen talveen ravitsemustamme. Monella ne tahtovat kuitenkin jäädä kaapin perälle ja siellähän ne eivät rikastuta kehoamme. Mutta usko tai älä, villikasvit ovat helppokäyttöisiä – myös täysin tottumattomalle käyttäjälle. Aloita pienellä ja lisäile pikku hiljaa makumieltymyksesi mukaan! Ja löydä pohjoisen luonnon makujen maailman potentiaali.

Siirrä yrtit käden udottuville keittiöösi...

Mausteet, Minttu, Terveys, Keittiö

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, nokkonen, ravinnetiheys, suolisto, viherjauhe

Suostu pimeän vuodenajan tarpeisiin

Torstai 12.11.2020

Positiivinen vai negatiivinen. Kategorioimme usein asioita ja tuntemuksia. Positiivisia alamme puoltamaan ja negatiivisia usein taistelemaan vastaan. Entä jos emme taistelisikaan marraskuun pimeyttä vastaan, vaan etsisimme marraskuun potentiaalin ja käyttäisimme sen pienen energian virtanamme? Myötävirta luonnon kanssa on helpompaa pienessäkin virrassa kuin taistella vastaan. Entä jos suostuisimme hitaampaan tahtiin ja nauttisimme siitä.

ravintovalmentaja_puu_marraskuu.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaamos, marraskuu, talvi, luonto, valo

Vanhemmat kirjoitukset »