Kiitollisuus on tehokas ja yksinkertainen tapa parantaa hyvinvointiasi tietoisuutta apuna käyttäen. Kiitollisuuspäiväkirjassa kirjoittaminen on se oleellisin osa harjoitusta. Kun joudut kirjoittamaan aiheen, joudut sanoittamaan ja tiedostamaan sen. Päivän aikana positiivinen asia menee helposti itsestäänselvyytenä täysin huomaamatta ohitse. Mutta kun tiedostat asian, pakka kääntyy: Kiitollisuus tulee läsnä..

Kiitollisuus on tehokas ja yksinkertainen tapa parantaa hyvinvointiasi tietoisuutta apuna käyttäen. Kiitollisuuspäiväkirjassa kirjoittaminen on se oleellisin osa harjoitusta. Kun joudut kirjoittamaan aiheen, joudut sanoittamaan ja tiedostamaan sen. Päivän aikana positiivinen asia menee helposti itsestäänselvyytenä täysin huomaamatta ohitse. Mutta kun tiedostat asian, pakka kääntyy: Kiitollisuus tulee läsnä ja asiasta tulee todellinen. Focuksesi keskittyy siihen. Ja kuten tiedämme, siihen mihin keskitymme suurimman aikaa päivästä, sitä arkemme on. Jos siis keskitymme hyviin ja voimaannuttaviin asioihin – kiinnitämme niihin huomiomme ja siirrämme ne pois itsestäänselvyyksistä, alkavat ne lisääntyä. Niiden aiheuttama positiivinen tunne voimistuu ja painuu tunnemuistiin. Alitajunta alkaa keräillä kyseisiä asioita. Samoin käy epäsuotuisille asioille, jos keskitymme negatiivisiin asioihin.

Kiitollisuuspäivyri on yksinkertaisesti päivyri, joka sisältää ne päiväsi kohokohdat, joista olet eniten kiitollinen. Tämä tuo usein yllätyksiä myös kirjoittajalleen! Ja minulle kävi täydellisesti näin. Pohtimalla jokaisen päivän lopussa asioita, joista on kiitollinen, tutkimukset osoittavat, että kiitollisuuden tunteet lisääntyvät ihmisessä ja hän tuntee itsensä vapautuneemmaksi. Kiitollisuudella on hämmentävä voima koko minuudenkuvaan ja ympäristöön.
Ihmisen aivot ovat suunniteltu muuttamaan asioita, jotka menevät vikaan. Tämä selviytymismekanismi takaa, ettet tee samaa virhettä uudelleen ja uudelleen. Alkuasukkaalle tämä oli elinehto ja toimi ilman tietoisuutta sopivalla tasolla. Meille nykyihmisille taas on tullut arjeksi jatkuvien signaalien – ja ison määrän nimenomaan negatiivisten signaalien - saaminen ympäristöstä liialla syötöllä ja näin jatkuva kielteinen keskittyminen nousee helposti ongelmaksi asti. Sen johdosta kiitollisuuden harjoittaminen tietoisuudella on meille tarpeen, voidaksemme hyvin.

Näin kirjoitat kiitollisuuspäiväkirjaa
1. Hommaa itsellesi sinun päiväkirjasi.
2. Joka ilta, viimeiseksi ennen kuin menet nukkumaan, hengitä kahdesti syvään, kuuntele hengitystäsi ja kehosi tuntemuksia eri puolilla vartaloasi. Sulje silmäsi ja hymyile (vaikkei sinua hymyilyttäisi). Palaa päivääsi ja kelaa sitä. Etsi kiitollisuuden tuntemuksia:
Sitten kirjoitat kolme asiaa, joista olet kiitollinen.
Pidä huolen että kiitoksesi eivät ole joka päivä samat. Ohjaa näin aluksi mieltäsi kiitollisuuden polulle. Sinun ei tarvitse valita valtavia asioita; jokin pienen pienikin - joka tuntuisi vain pikkuisen kiitolliselta - riittää. Esimerkiksi vaikka kumppani, keskustelusta töissä, rentouttava koti, katto pään päällä, jonkun hymy, lämmin peitto, kanelin maku kahvissa..
3. Tunnustele vaikutuksia pisin ”kuuria”: Muuttuuko unesi laatu tai määrä? Huomaatko muutosta koko päiväsi kulussa? Mistä oikeasti olet kiitollinen – havaitsitko uutta itsessäsi?
Tarkkailemalla harjoituksen nostamia tuntemuksia ja sen vaikutuksia, voit jatkossa myöskin hienosäätää kiitollisuusharjoituksen toimimaan vielä paremmin eduksesi saavuttaaksesi kenties asioita, joista ennen vain haaveilit. Ja nähdessäsi kiitollisuuden hyödyt, muuttuu arkesi motivoivammaksi ja antoisammaksi.
4. Jatka säännöllistä harjoittelua, ainakin kahden, mieluummin neljän viikon ajan.
Jonkin ajan kuluttua kiitollisuudesta tulee miellyttävä tapa.
Käyttämällä tietoisuuden meditaatiota, alat luonnollisesti näkemään kiitollisuutta yksinkertaisistakin asioista elämässäsi ja koet itsesi onnellisempana arjessasi. Kiitollisuusaiheiden kirjoittaminen täydentää päivittäistä tietoisuuttasi aktiivisesti. Alat samalla myös tuntea ja tunnistaa enemmän tunteitasi. Voit myöhemmin tehdä kiitollisuuspäiväkirjaa sovellettuna myös esimerkiksi puolisosi kanssa.

Kiitollisuuspäiväkirja on erittäin suosittu myös kokeiluissa positiivisten psykologien keskuudessa. Sen voimakas teho on tehnyt sielläkin tehtävänsä. Vaikka tämä olisi sinulle täysin vieras tapa, ole rohkea ja kokeile. Keskity harjoitukseen ja anna harjoituksen hoitaa tehtävänsä!
Kiitollisuudella, Marianne