Mikä on terveyttä edistävää sokeria?Torstai 3.12.2020 Sokereita tulee välttää, on lause kaikkien tiedossa. Kun sitten poistaa sen perus valkoisen sokerin, alkaa vasta viidakko: Millä makeuttaa leivokset ja erilaiset juhlaherkut. Lähtökohtana haluan muistuttaa, että voimakkaat sokerit ja makeuttajat eivät kuulu varsinaiseen arkiruokaan. Ja toisena lähtökohtana, että niinkutsuttuina elimistölle luonnottomina sokereina pidän kaikkia sokereita, joiden sokeripitoisuus (hiilihydraateista, lukee tuotteen takana) on yli 85%. Miten eri sokerit eroavat toisistaan – mihin kiinnittää huomiota? Sokerit ovat valmistettu eri tavoilla. Toiset ovat erittäin pitkälle käsiteltyjä ja toiset eivät. Käsittelyn yksi iso haaste on ravintoaineiden tuhoutuminen. Esimerkiksi hunajassa on todella runsaasti antioksidantteja, antibakteerisia aineita ja polyfenoleita, kun taas tavalliset teollisuuden sokerit ovat kertakaikkiaan pelkkää kaloria. Toinen merkittävä huomion kohde on sokerin tai makeuttajan vaikutus verensokeriin. Puhutaan luvuista glygeeminen indeksi. Ja senhän tiedämme, että korkean GI.n (glygeemisen indeksin) omaavat ravintoaineet pahentavat sokeriaineenvaihduntaa, joka on lähes kaikkien sairauksien ja stressin yhtenä taustatekijänä ja altistavat ylipäätään laajasti erilaisille sairauksille ja oireille. Jo mainitsemani hunaja on loistava esimerkki siitä, kuinka keholle on on merkitys sillä, tuleeko makea lunnollisessa muodossa vaiko ei: Luonnollisimmat muodot ravitsevat ja tukevat kehoa, nostavat vähemmän verensokereita, ohjaavat bakteerikantaa oikeaan suuntaan ja tehostavat myös kehon puolustusjärjestelmää haitallisilta microbeilta. Ne eivät myöskään aiheuta riippuvuutta ja himoja. Hunaja sopii antibakteerisuutensa johdosta myös monen sellaisen henkilön bakteerikannall, jolle kaikki muut sokerit tahtovat tehdä hallaa. Mitä voisivat olla ne hyvät sokerit ja makeuttajat? Luokittelen tähän kolmeen ryhmään eri sokereita, joissa osassa perässä hiilihydraattipitoisuus ja GI. Vältä näitä sekä ainesosaluettelossa kuin sellaisenaan:
Nämä ovat hyviä sokereita luomuna ja raffinoimattomina. Jos bakteerikantasi eli vatsasi on herkkä sokereille, anna huomio sokereiden prosenttiluvulle (S/HH%). Jos taas haasteesi on herkkä tai häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, kiinnitä huomiota glykeemiseen indeksiin (GI):
(Huomaa, että luvut saattavat hieman vaihdella eri valmistajilla.) Makeutusta voi hakea myös montaa muuta kautta, kuten:
Makeaa joulunalusaikaa, murut! - Marianne Tynkkynen |
Avainsanat: sokeri, verensokeri, sokeriaineenvaihdunta, autoimmuuni, hiiva, bakteeristo, suolisto |