Kaikki muutos lähtee mielen tasolta

Share |

Torstai 10.12.2020


Kaikki mitä teemme, tehkäämme täydestä sydämestämme.

Tästä haluan kirjoittaa tänään. Siitä, miten meidän tulee aina olla mukana siinä, mihin ryhdymme. Niin pienissä kuin suuremmissakin asioissa. Ja kokonaisvaltaisesti itseämme hoitaessa, elämän muutoksissa ja ruokavalion muutoksissa – jos teemme ilman mieltä, homma ei toimi. Siinä lienee syy, miksi haluan tänään antaa viikkoblogissani paikan tälle.

rakkaus_ravintovalmennus.JPG

Muutos on aina muutos.

Jos haluamme muutosta, meidän pitää tehdä muutos. Merkitykselliset asiat eivät muutu odottamalla. Muutosta tapahtuu jatkuvasti ulkoisten tekijöiden aiheuttamana, ja me joko mukaudumme niihin tai vastustamme niitä. Vastustamisen lopputulos on kipuilua asian suhteen. Kuitenkin, jos vain menemme ja sopeudumme muutosvirran mukana, ajaudumme todennäköisesti vanhoihin toimimattomiin kaavoihin ja lopulta jumiin elämässämme. Ajaudumme arkeen, joka ei toimi. Toisin sanoen mieli alkaa vastustaa lopputulemaa. Viimeistään silloin tarvitsemme tietoisia muutoksia ja valintoja.

Oma asiakastyöni on tässä kohtaa. Koska nykyarkemme helpoin reitti johtaa, vieläpä erittäin nopeasti, tuohon arjen jumitilanteeseen. Niin kutsuttuja helppoja ratkaisuja piisaa ja tiedostamattomana olemme äkkiä tehneet melkoisen kaskadin luonnonvastaisia valintoja ja sisin alkaa pienten ilmoitusten sijaan huutamaan hätähuutoja.

Tietoinen muutos tuosta jumista tarvitsee useamman korjaussarjaa. Jos mielemme jää jumiin edelleen tuonne arjen koukeroon, muutos ei pääse kovin pitkälle etenemään. Meidän on siis sopeuduttava myös tähän muutokseen.

 

Käytännön muutoksessa mielen mukana pysyminen

Painotan paljon työssäni tätä puolta. Toisin kuin tavalliset dieetit, eheytymisen matkalle funktionaalisen lääketieteen kokonaisvaltaisessa ravitsemushoidossa, on muistettava kaksi perussääntöä. Ensimmäinen on se, että ohjelman tulee palvella ihmistä, ei ihmisen ohjelmaa. Toinen on se, että muutos vaatii epämukavuusalueella käymistä, mutta edellyttää ettei siellä jäädä oleskelemaan. Nämä kiteyttää mottoni ”jokainen askeleesi olkoon sydämesi valinta”.

Eheytymisohjelmassa on siis tehtävä myös sisäistä tietoista työskentelyä siitä, että on valmis matkalle, jolle on lähtenyt. Uskoa eheytymiseen ja kehon luonnolliseen kapasiteetin. Halua yhteistyöhön itsensä kanssa (toki myös valmentajan), auttaa ja kuunnella kehoa. Aika tekee paljon siinä missä kehonkin! Jos keho korjaisi kertaheitolla itsensä saadessaan esimerkiksi tarvitsemaansa ravintoa, ihmisen mieli ei pysyisi mukana ja muutos jäisi väliaikaiseksi. Kroonisten ja kompleksisten epätasapainotilojen viesti on aina se, että nyt on isompi pakka sekaisin ja kyse isommasta ja monen asian summana olevasta kuvasta. Ja sisimpäsi pyytää nimenomaan mielen perusajatusten muutoksia elämää kohtaan, jotta se voi taas toimia moitteettomasti ja palauttaa sinut tasapainoon.

suolisto_flt_ravintovalmentaja.jpg

Täydestä sydämestä

Koko elämä ja sen etapit ovat mielenkiintoinen matka. Kasvua ja parantumista, eheytymistä ja muutosta. Ihmisellä on tavanomainen tarve vastustaa muutosta ollessaan passiivinen. Paljon mielihyvää, kiitollisuutta ja turvallisuudentunnetta kokeva ihminen taas on suostuvainen muutokseen ja uskoo selviytyvänsä lähtökohtaisesti niistä. Pelko varoittaa ja lisää hänellä tietoisuutta, muttei pistä perääntymään. Niin kutsutut negatiiviset tunteet ovatkin positiivisia, suojelevia ja tervetulleita aputunteita matkaan. Sydämen ääntä kuunnellen emme siis siirry helppoon elämään vaan arkeen, jossa olemme itsemme kanssa yhteydessä emmekä erilaisten tunnetilojen riepottelemia orjia.

Jos kadotamme yhteyden sydämeemme, alamme suorittaa ja himoitsemaan lipsumista. Asioiden agenda ja niin kutsuttu oman elämän iki-ghai hämärtyy. Muutoksesta tulee epämiellyttävää taistelua ja punainen lanka katoaa. Usko loppuu ja homma alkaa tuntua turhalta.

Kunnioitetaan siis kehon hienoa järjestelmää, jossa ihmisen ei ole hyvä eheytyä silmänkääntötempulla. Joskus se tapahtuu helposti ja homeostaasi on hetkessä siinä (lapsilla tämä on usein ilmiömäisempää heidän impulsiivisen luonnollisemman aivotoiminnan johdosta). Joskus meidän pitää katselemalla katsella elämää peilistä, ennen kuin pystymme ottamaan sen viestin vastaan ja antamaan periksi. Molemmat matkat ovat yhtä oleellisia ja täydellisen kauniita.

 

Lyhyesti: Älä suorita elämää, ohjelmaa, muutosta läpi. Vaan sano ja kysy itseltäsi: Tämä muutos on minun valintani, mitä minä oikeasti haluan?

 

Rakkautta joulukuuhusi – Joulu on ihana paikka harjoitella suorittamisesta ja pitäisi-verbistä luopumista ja sen vaihtamista ”minä halua”-muotoon.

-Marianne

flt_ravintovalmentaja.png

Avainsanat: mieli, muutos, valmennus, rakkaus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini