Luonnollinen tasapaino - Elämän peruselementtien äärelle

Share |

Torstai 25.3.2021


Ihminen on metsästäjä-keräilijä
Koko elämämme koostuu sähkömagneettisista varuksista ja niiden värähtelystä – energiasta. Kaikki mitä näemme, kaikki mitä on, on molekyylien ainesosia, eikä mikään ole muuttumatonta ja pysyvää. Olemme koko universumi samaa energiakenttää. Tasapainolautta jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Joka ikinen värähtelymuutos tekee värähtelyn koko universumiin, ja jonka ainoa määränpää on tasapaino. Universumin tasapaino – rauha tai levottomuus – on siis juuri siinä, mikä on meidän kaikkien yhteenlaskettu voima. Ihminen eroaa muusta elollisesta vain ja ainoastaan siinä, että meillä on jumalallinen kyky tiedostaa asioita. Tiedostaminen mahdollistaa meille tasapainon horjuttamisen ja vakauttamisen.

sienet_rvintoneuvoja.jpg


Koska ihminen on täydellisesti osa luontoa, luonto on edelleen kotimme, vaikkemme olisi itse henkilökohtaisesti koskaan ennen käynyt metsässä. Ihmisen evoluutio ei ole muuttanut meitä käytännössä katsoen juuri ollenkaan esi-isistämme. Olemme edelleen evolutiivisesti lähes täysin metsästäjä-keräilijöitä. Tarvitsemme luontoa, sen kaikenkattavaa ravitsevuutta ja vuorokauden- ja vuodenaikojen sinusrytmiä. Villikasvien keruu on siis ihmisen kotitanteretta.
Ja minä kirjoitan tästä aiheesta siksi, koska jopa vain yksikin villiyrtti päivittäisessä arkiruuassa pystyy tekemään ihmisen vointiin selkeästi havaittavia muutoksia! Minulle tuo luonnon energeettinen vaikutus on ihme, joka saa minut polvilleen universumin edessä kiitollisuudesta, hämmennyksestä ja pyyteettömän rakkauden tunteesta.

yrtit_luonto_metsa.jpg


Tasapainomme peruelementtejä pintaa syvemmältä
Terveytemme, toisinsanoen kehon optimaalinen toimivuus, vaativat tiettyjen asioiden balanssia. Jaan ne nyt karkeasti kolmeen pääelementtiin, jotka ovat nykytiedon valossa keskeisimpiä.


Ensimmäinen elementti: Kehon rakenteiden eheys
Elimistömme on sitä, mitä se saa ympäristöstään. Syömisen kautta saatavien rakennusaineiden lisäksi ammennamme kehoomme huomattavan määrän ainesosia ihon ja hengityselinten kautta. Niillä on merkittävä osuus elimistö sisäänotossa. Hengitämme taukoamatta ja ihomme on jatkuvasti kommunikoinnissa erilaisten hiukkasten kanssa. Hiljaiselta näyttävä ihomme on etenkin terveenä molekyylitasolla melkoinen tapahtumaviidakko yötäpäivää. On siis oleellisen tärkeää, että kaikki pintasolukko – iho ja limakalvot – ovat eheitä, jotta ”ravinteiden saati” onnistuu. Myös kuonaaineiden
poistaminen vaatii saman eheyden, ja on yhtä merkittävää elimistömme optimaalisille
toiminnoille.

ravintoneuvoja_luonto_koira.jpg


Toinen elementti: Happo-emäs-tasapaino
Nykyruokamme pH on yksi niistä isoista eroista villikasveihin (ja ylipäätään villiruokaan) verrattuna. Kaikki elämä maapallolla on liitännäistä pH-arvoon. Esimerkiksi kirvat viihtyvät parhaiten tietyssä pH.ssa, ja näin ne siis nautiskelevat ensimmäisenä heikoimmassa kasvissa (jossa happo-emästasapaino jostain syystä horjunut). Samoin esimerkiksi syöpä ei kykene elämään emäksisessä kehossa, vaan vaatii happaman kehon. Sokeri, vehnä ja esimerkiksi happojuomat ovat ääripäitä kehon happamuuden lisäämisessä kehossa. Sitten taas jotkin happamat kasvit (esim. puolukka) ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, jotka palamisen lopputuottena kehossa muuttuvat emäksisiksi. Ja koska tässäkin tasapainossa on erittäin oleellista myös aineiden poistuminen kehosta (hapan lopputuote), niin esimerkiksi pinnallinen hengitys (stressaantunut) tai riittämätön nesteen saanti happamoittaa huomattavasti kehoa. Kaikissa perussairauksissamme, kuten vaikka sokeriaineenvaihdunnan
sairauksissa, on kehossa liikaa happamuutta. Villikasvien kiertokulku pitää meidän ja kasvin pH.n lisäksi myös kaiken ympäröivän paremmassa pH.ssa, kuten vaikka juomamme veden laadun.
Luonnon keskeltä pulppuavan mineraalipitoisen veden pH on paljon suotuisampi, kuin perus
puhdistettu” hanavetemme.

antibakteerinen_ravintoneuvoja_kataja.jpg

Kolmas elementti: Bakteerit
Bakteerit ja mikrobistomme, jokaisen henkilökohtainen mikrobiomi, on elämämme perusta.
Olemme mikrobialusta. Täydellisessä symbioosissa bakteerien kanssa. Meissä on enemmän
bakteereita kuin omia solujamme. Kuolisimme välittömästi, jos bakteerit poistettaisiin meistä. Tässä kohden luonnon antibakteeriset kasvit nousevat sädekehän alle. Luonnon desinfioinin pääidealismi on vahvistaa omia sotilaitamme ja heikentää meitä heikentäviä sotilaita ja eliminoida viholliset kuten virukset. Terve iho tai limakalvo ja sen bakteerikanta tappaa erittäin nopeasti haitalliset yksilöt ja samalla tallentaa kaskadina koko keholle tiedot tuosta vaarasta selviytäkseen ensikerralla vielä nopeammin vaarasta. Uskomaton yhteiskunta! Ihminen taas on keksinyt asiaan oikopolkuja. Tavanomaisen desinfiointiaineen tavoite on tappaa kaikki bakteerit. Ei osapuolia – ei sotaa-menetelmällä. Tämän menetelmän ongelma tulee siinä, että elämme bakteerien ansiosta, kuten edellä mainitsin. Oikaisukeinolla on itseämme heikentävä vaikutus.
Villikasvien vaikutukset bakteerikantaamme tulevat sekä suoraan että välillisesti, ja kaikkien
elimistömme sisäänottoreittien kautta. Villikasvit toimivat bakteerikantaamme tukien, ruokkien, valikoiden ja lisäksi sisältäen itse runsaasti bakteereja.


Rakkaudella, Marianne Tynkkynen

ravintovalmentaja_flt_luonto


LÄHDE: Tämä teksti on hieman muunneltuna lopputyöstäni ”Miksi villiyrtit?” Hortaohjaaja 2020 koulutuksesta vuodelta 2020. (Ja jatkuu todennäköisesti taasen ensiviikon blogissani.) Ensimmäinen jo julkaistu osa löytyy täältä.

Avainsanat: happo-emäs-tasapaino, pH, bakteerit, tasapaino, luonto, evoluutio, villiruoka


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini