Ylipaino - sairauksien aiheuttaja vaiko itse sairaus?

Share |

Torstai 23.4.2020


THL luokittelee ylipainon sairauksien aiheuttajiksi yhdessä mm tupakoinnin ja epäterveellisen ruuan rinnalla. Funktionaalisesta näkökulmasta katsottuna ylipaino ei kuitenkaan ole sama kuin liiallinen kalorien popsiminen, vaan seuraus – oire tai sairaus – kehon epätasapainotilasta. Ylipaino ei ole elämäntapa, eikä näin ollen kuulu varsinaisesti riskitekijöihin.

Voitaisiinkin ajatella, että siinä missä epäterveellinen yksipuolinen ruoka kuuluu aiheuttajien listaan, ylipaino kuulu jo oireisiin (näin sopii siis kyllä riskitekijöihin, vaikkei olekaan syy vaan seuraus), ja sen jälkeen seuraa sairauksia. Nähkäämme siis ylipaino oireena ja kehon lempeänä viestinä siitä, että jonkin on muututtava: Mitä keholtani puuttuu ja mitä se saa liikaa?

Tasapaino, Kivet, Laatokan, Ilta

Ylipainosta monen tekijän summa – unohda kalorirajoitukset heti alkuunsa

Ylipainon taustalla löytyy kaikkea muuta, paitsi liika kalorien saanti. Ensiksikkin ylipainoisella on tavanomaisesti suuria puutoksia erilaisista ravintoaineista, eikä energiavajekkaan ole harvinainen. Toiseksi ylipanon taustalla on aina hiljainen matala-asteinen tulehdus.

Lihavuutta aiheuttaa monet elimistön epätasapainotilat, jotka saavat usein alkunsa puutteellisesta ravitsemuksesta, emotionaalivajeesta ja kroonisesta stressistä, unen ja palautumisen ontumisesta, liikunnan ja ulkoilun puutteesta tai liiallisesta myrkkykuormituksesta. Rasvatasapaino ja verensokerit ovat aina tällöin epätasapainossa ja ylipaino on isommalla mittakaavalla pienin murheesi, vaikkakin mahdollisesti näkyvin. Se on vain oire, vaikkakin äärimmäisen tärkeä viestinä keholtasi.

flt_jaavuoriteoria.jpg

Rasvakudos on elimistön suojakeino vaarallisen korkealle verensokerille

Liika nautittu rasva ei suinkaan ole se, joka pakkautuu rasvakudokseen, vaan se koostuu aina veren sokerien kautta. Korkeat verensokerit ovat todellinen vaara elimistölle, jonka vuoksi elimistöllä on oltava keino saada sokeri jonnekkin verenkierrosta. Jos verensokeri on jatkuvasti koholla, ja sokeria on veressä liikaa, laittaa elimistö sen lopulta rasvakudokseen. Etenkin vyötärölle kertyvä rasva on selkeä merkki matala-asteisesta tulehduksesta. Rasvakudos itsessään pahentaa tilannetta pitkällä tähtäimellä, sillä se on täynnä tulehdustekijöitä ja myrkkyjä. Väliaikaisesti elimistö pelastuu, mutta jos asialle ei tehdä mitään, rasvakudos muuttuu riskitekijäksi, joka lisää tulehdusta ja epätasapainoa.

Ylipaino aiheuttaa sydän- ja verisuonisairauksia, diabetesta, mielialan ongelmia (tulehdus leviää myös aivoihin) ja neurologisia sairauksia (kuten alzheimer), iho-ongelmia ja kroonista väsymystä. Elimistö on samassa jamassa kuin viimekertaisessa blogissani jo kirjoitin. Ja labroissa näkyvät muutokset kertovat samalla tavalla tulehdustilasta paljon ennen viitearvojen ylitystä tai alitusta.

Lusikka, Haarukka, Ruokailuvälineet

Mitä ylipainon taustalta tavallisesti sitten löytyy? Miksi olen ylipainoinen?

Syyt ylipainoon – kuin moneen muuhunkin oireeseen – voivat olla moninaiset. Siksi ylipainosta eroon pääseminen vaatii paljon muutakin kuin itsekuria. Taustalla voi olla täysin samoja aiheuttajia, kuin vastaavasti langan laihalla ihmisellä.

Taustasyyt tulee selvittää perinpohjaisesti, ettemme laita vain laastaria tikun päälle. Onko ravinto ravinneköyhää, nukutko riittävästi, onko elimistösi täysin ylikuormittunut vointiinsa nähden, onko stressisi kroonistunut, tunteet laitettu syrjään ja olet tottunut alituiseen henkisen maailmasi pakoiluun? Onko elimistösi tottunut jatkuvaan verensokerin vuoristorataan ja addiktoitunut sille (mitattavissa huumausaineisiin verrattavia mielihyvähormonivaihteluita)? Vai onko suolistosi epäkunnossa, limakalvot rikki ja terveellinenkin ruoka on tuloksetonta? Myös geenit, heikko suoliston mikrobisto, ummetus, hormonaalinen ylikuormitus, kilpirauhasen väsyminen, jodin tai seleeenin puutos, jatkuva energiavaje voivat laukaista elimistössäsi päälle reaktiosarjan, joka saa kaiken rasvan kertymään kehoosi taikka saa sinut syömään jatkuvasti roskaruokaa, eineksiä ja nopeita hiilihydraatteja.

Kontrolloidusti eroon elimistön sekavasta tilasta – ja ylipaino-oireesta!

Mikäli perus terveelliset elämäntavat eivät parhaasta tahdostakaan riippumatta riitä – muista että myös mahdottomuus pysyä terveellisissä elämäntavoissa, kertoo epätasapainosta kehossa, ei itsekurin puutteesta tai ”surkeasta” luonteesta – on syytä kaivautua juurisyihin ja historiaasi. Tähän väliin sanottakoon, että asiakastyössäni painoon emme koskaan varsinaisesti keskity, vaan se lähtee tasapainon lähestyessä aina automaattisesti normalisoitumaan. Ja usein vieläpä melkoisella tahdilla. Useampikin jojolaihduttanut asiakas on kysynyt minulta, onko vauhti liian kova, tuleeko kilot kaksinkertaisena takaisin kuten kaloridieettilaihdutuksissa. Ei tule, ja luonnollinen painonpudotus pitää huolen itse itselleen sopivasta tahdista. Me keskitymme vain juurisyiden hoitoon; kuten sanoin lihavuus on todellisuudessa pienin murheesi. Se on vain oire.

Meditaatio, Jooga, Mietiskellä

Painonpudotuksen peruselementit ovat seuraavat:

  • Suolisto kuntoon
  • Säännölliset päivärytmit ja riittävä palautuminen ja 8h yöunet
  • Vaihda ruoka laadukkaaseen eli ravinetiheään ja prosessoimattomaan ruokaan
  • Runsaasti antioksidantteja, hivenaineita, hyviä rasvoja
  • Höttöruuat minimiin
  • Energiaa on saatava riittävästi! → Kalorivaje laukaisee elimistön säästöliekille, jossa aineenvaihdunta pysähtyy ja sitä myöten kaikki parantumisreaktiot, ja elimistö estää rasvakudosta purkautumasta ”pahan päivän varalle”.
  • Ulkoile ja liiku etenkin kevyttä liikuntaa
  • Tutustu itsesi kuunteluun ja tarvittaessa hae ammattiapua tunnelukkojen avaamiseen

Ylipainon hoito, kuten kaikki terveyden hoito, tulee koostua kokonaisvaltaisesta monen osatekijän summasta. Ylipaino – vaikka olisit siitä ikäsi kärsinyt yrityksistäsi huolimatta – on viesti ja haaste, johon on ratkaisu. Ei kohtalo eikä rangaistus.

Luota kehon luontaiseen voimaan ja viisauteen, olet virheetön biokemiallinen yhdentymä!

Rakkaudella, Marianne

JK: Syksyllä 2020 aloitan Huittisten kansalaisopistossa kalorirajattoman painonpudotusryhmän, joka kestää Jouluun asti. Ja mahdollisesti jatkuu keväällä 2021.

peace.jpg

Avainsanat: ylipaino, painonhallinta, matala-asteinen tulehdus, metabolia, kalorit, verensokeri, sokeri, hiilihydraatit, painonpudotus, väsymys, katabolia, sairaus, svs, flt


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini