Yrttijauheet kaapeista käyttöön - ravinnerikas keittiö

Torstai 19.11.2020

Oletko kuivannut talven varalle yrttejä? Tahtovatko ne jäädä kaappiin? Tai oletko kenties saanut lahjaksi tai ostanut – etkä tiedä kuinka käyttää niitä?

Kuivatut villiyrtit ja yrtit ovat loistava lisä rikastuttamaan päivittäistä ravintoainesaantia. Ja sopivat erinomaisesti täydentämään pohjoiseen talveen ravitsemustamme. Monella ne tahtovat kuitenkin jäädä kaapin perälle ja siellähän ne eivät rikastuta kehoamme. Mutta usko tai älä, villikasvit ovat helppokäyttöisiä – myös täysin tottumattomalle käyttäjälle. Aloita pienellä ja lisäile pikku hiljaa makumieltymyksesi mukaan! Ja löydä pohjoisen luonnon makujen maailman potentiaali.

Siirrä yrtit käden udottuville keittiöösi...

Mausteet, Minttu, Terveys, Keittiö

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, nokkonen, ravinnetiheys, suolisto, viherjauhe

Suostu pimeän vuodenajan tarpeisiin

Torstai 12.11.2020

Positiivinen vai negatiivinen. Kategorioimme usein asioita ja tuntemuksia. Positiivisia alamme puoltamaan ja negatiivisia usein taistelemaan vastaan. Entä jos emme taistelisikaan marraskuun pimeyttä vastaan, vaan etsisimme marraskuun potentiaalin ja käyttäisimme sen pienen energian virtanamme? Myötävirta luonnon kanssa on helpompaa pienessäkin virrassa kuin taistella vastaan. Entä jos suostuisimme hitaampaan tahtiin ja nauttisimme siitä.

ravintovalmentaja_puu_marraskuu.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaamos, marraskuu, talvi, luonto, valo

Kuormita ruuansulatustasi lempeämmin

Torstai 5.11.2020

Perinteinen lautasmalli- ja markettiruokamme ovat huomattavan raskasta ruokaa ruuansulatuksellemme, siitä huolimatta että luonnollinen ruoka taas on maineeltaan voimakasta ja tuhtia. Ylikuormittuneen ruuansulatuksen oireina näkyy kovin vaihtelevasti oireita, eikä kaikilla edes ilmene itse ruuansulatuskanavan epämukavia tuntemuksia. Vajaus energiasta, ravintoaineista ja hivenaineista johtaa kuitenkin moniin oireisiin ja sairauksiin, joista nouseminen vaatiikin jo ammattilaisen apua.

Väsymys ja energiattouus, raudanpuuteanemia ja ruuansulatuksen häiriöt ovat kotiutuneet monen suomalaisen kotiin asustelemaan ja kuormittamaan arkea. Monimutkainen ja pitkään kehittynyt tila on purettavissa, mutta ei oirevaiheessa enää yksittäisillä ravintolisillä, lääkkeillä tai oirekeskeisellä hoidolla...

Vatsa, Tyttö, Nainen, Ruokavalio, Paino

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ruuansulatus, anemia, raudanpuute, luonto, ravintovalmennus, flt

Kaivaako lääkekeskeinen ajattelumalli sudenkuoppaa terveydelle?

Torstai 29.10.2020

Monesti potilas kokee helpotusta saadessaan diagnoosin ja lääkkeen. Lääkekeskeisessä hoitomallissa vastuun siirtäminen ja uskominen toiselle ihmiselle lisää turvallisuuden tunnetta. Diagnoosi vastaa kysymykseen, mikä on ongelma ja lääke vastaa kysymykseen, miten ratkaisen ongelman. Simppeli ajatusmalli simppelissä maailmassa.

Vastuu omasta terveydestä siirrettäessä toiselle on kuitenkin vain mielikuvituksen tuomaa illuusiota ja sen aiheuttamaa turvallisuuden tunnetta. Itselleen vaikean asian näkeminen kontrolloituna epämääräisen ja tuntemattoman sijaan, on kehon kuuntelun kiertämistä. Kun kehossasi on oire, se on elimistön ainoa tapa ilmoittaa itsestään ja saada sinut auttamaan itseäsi. Jos tikku varpaassasi ei tuottaisi kipua, et huomaisi tikkua etkä tekisi mitään. Tikun aiheuttama tulehdus veisi sinut mahdollisesti aina verenmyrkytyksen kautta kuolemaan asti.

Kipu on ystäväsi, ei vihollinen jota vastaan tulee taistella.”

flt_rohdos.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lääkkeet, oire, kipu, rohdos,

Terveyspuutarhan idylliä

Torstai 22.10.2020

Viimeviikkoinen blogi jäi välistä, mutta nyt on taasen aikaa kirjoitella. Puutarha teki siirtymistä talvilevolle ja keräsin puutarhasta viimeiset sadot.

Puutarha on minulle osa omaa luonnollista elämänkuvaani ja itseäni. Pyrin kaikessa maksimoimaan luonnollisuuden ja bakteerimiljöön ja rakastan olla koekaniinina kokeilemassa, miltä se tuntuu käytännössä. Kaikesta on runsaasti uutta ja laajaa mielenkiintoista tutkimustietoa, kuinka luonto vaikuttaa terveyteemme, mutta sen tunteminen omassa kehossa tekee tieteestä aivan toisen laisen. Ja miten hassulta tuntuukaan se, että suoliston ja bakteerin ongelmat, joita olen aina pitänyt vihollisenani, ovatkin alkaneet tuntumaan voimakkaalta kiitoksen aiheelta. Avaimelta nähdä elämä paljon isompana ja kokonaisempana kuin on koskaan käsittänytkään.

flt_yrtit_satokausi.jpg

Puutarhaani liittyvät tavoitteeni

Kuten jo mainitsin, luonnollisuus ja bakteerikanta. Mutta samalla minulla on tietyt rajat, joita kohden pyrin, ja ne ovat seuraavat...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrtit, omavaraisuus, permakulttuuri, luonto, bakteerit, metsä

Vanheneminen kehon voinnin mittarina

Torstai 8.10.2020

Kirjoitin viimevikkoisessa blogissani siitä, ettei vanheneminen ole yhtä kuin kärsimys ja kivut. Meillä on uskomattoman suuri valta siihen, missä tahdissa vanhenemme ja paljonko elinivuosistamme on terveitä vuosia. Taustalla on paljon biokemiaa ja samaan aikaan toimii hyvin yksinkertainen malli siitä, mitä vanhetessa tapahtuu ja miten se etenee. Tämä selittää sen,miksi toiset vanhenevat toisia paljon nopeammin, ja ikätoverit voivat tuntua paljon huonompi- tai parempikuntoisilta kuin itse on.

Mitä rappeutuminen on?...

vinoon.bloggaaja.flt.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanheneminen, immuniteetti, solut, geenit, terveys

Vanhenemista voi hidastaa vuosilla

Torstai 1.10.2020

Me ihmiset olemme perusluonteeltamme varsin lyhytnäköisiä. Mietimme enimmäkseen tämän hetken vointia ja mittaamme asioita sen lomassa. On luonnollista keskittyä tämän päivän haasteisiin, eikä kymmenen vuoden päästä saapuviin. Nykyaika mahdollistaa meille sen, että voimme todella elää vain tämän päivän taakkaa. Meidän ei tarvitse miettiä ensitalven ruokavarastojamme taikka ensikesänä pelloksi kaskettavaa metsää. Terveet elämänvuodet eivät kuitenkaan ole lisääntyneet samaan aikaan kun elinikäodotteemme. Me kirjoitamme tänään tulevaisuuttamme, mutta myös jälkeläistemme tulevaisuutta.

Kuuluuko vanhenemiseen heikko immuniteetti ja kivut?

Kun ihminen syntyy, hänellä on tietynlaiset geenit ja tietynlainen perimä...

ekolifestyle_metsa.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tulehdus, immuniteetti, vanheneminen, rappeuma, telomeeri, geenit, perimä

Mitä teemme antioksidanteilla?

Torstai 24.9.2020

Ja miten ne toimivat kehossa? Miksi niistä puhutaan niin paljon? Ei ole suotta tänäpäivänä kaikkialla pinnalla puhe antioksidanteista. Yhdyssana, jossa on anti ja oksi ja dantti, kertoo jo pitkälle, mistä on kysymys. Oksi on happi ja oksidantit hapettuneita, happamia. Anti ehkäisee, kumoaa: Anti-hapettunut ainesosa. Antioksidantit siis purkavat kehon hapettumista, toisin sanoen kehon hajoamistilaa.

Antioksidanttien puute vaikuttaa seuraaviin asioihin käytännössä:

  • Kaikkiin sairaustiloihin liittyy hapettumista (oksidatiivinen stressi)
  • Tulehdustilat ja jatkuva sairastelun tunne....

raparperi_ravintovalmentaja.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antioksidantit, hapetusstressi, hiljainen tulehdus, krooniset sairaudet

Miten funktionaalinen lääketiede valitsi minut?

Torstai 17.9.2020

Moni valitsee ammattinsa, varsinkin sen, mitä alaa lähtee opiskelemaan. Minulla homma meni täysin toisin. Funktionaalinen lääketiede ravintovalmennuksen muodossa valitsi minut. Minä valitsin kirjanpito- ja toimistohommat aikoinaan. Ja lisäksi hoidin lapsia useamman vuotta erään aivan ihanan perheen kotona.

Universumi valitsi minut viitisen vuotta sitten kuitenkin FLT Ravintovalmentajaksi monen sattuman kautta. Ja minulle se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ja yksi alku omaan minuuteeni kääntäessään koko ajatusmaailmani täysin toiseen ja luonnollisempaan suuntaan.

Miksi päädyin Paula Heinosen koulutuksiin?...

flt.heinonen.aurinko.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: flt, paula heinonen, koulutus, oma tarina, työtön

Villikasvien ravitsemuksellinen merkitys

Torstai 3.9.2020

Tämänkertaisessa blogitekstissäni on suoraan lainattu teksti lopputyöstäni Hortaohjaaja-koulutuksesta, joka on juuri päättymässä. Koulutuksen on järjestänyt Saimatext Oy (hortoilu.fi), Raija ja Jouko Kivimetsä, sekä kouluttajana lisäksi Leena Ilmarinen.

Oma aiheeni käsittelee villikasvien merkitystä terveydelle tieteen valossa. Tämä lainattu pätkä käsittelee villikasvien ravitsemuksellista arvoa.

nokkonen_ravintovalmentaja.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtti, villiravinto, suolisto, bakteerikanta, ruuansulatus

Kuitupitoisia ruokia arkeen

Torstai 27.8.2020

Kuidut. Puhuin videon taannoin kuiduista: Siitä kuinka mieliimme iskostuneet ”leipä on hyvä kuidun lähde”-ajatusmallit ovat hieman heikko klisee, ja miksi. Käydään tänään läpi sitä, mitkä sitten ovat hyviä kuidun lähteitä.

Tässä linkki videoon.

Ensin muuta fakta ja perusajatusta. Kuidun saantisuositus Suomessa on 25g päivässä. Suomalaisista harva yltää tuohon saantisuositukseen. Tutkijoiden mukaan metsästäjä-keräilijä söi noin 135g kuitua päivittäin. Ja huomaa, että tärkkelyksiä tuolloin ei juuri ollut ruokavaliossa. Itse pidän jo saavutuksena 40-80g kuidunsaantia arkiruuasta. Sen voi kuitenkin heti kättelyssä todeta, että perus markettisafkalla isompia miettimättä tuo ei tule. Siksi esimerkiksi asiakastyössä käytämme usein kuitulisiä ravintolisien tapaan, jotta saadaan suoliston hyvät bakteerit elpymään...

suolistokuntoon.smoothie.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuitu, mikrobisto, suolisto, prebiootti,

Kasvispainoitteista raakaruokaa sadonkorjuun aikana

Torstai 20.8.2020

Elämme niin kiitollista vuodenaikaa: Tämä kertakaikkisen monipuolinen tuoreruokamarkettimme tuolla luonnossa, puutarhoissa, kaupoissa! Kotimaista safkaa täynnä elämän energiaa, kvanttifysiikkaa. Nyt on aika täällä Pohjolassamme täydentää varastoja aamusta iltaan talven varalle. Marjoja, hedelmiä, kasviksia, yrttejä, kukkia, sieniä. Kiitos luontoäiti, tätä runsauden määrää.

Itsellä menee tänävuonna pakasteitten ja kuivatusten lisäksi myös kellariin tavaraa. Tein ensimmäiset etikkakurkut (sokerittomana tietenkin) ja hapatusruukut odottavat koesatseja. Ihana hapatteet.fi hankki minulle litran hapatusruukkuja, joita en tahtonut mitenkään löytää Suomen markkinoilta!

Satokausisyömisen ideologiaa..

flt.mustikka.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: satokausi, kierrätys, pohjola, sesonki, vaihtelu, ravitsemus, luonnollinen, luonnon rytmi,

Ravinnerikkaat viljat arkeen - Viljat ravitsemuksessa OSA 4.

Torstai 30.7.2020

Tänään käsittelemme heinäkuun neljännen ja viimeisen osion viljoista osana ravitsemusta. Koska on tärkeää, ettemme siirry gluteenittomaan ruokavalioon erilaisten vehnää vastaavien pitkälle jalostettujen teollisten valkojauhojen muodoissa, kuten soija, maissi ja erilaiset tärkkelykset, avaan teille viljojen suurta aittaa marketeissamme.

Aina on paras, jos tunnet tuottajan ja haet viljasi suoraan tilalta. Mutta koska se ei useinkaan käytännössä ole mahdollista, haen tässä nyt markettivaihtoehtoja (sekä muutamia hyvinvarusteltujen luontaistuotekauppojen kuten Ruohonjuuri). Ja tässä kohden kiitos mm Foodinin ja niin monien alan uurtajien, meillä on nyt tullut marketteihin valtavasti laadukasta safkaa. Hyllytys tosin on vielä melkoisen hukassa, sillä markettien labyrintissa on vielä paljon eroteltu terveellisiä tavistuotteita - kuten vaikka camelinaöljy taikka raakakaakao -erilleen esim hifistelyosastolle tai gluteeniton pasta saattaa olla viljojen osastolla. Myyjää kannattaa aina vaivata, ennen kuin luovutat etsinnät. Minä käännyn usein lähes saman tien myyjän puoleen, jos en löydä. Sillä olen todennut, että pienistäkin kaupoista löytyy mitä laadukkaampia vaihtoehtoja, mutta niiden osastointi on vielä täysin hakusessa kauppiailla. Olemme uuden äärellä. Autetaan kuluttajina kauppiaita ja tehdään yhdessä muutos arkiruokavalikoimaamme! Kauppa myy, mitä me ostamme.

Laadukkaampia viljavaihtoehtoja arkeen..

DSC05919_2.JPG

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: gluteeniton, marketit, kaura, leivonta, viljat, ravinteikas ruoka

Miksi gluteeni on pahis? - Viljat ravitsemuksessa OSA 3.

Torstai 23.7.2020 - Marianne/NewDayFood

Olet keliaakikko tai et, gluteenin haittavaikutukset voivat olla yhtä vakavat. Koska gluteenilla on voimakas kyky voittaa suolen herkkä eheys sodassa ja vielä yhdessä nykyisen niin laajalle levinneen kroonisen pikkustressinkanssa, on gluteeniviljat syytä kyseenalaistaa päivittäisessä käytössä itse kunkin. Tämä on nykykansalle, jolle leipä ja gluteeniviljat kuuluvat lähes poikkeuksetta joka ikiselle aterialle jossain määrin, iso väite. Mutta luehan tekstiä eteenpäin, niin näytän palan sitä isoa kakkua, joka on tämän ison väitteen takana.

Gluteenin laukaisee kehossa monia vakavia sairauksi...

vuohenputki.jpg

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: gluteeni, viljat, suolisto, gliadiini, gluteeniton, vehnä, keliakia, autoimmuuni

Mitä viljoillemme tapahtui? - Viljat ravitsemuksessa OSA 2.

Torstai 16.7.2020

Viljamme ovat käyneet melkoisen matkan ihmisen käden kautta alkuperäisistä nykyiseen. Aina, kun viljan käyttö on lisääntynyt, terveyden alan pioneerit kautta aikain ovat kavahtaneet asiaa ja ennustaneet maksun ajan tulevan suolistovaivoilla.

Ihmisen elämän muoto alkoi selkeästi muuttua epäedullisempaan viljelyksen myötä. Jotkin tutkijat näkevätkin viljelyksen aloittamisen ensimmäisenä merkittävänä käännekohtana ihmiskunnan terveydessä. Ja viljatuotteiden yleistymisen toisena.

Vehnäpellolla, Vehnä, Vilja

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viljat, suolisto, suolistobakteerit, gluteeni, vehnä

Höttöviljoja vai viljoja - Viljat ravitsemuksessa OSA 1.

Torstai 9.7.2020

Viljoja on niin monenlaisia. Ja jos emme kiinnitä niiden laatuun yhtään huomiota, päädymme höttöviljoihin. Ravinnetiheyden omaamattomat viljat aiheuttavat meissä riippuvuutta ja niitä on tarjolla kaikkialla. Laadukkaammat viljat eivät siis todellakaan kulkeudu automaattisesti tai vahingossa ruokapöytiimme.

Vointimme ja terveytemme kannalta tällä on kuitenkin mielettömän suuri merkitys terveydentilaamme, ja siksi haluan heinäkuun omistaa blogissani viljoillemme.

Maatalous, Vehnäpellolla, Vehnä

Uutisviljoista marketviljaan

Muinoin rakastimme elonkorjuuviljan niin parhainta makua, kun söimme viljan tuoreena. Nykyinen käsitelty vilja ei eroa maussaan eri vuodenaikoina ja viljojen rasvat ovat härskiintyneet tai käsitelty ravinteikkaasta muodostaan siinä vaiheessa, kun se saapuu pöytäämme. Onneksi kuitenkin...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viljat, gluteeni, täysjyvä, terveellinen, suolisto

Kesä on suoliston kunnostukselle parasta aikaa

Torstai 2.7.2020

Suomen olosuhteissa kesä - toukokuusta syyskuuhun on aivan parasta aikaa saada suolisto kuntoon. Se on monessa suhteessa parasta aikaa myös koko keholle. Täydentää varastoja ja eheytyä. Tulokset tulevat tehokkainten ja kaikkea tarvittavaa on helposti saatavilla.

Suolisto kuntoon verkkovalmennukseni haluaa hyödyntää juuri tämän puolen ihanasta monimuotoisesta pohjolastamme. Myös mielelle tämä valo on helpointa aikaa, ja mielihän on suorassa jatkuvassa yhteydessä suolistomme bakteerikantaan ja vatsaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suolisto, mikropisto, flt, valmennus, kurssi, ravintoneuvoja

Raikkaimmat nesteytysvinkkini kesään!

Torstai 25.6.2020

Kesä on hellinyt meitä niin, että nesteen tulee virrata nyt paljon ja elävöittää kehoamme. Nesteytys vaikuttaa todella isosti kehoomme. Jos et halua tehdä mitään muuta elämänmutosta ja haluat kuitenkin terveemmän kehon ja energisemmä voinnin, huolehdi nesteytyksestä ja lisää säännöllistä juomista. Tämä blogiteksti vastaa sinulle kysymyksiin Miksi? Miten? Milloin? Miten herkutella nesteillä. Energiaa peruselementistämme vesi.

Merkkejä, jotka voivat kertoa kehon kroonisesta nestevajauksesta...

vesi.newdayfood.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: neste, vesi, juominen, nestetasapaino, elektrolyytit, energia

Suojaako aurinkorasva oikeasti ihosyövältä?

Torstai 18.6.2020

Kesä ja auringon lämpö, voi miten paljon ne houkuttelevatkaan meitä sen pienen ajan, jolloin siihen on mahdollisuus. Uutiset kuitenkin täyttyvät hyvin nopeasti ikävillä ”aurinko antaa syövän”-teksteillä. Pitäisikö meidän siis popsia D-vitsku purkista ja pysyä päiväsaikaan sisällä, tai rasvailla kilokaupalla 20min välein kerrosta iholle? Oikein tosi? Jokin mättää, ihminenhän alkujaan on painanut päivät kesäisin tiiviisti ulkosalla ruuan hankinnassa talven varalle ja täyttämässä omia varantojaan.

Haluan avata tätä vyyhtiä hieman Aurinkojumalamme kunniaksi ja luonnon virheettömyyden. Mikään luonnollinen ei voi koskaan olla tuhoksemme yksyhteen...

SS3.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihosyöpä, syöpä, aurinko, D-vitamiini, omega-3, suoja

D-vitamiinin voimaa

Torstai 4.6.2020

Nämä ihanat kelit, jotka ovat hellineet meitä Etelä-Suomessa, ovat olleet samalla todellista D-vitamiinikylpyä jokaiselle, joka on hieman uskaltanut ihoaan tuolle valolle näyttää. Noin 20 minuutissa t-paidalla tähän aikaan vuodesta keskipäivällä auringon valolle altistuva saa päivän D-vitamiinitarpeensa.

THL.n saantisuositus D-vitamiinista on maksimissaan 50-100 mikrogrammaa ja RDA eli päivittäinen saantisuositus 5 mikrogrammaa. Verestä mitattuna THL.n mukaan 50nmol/l olisi riittävä arvo. Todellisuudessa tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tämän arvon olevan aivan liian pieni ehkäisemään oireita tai edes sairauksia. Ja mitä tulee saantiin, tuo 50-100 mikrogrammaa riittää kovin harvalle nostamaan D-vitamiinipitoisuutta veressä riittävän korkealle. Joten on tarpeen käydä hieman faktoja läpi D-vitamiinista!

aurinko_ravintovalmentaja_tynkkynen.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: D-vitamiini, aurinko, valo, osteoporoosi, riisitauti, immuniteetti, tulehdus, hormonit, sokeri, rasva, aineenvaihdunta

Vanhemmat kirjoitukset »