D-vitamiinin voimaa

Share |

Torstai 4.6.2020


Nämä ihanat kelit, jotka ovat hellineet meitä Etelä-Suomessa, ovat olleet samalla todellista D-vitamiinikylpyä jokaiselle, joka on hieman uskaltanut ihoaan tuolle valolle näyttää. Noin 20 minuutissa t-paidalla tähän aikaan vuodesta keskipäivällä auringon valolle altistuva saa päivän D-vitamiinitarpeensa.

THL.n saantisuositus D-vitamiinista on maksimissaan 50-100 mikrogrammaa ja RDA eli päivittäinen saantisuositus 5 mikrogrammaa. Verestä mitattuna THL.n mukaan 50nmol/l olisi riittävä arvo. Todellisuudessa tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tämän arvon olevan aivan liian pieni ehkäisemään oireita tai edes sairauksia. Ja mitä tulee saantiin, tuo 50-100 mikrogrammaa riittää kovin harvalle nostamaan D-vitamiinipitoisuutta veressä riittävän korkealle. Joten on tarpeen käydä hieman faktoja läpi D-vitamiinista!

aurinko_ravintovalmentaja_tynkkynen.JPG

Mikä olisi terveyttä edistävän D-vitamiinin määrä?

On todettu, että alle 75 nanomoolia litrassa verta D-vitamiinia (S-D-25), on huomattavan kohonnut riski sairastua kaikkiin kansansairauksiin sekä riisitautiin (hyvin alhainen immuniteetti ja tulehdukset) ja luun hapertumiseen (osteomalaasia ja -poroosi). Vasta yli 100nmol/l olisi edes hyvä arvo, ja haittavaikutuksia ei ole todettu ollenkaan alle 250nmol/l. Ihanteellinen arvo olisi siis luokkaa 120-180 nmol/l. Mihin sinun D-vitamiiniarvosi yltää?

Mitä taas tulee saantiin, jäämme me suomalaiset hyvin heikkoihin lukemiin. Ja saantisuosituksemme on suorastaan vastuuntunnoton ottaen huomioon, kuinka isot terveysongelmat liittyvät tutkitusti pelkästään alhaiseen D-vitamiinitasoon, mitään muuta ihmisen elämäntavoissa ja tilanteessa huomioimatta. D-vitamiini on hämmentävä vitamiini siitä, kuinka monitehoinen se on ja kuinka paljon se tekee vaikutusta täysin yksistään ilman mitään muuta muutosta. 5 mikrogramman saanti ei riitä mitenkään päivittäiseen saantiin, on satunnaisia henkilöitä joille D-vitamiini kertyy geeniensä johdosta niin voimakkaasti kehoon, että tuo pitäisi tasoa veressä hyvässä määrässä. Noin 180 mikrogrammaa vuorokaudessa riittää yleensä tasojen pitämiseen hyvänä, mutta edelleen on iso joukko, joilla sekin jättää hieman vaillinaiseksi.

Mistä saada tuo D-vitamiini?

Aurinko kesäisin keskipäivän molemmin puolin – ilman auringonpalvontaa – on paras tapa täyttää D-vitamiini-varastoja, joka kuitenkin hupenee suhteellisen nopeasti syksyllä. Ja talvella viikonkin ulkomaanmatka nostaa jo huomattavasti D-vitamiinitasoja.

Saamme D-vitamiinia ruuassa lähinnä kalasta, etenkin rasvaisesta kalasta. Kaloja kannattaa siis syödä vaihdellen ainakin pari kertaa viikossa.

Lisäksi me Suomalaiset yksinkertaisesti nykyisillä geeneillämme tarvitsemme ihan jokainen vauvasta vaariin D-vitamiinia lisänä talvisin. Syyskuusta huhtikuulle, ainakin marraskuusta maaliskuulle asti. Laadukasta D-vitamiinia, jolloin esim möllerit ja vastaavat erilaiset halvat ja makeutetut D-vitamiinit ovat syytä jättää kauppaan. Ja muistathan ottaa D-vitamiinin kapselointitavastaan riippumatta rasvaa sisältävällä aterialla varmistaaksesi ette popsi suotta D-vitamiinia? 50-100 mikrogrammaa on hyvä ylläpitoannos, mutta esimerkiksi monissa sairaustiloissa tuo ei riitä pitämään elimistön D-vitamiinipitoisuutta riittävänä.

d-vitamiini_life_laatu.JPG

Miksi D-vitamiini on niin tärkeä

D-vitamiini on nimestään huolimatta hyvin hormonin kaltaisesti toimiva aine. Se liittyy äärettömän moneen prosessiin kehossamme ja on erittäin keskeinen tekijä immuniteetissa. Ja kaikkien sairauksistammehan taustalla on nimenomaan tulehdusta kehossa ja immuniteetin häiriöitä. D-vitamiini vaikuttaa voimakkaasti sokeri- ja rasvatasapainoomme ja -aineenvaihduntaan, hermostoon ja elimistön korjausprosesseihin. Esimerkiksi diabeetikkoa pelkkä D-vitamiini suojaa tehokkaasti liitännäissairauksilta, kuten näköön ja hermotukseen liittyviltä oireilta.

Vaikka D-vitamiini on yksistään hyvin voimakas aine, muistakaamme auringon-/ravintolisätankkauksen ja tai kalan ahkeran syönnin lisäksi pitää huolta elämäntavoistamme ja ruokailutottumuksistamme. Minimoidaan kulutusta pitämällä itsemme kunnossa valinnoillamme ja maksimoidaan saanti samalla tavalla!

voikukka_D-vitamiini.JPG

Auringon rikasta valoa terveyttä edistämään,

Marianne

Avainsanat: D-vitamiini, aurinko, valo, osteoporoosi, riisitauti, immuniteetti, tulehdus, hormonit, sokeri, rasva, aineenvaihdunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini