Ravinnerikkaan ruuan ostoskassi

Share |

Torstai 16.1.2020


Kehomme toiminnot mahdollistavan ruuan peruselementtejä ovat:

Energia eli kalorit

Mikroravinteet eli Vitamiinit, hivenaineet, mineraait, antioksidantit,

Makroravinteet eli rasvat proteiinit ja hiilihydraatit, joista ihmiselle välttämättömiä rasvat ja proteiinit

Makua ja ruokanautintoa

Inc-listoja lukemalla ja ihan perinteisen jokamiehen maalaisjärjellä päästään jo monta askelta edelle mainostaikojen salakavalaa johdattelua ravinneköyhään pullanallekarkkilinjaan. Luonto hoitaa, mitä luonnonmukaisempi ruoka pöydässä, jää keskittymistarve vain kauppaan raaka-aineiden ostotasolle. Syyllisyys ja saanko ottaa, onko terveellistä, ei kuulu ruokapöytiimme!

ravinnetihea.png

Lähtökohtana siis terveessä ruuassa on yksinkertaisesti se, että se sisältää ylläolevat peruselementit. Kehomme toimii ja vireyttä virtaa. Ja kun koneistollamme on oikea polttoaine, alkaa pikkuhiljaa keholtamme tulla alitajuisia viestejä mitä milloinkin tarvitaan suuhunpantavaa.

Kompleksisissa sairaustiloissa tämä toki voi tuntua pelkältä hauskalta ajatukselta, sillä jo pahasti epätasapainoon kallistunut kehonvaaka vaatii valitettavasti usein pienoista kikkailua ja hetkellistä taitavaa kovan käden sensuuria, jotta elimistö tokenee. Mutta se onkin taasen juttu kaksi, ja sitä varten on ravitsemuksen ammattilaiset.

fresh-herbs-garden-different-types-260nw-687613306.jpg

Mitkä ovat ravinnetiheän ostoksen merkit?

Inc.- eli ainesosaluetteloiden lukeminen ei olekkaan välttämättä helppo juttu. Joten tässä luettelo siitä, mitä siellä kaupassa kannattaa ottaa huomioon.

1. Jos inc-listassa on on yli 5-7 ainesosaa, voit olla varma, että nyt meni metsään (lue laboratorioon). Ihanteellinen on 1-3(5) ainesosaa.

2. Tiedätkö mitä ainesosaluettelon sanahelinä tarkoittaa. Mitä vaikka E250, aspartaami, soijalesitiini tai vaikka ihan siirappi oikeastaan on? Miten ne on tehty? Haluatko laittaa suuhusi asioita, joista et todellisuudessa yhtään tiedä, mitä ne ovat? Vieläpä päivittäin, mahdollisesti joka ikisellä aterialla. Miksi teollisuus käyttää niitä?

Omenat, Syksy, Hedelmät, Luonne, Ruoka

3. Osta lähes kaikki tuotteet raaka-aineina. Liha, multaporkkana, kala, suola. Ei säilömisaineita, väriaineita, mausteita. Väriaineet, kuten vaikka valkaistu suola tai säilymisaineella kyläästetty ahvenanmaalainen omena, ei ole aina pakollinen kirjoittaa tuoteselosteeseen. Silloin kannattaa ottaa taskusta MAALAISJÄRKI: Näyttäisikös tämä tältä luonnossa?

4. Luomutuotettu ja meillä onnellisesti kotimaassa kasvatettu on varma merkki siitä, että on ainakin vähemmän keinotekoisia lannoitteita, hermomyrkkyjä joita kasvinsuojeluksi rumasti kutsutaan ja säilymisen aineita. Ja kasvuaika on aina pidempi. Vai haluatko sinä syödä vaikka MCP1-metyylisyklopropeenia? Aivan, mitä se edes on!

5. Käsittely. Käsittelyä on monenlaista. Mitä enemmän ja isompia määriä jotakin tuotetaan (hinta!) sitä ravinneköyhempää ja samalla myrkkyjäsisältävämpää se on. Mm ”raaka” ja ”kylmäpuristettu” sekä ”hapatettu” ovat kovia sanoja ravinto-ostoksissa. Käsittämättömän suuri osa ravinnosta marketeissa on käsitelty korkeissa lämpötiloissa, kyllästetty aineilla, sädetetty, tehotuotettu. Jokainen näistä prosesseista tappaa viimeisetkin rippeet ravintoaineista sekä mausta. Ja valitettavasti koneistomme havaitsee nämä kaikki ja kysyy suolistolta, että: mitä ihmettä tää on? Mihin ihmeeseen me tämmönen tungetaan? Pitääkö mein todella käyttää vähäinen voimavaramme ja aikamme etsimällä täältä neula heinäsuovasta, jos näistä jotain vois ehkä käyttää? Hei tän lapsen kasvukin pitäs hoitaa… Jne.

Vihannekset, Asetelma, Vintage, Vanha

Helpotukseksi vielä sinulle lyhyt peruslista niistä raaka-aineista, joissa ravinnetiheys kohdallaan:

- Yhden ainesosan luomulaatuiset rasvat, öljyt kylmäpuristettuina ja tummassa lasipullossa.

- Riista, poro, vapaana kasvanut kala, kalkkuna, highlander, vapaana laiduntanut luomu-eläin, lammas, vuohi, luomu kanan tai kanalinnun muna

- Yllä olevien eläinten listasta löytyvien maito, (etenkin A2 maitotyyppi), jota ei ole käsitelty kuten homogenoitu, korkeissa lämpötiloissa ja e-koodit yms tietysti puuttuu

- Suomalaiset luomut satokauden kasvikset, juurekset, yrtit. Hedelmistä luomu ja satokauden mukaan.

- Viljatuotteet ilman vehnää, sokereita, lyhyillä ainesosalistoilla ja mahdollisimman luomuna. Hapatetut ja taikinajuureen leivotut leivät.

- Luomu pähkinät ja siemenet sekä kahvi ja tee

Näistä kokoat jo melkoisen aterian. Ja aika nopeasti makuaistisi alkaa herkistyä, kun keinotekoiset makuaineet jää pois. Alat pelkästä mausta tunnistaa yllä olevien tunnusmerkkien mukaisen ravinnerikkaan ruuan. Kehomme on ihmeellinen koneisto, kun se saa herätä luontoonsa! Makumieltymys muuttuu yllättävän nopeasti, voinnin paraneminen puhuu asiansa helposti takaraivoon ja ruokahetki muuttuu himojen ja syyllisyyden noidankehästä nautinnon ja sensein tilaksi. Älä kauhistu siitäkään, jos hetken kuluttua mielesi alkaa automatic päästämään ilmoille halun kiittää luomakuntaa ruokahetkestä!

FoundYourPower.webp

Ravinnerikkaan kulttuurin voimaannousua, meidän kaikkien – etenkin lasten – tähden!

Rakkaudella, Marianne

Avainsanat: ravinnerikas, market, laadukas, ravinnetiheys, ainesosaluettelo, inc.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini