Luuliemi; Entisajan arkiliemestä nykyajan ravinnepommi

Share |

Torstai 12.12.2019


Luuliemi:

Entisajan arkiliemestä nykyajan luksusharvinaisuus

Puhuin viimekertaisessa postauksessani niin sanotusta entisajan ruuasta. Tänään poimimme niistä sen ajan pöydän antimista yhden ravinnerikkaimman, luuliemen. Ihan arkipäivää luuliemi ei silloin toki ollut ympäri vuoden, sillä syksy oli tuoreen lihan satokausiaikaa. Joka tapauksessa luulientä on keitetty jo ainakin muutamisen tuhatta vuotta. Minä epäilen, että kautta aikain. Paitsi nyt? Teollinen lihatuotanto ja runsauden aikakausi syrjäytti tuon ravinnerikkaan liemen, joka antoi saalistajalleen kaiken irti saalisstaan, eikä ns jätepaloja tunnettu, toisin kuin nyt.

Ja pakko hieman hymähtää sille käsittämättömälle tosiseikalle, että vauraus on ilmennyt meille täydellisen ravinneköyhän ruuan ja sairauksien ja oireiden täyteisen elämäntavan valitsemiseen. Pohdi sitä.

Luuliemestä on tullut viimeisen parin vuoden aikana suoranainen hitti ja useampikin vastuun terveydestään omiin käsiinsä takaisin ottanut ravintohifistelijä on kaivanut itselleen tien laadukkaisiin luihin ja keittelee säännöllisesti liemiään kotonaan. Biomed valmistaa Suomessa asiakkailleen puhtainta ja luonnollisinta luulientä mitä tietävät. Lientä myydään niin helposti käytettävissä muodoissa, että voiko paljon nykyaikaisemmaksi mennä säilyttäen samalla luonnonmukaisuutensa! Lientä myydään jauheena ja jääkuutioina. Voit heittää liemivalmisteet ruokasi joukkoon makua antamaan, juoda sellaisenaan, taikka hukata ne vaikka rasvakahviin. Mikä on juuri sinulle helpointa.

Kuvahaun tulos: biomed luuliemi

Ja itse tehty luuliemi. Minä keittelen tai haudutan luut villiyrttien kanssa noin 12-18 tuntia ja käytän liemen keittopohjana vaikka jopa "kasvis"-keitolle. Voi mikä jumalainen maku! Hämmentää, miksi tuo keitos on voinut jäädä ruokavaliostamme lähes tyystin. Superhalpaa, superravitsevaa, superherkullista – en voi käsittää!

Liemi, Sururu, Viikonloppu

Miksikäs ylipäätään koko luuliemi?

Mainitsin jo edellä – sekä alustin viimekertaisessa blogissani - hilpeän vertauksen ruuan täydellisen köyhtymiseen vaurauden kasvun sivutuotteena. Ravintoaineiden ja terveyden vaihtokaupasta Mr Rahaan.

Yksinkertaistettuna muutama fakta: Lihas on kaikista ravinneköyhin osa eläimessä. (Tätä syömme tänä päivänä eniten markkinoiden myynnin perusteella – etenkin jos ei lasketa pilttipurkkisoseeksi lisäaineilla höystettyä värjättyä makkaravalikoimaamme.) Luut, jänteet, rustot ym. jotka saa nykyihmisen melkein oksentamaan ajatuksesta, ovat siis mielletty jätteiksi ja esim ainakin täällä eteläisessä Suomessa, kuten ilmeisesti poronhoitoalueillakin, heitetään märäntymään metsiin. Mitä ihmettä? No, luonto pitää puolensa, ja näyttänyt kenties lukemattomilla sairaus ja oireyhtymärunsauksillaan ihmiselle, mitä tästä täysin luonnottamasta ravinneköyhästä Rahaedellä-elämästä saa. Vai miten sinä asian näet?

Kuvahaun tulos: ruho

Luuliemi on siis vastakohta ravinneköyhälle ruualle. Sen ravinnetiheys on tavattoman korkea. Eipä ihme, että on maineensa ansainnut ja toimii melkein kuin ”lääkkeenä” erilaisiin sairaustiloihin ja oireisiin. Onhan sairaudet ja elimistön epätasapainotilat lähtökohtaisesti yleensä hyvin pitkälle elimistön puutostiloja.

Luuliemen ravinteet ovat sitä, mitä luut ja luuydin sisältää: helposti imeytyviä elintärkeitä proteiineja, taivaallisen ihanteellisia rasvoja rasvahappokoostumuksineen, mineraaleja ja hivenaineita!

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Aloitetaan suolistosta. Luuliemi on helposti-imeytyvää ja pääsee perille siis vaivattomasti huonompikuntoisestakin suolistosta. Siinä missä se imeytyy helposti, se ei myöskään hajota mahan ja suolen limakalvoja (kuten puutteellisesti pilkkoutumaton ruoka ja nykyajan teollinen ruoka tekee itsessään ja ruokkii epäsuotuisia suolistobakteereita), vaan päinvastoin vahvistavat niiden uusiutumista. Ja lisää näin myös muiden ravintoaineiden imeytymistä ja pilkkoutumista. Eikä unohdeta liemen vatsahappojen eritystä lisäävää ominaisuutta, jonka puute on myös surullisen tavallista vatsaoireineen nykyään.

Suolistossa on myös yksi ihmisen merkittävä immuniteettin toiminta-alue, joten immuniteettisi vahvistui jo tässä ensimmäisen ison askeleen.

Luuliemen loistokkaan laaja ja iso aminohappokoostumus pääsee siis suolistosta eteenpäin jo paljon hyvää tehneenä, mutta on vasta matkansa alussa! Aminohapot vahvistavat aminohapporakenteita elimistössä, ja koska tulehdustekijät ovat myös proteiineja (toki myös rasvahapot, jotka hieman eri reittiä vaikuttavat!) vahvistuu tulehdusreaktioiden tehokkuus kantajaansa tervehdyttävästi. Immuniteettisi paranee, krooniset tulehdustekijät saavat nyt rakennuspalikat voittaa tulehduksessa tapahtuvan taistelun ja sammuttaa noita kiusallisesti oireita aiheuttavia pitkittyneitä tulehduksia kehostasi. Elimistön rakenteet, kuten nivelet, luut, kynnet ja hiukset alkavat vahvistua. On kollageenia, magnesiumia, hyalyronihappoa, kalkkia jne jne. Lista ON pitkä!

Sitten maksaan. Mm luuliemen glysiini auttaa maksaa puhdistustoimissa elimistön myrkyistä. Eli tehostamme tätä kautta elimistön palautumista kertyvistä rasitteista, jota esimerkiksi jo pelkkä tehotuotettu ruoka lisää.

Luuliemen mineraalipitoisuuksiin palataksemme uudelleen, sillä sen elimistömme varastoja täyttävä ominaisuus vaikuttaa todella moneen asiaan. Nykypäivänä elämäntapamme on melkoisen kuluttavaa, ravinto melkoisen köyhää (sanoinko sen taas?), ja mineraalien puutos on siis melkoinen. Luuliemen tasattua tilannetta, mm immuniteetti vahvistuu tätäkin kautta. Saamme helpotusta esimerkiksi reumaan tai astmaan. Myös yleisvointisi saattaa parantua huomattavasti.

Kuvahaun tulos: biomed luuliemi

Pelkästään vain ravinnon lisänäkin pidän luulientä – olkoon sitten Biomedin ihanuuksista tai itsetehtynä – jokaiselle sopivana kuuriluontoiseen käyttöön, myös lapsille ja etenkin ikääntyville. Puustaamaan elimistöä pysymään terveenä. Sillä korjausprosessejahan meidän jokaisen elimistö käy jatkuvasti ja kulutus on kovaa. Ja muistakaamme, että sairaus syntyy paljon ennen dignoosia. Siihenhän pitkälti myös meidän, FLT Ravintovalmentajien®, työ ja kyky laskea ihmisen kehon tulehdustiloja ja saada monimuotoiset pitkittyneetkin ja vaikeat tilat eheytymään, perustuu. Sairaus on aina syy ja summa joistakin asioista. Pidetään huoli itsestämme.

Luuliemi on yksi kaunis ja todella toimiva tapa kokonaisvaltaiseen hyvinvointimme ylläpitoon. Enkä voi olla mainitsematta sitä ihanaa faktaa, että samalla ekologisuuden ja luonnon hienona yhteissummana tulemme käyttäneeksi koko eläimen. Nämä ”jätteet” kun kattavat helposti puolet ruhon painosta.

Ravintorikasta nykyaikaa;

Älä pelkää syodä sitä oikeaa ravintoa – NewDayFood - käytetään luksuksemme oikein,

Marianne

NewDayFood_logo-tekstilla.jpg

Avainsanat: luuliemi, biomed, ravinto, ravinnetiheys, immuniteetti, imeytyminen, vastustuskyky, mineraalit, aminohapot, rasvat, riista,


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini