Mikä pitää meidät kiinni vanhoissa tottumuksissamme?

Share |

Torstai 29.4.2021


Koetan kirjoittaa tänään kaikkea muuta kuin asiaa. Ajatuksen juoksua ja parhaillaan pohdittavaa myös sinulle. Pohjustan silti tähän alkuun aihettani: Se kumpuaa asiakkaistani, joissa näen samoja piirteitä, jotka olen itse kokenut ja kovin voimakkaina: Erinomaisena suorittajana – josta olen onnekseni päässyt tasapainoisempiin vaihtoehtoihin. Kun teemme muutoksia joiden määränpäänä on muuttaa elämäämme joltain osin lopullisesti, kamppailemme pettymyksen, epäonnistumisen, surun, vihan, kaipuun tunteitten kanssa. Ne vain kuuluvat muutokseen. Mikään ei muuttuisi, jos emme joutuisi punnitsemaan toden teolla mitä haluamme ja kyseenalaistamaan kaikkea. Ajoittainen epätietoisuus ja kadotettu kartta ovat osa matkaa. Jos voisimme vain hypätä uuteen ja kaikki olisi siinä, ei meidän tarvitsisi edes puhua muutoksesta, sillä silloin tekisimme sitä joka ikinen päivä laidasta laitaan. Mutta me olemme vain ihania ihmisiä – emme koneita.

sade.flt.jpg

Vanha tottumus

Kaikki mitä meissä on, on kehittynyt monen tekijän summana. Muovautunut elämästä selviytymisen puitteissa. Sitten tulee haaveita, oireita. Kehon ja mielen viestejä ja haluja muutoksiin. Kaikki haaveet ovat terveitä ja täynnä vapautta. Kaikki kipu on alitajuista tai tietoista jarruttelua muutosta kohtaan, kuten minulla omat mielettömät pelkoni aikoinaan tulevaisuudesta. Mutta vanha tottumus ei poistu ajan myötä. Me muutamme asioita, mutta joka päivä se mitä teemme, on huomenna vanha tottumus. Vastustamme muutosta. Minä haluan sanoa sitä kyseenalaistamiseksi. Kyseenalaistamme muutosta. Tuo kyseenalaistus on alustusta muutokselle. Armollisuus sitä kohtaan ei tarkoita muutoksen aloittamisen lykkäämistä huomiselle, vaan sen tuottaman tuskan ymmärtämistä. Samoin kuin vaikka toisen raakoja tekoja ei tule hyväksyä, mutta voimme ymmärtää niitä. Jos kieltäydymme armollisuudesta eli ymmärtämisestä, luomme lukon muutokselle. Ravintovalmennuksessa tämä näkyy siinä, että otetaan pelkkä ravitsemusosa valmennuksesta, ja se suoritetaan pilkun tarkasti. Asiakas tulee vastaanotolle ja potee huonoa omaatuntoa jokaisesta suorittamattomasta suosituksesta. Huom suosituksesta. Tätä minä tein vuosikausia. Tajuamatta ollenkaan, ettei kyse ole pippureista välipalalla vaan elämästä ja ymmärtämisestä. Suorittamalla sain paljon tuloksia. Niin, ja ihailuja sekä kateutta. Toki suoritus vei eteenpäin. Mutta jossain vaiheessa vanhaan tottumukseen ripustautuminen tuli mielettömänä möykkynä tielle eheytymisessä. Etsein kaikki suoritettavissa olevat tiet, kunnes olin totaalisessa umpikujassa. Näin me helposti teemme, se on inhimillistä. Mutta me voimme myös irroittaa tuosta vanhasta minästä ja suostua muutokseen. Tietoinen mieli on siinä todellinen apuväline. Havahdu aina, kun huomaat vastustavasi räikeästi (ei ikinä-ajatus) jotakin harjoitusta, eliminaatiota, kokeilua. Kyseenalaista ja harkitse. Jos sittenkin. Yleensä juuri nämä erilaisiin pukuhin pukeutuneet ”riippuvuudet” ja vastenmielisyydet ovat niitä, jotka sinun pitäisi muuttaa. Ne ovat sinun arkesi vankiloita.

katse.ravintovalmentaja.jpg

Mietin joka päivä ja kysyn itseltäni, mitä tänään tein tai jätin tekemättä sellaista, jossa koin syyllisyyttä, vastenmielisyyttä. Yllättävän äkkiä huomaa samojen asioiden kanssa kyseisen fiiliksen toistuvan. Palaan tunteeseen ja tilaan ja kysyn itseltäni, miten tilanne olisi voinut mennä tuntuakseen hyvältä. Missä kohtaa tarraudun kiinni vanhaan vain tottumuksesta. Yhtäläisyyksiä nousee nopeasti ajan myötä. Ja uuden tavan kokeilu käytännön tilanteessa tuottaa aluksi surua ja erilaisia vaikeampia tunteita pintaan. Kyse voi olla vaikkapa aamukahvista. Ja aivot tuottavat uskottavia tarinoita liuta kaupalla siitä, kuinka kuppi kahvia on ok, maistuu hyvälle, jotain nautintoja pitää olla, ja niin edelleen. Kaikki ovat vieläpä totta. Mutta oliko yksikään noista todellinen syy aamukahviin. Jos mieli kieltäytyy olemasta ilman aamukahvia ja kokeilemaan, tiedät automaattisesti, että sinulla on mielen side kohteeseen ja olet kiinni tottumuksessa, et aamukahvissa. Aamukahvin avulla voit helposti näin estää tiesi vaikkapa uuteen ammattiin taikka rakkaasta poismenneestä ihmisestä luopumiseen. Että sellainen aamukahvi.

onnellinen.ravintovalmentaja.jpg

Pitääkö kaikesta luopua?

Ei. Se on vain mittari. Mutta jos haluat muuttaa elämääsi, kaikesta pitää olla valmis luopumaan. Kun olet valmis luopumaan aivan ja kaikesta, olet vapaa. Muuttumisesi ja unelmiesi toteutuminen muuttuu täysin rajattomaksi. Mahdollisuutesi räjähtävät käsiisi. Rajoittunut ihmismielemme tekee meille kapean elämän, jossa mikään ei tahdo muuttua. Haemme ärsykkeitä, hekumaa, rajakokemuksia korvaamaan ihmisluonnon kaipaamaa jatkuvaa muutosta. Ja mikään todellinen ei muutu. Ei ole temppu mennä kylmään veteen keskitalvella, kävellä rannalle ja pukeutua ilman kananlihaa. Mutta aamukahvin jättäminen tai oman imagon vaihtaminen voi olla todella maaginen kokemus. Todellinen luopuminen ja irti päästäminen. Tästä syystä klisee, jossa isoin kehitys tapahtuu epämukavuusalueella, pitää täydellisesti paikkansa. Menetykset, tai tarkemmin sanottuna luopumiset, sysää usein todellisia muutoksia ihmiselämässä liikkeelle. Mutta vain, jos suostut siihen. Ja päästät irti. Päästät irti asioista, joista et koskaan usko pystyväsi luopumaan.

onni.ravintovalmentaja.jpg

Minä elän tänään elämääni, joka on täynnä asioita joista en uskaltanut edes haaveilla vain pieni aika sitten. Asioita joita pidin täysin mahdottomana. Täydellisen mahdottomana. Ja nyt ne ovat kaikki kerrallaan tässä. Olen hämilläni ja ymmälläni elämän antimista, ja herkistyn tämän tuosta onnesta ja kiitollisuuden tunteesta hyvin pienissä asioissa. Punnitsen aamuisin, paljonko pystyn ottamaan vastaan ja mitkä unelmat valitsen tänään. Ja samaan aikaan tiedän, etten jää tähänkään. Huomenna kaipaan jälleen muutosta. Olen kiitollinen tästä päivästä tänään. Huominen on toinen. Ja harjoittelen joka päivä olemaan valmis luopumaan kaikesta. Tämä ei takaa helppoa elämää, vaan täyttä: Täyttä niin vaikeista kuin helpoistakin tunteista. Minä en halua pysyvää olotilaa, vaan haluan itkeä täydesti ja romahtaa, nauraa täydesti ja nousta.

Rakkaudella, Marianne Tynkkynen

Avainsanat: mieli, muutos, valmennus, rakkaus


Kommentit

1.5.2021 16:33  Taina Isotalo

Osuit kyllä oikeaan,jotenkin levoton olo,ärsyyntynyt. Toisaalta taas hyvä olotila,miettii tosiaan osaanko nyt syödä oikein. Millään ei pysty heti omaksumaan kaikkea tietoa. Mutta nyt olen löytänyt lopultakin sellaisen tavan syödä,että olotila paranee ja paino laskee,rohkeutta tehdä muitakin muutoksia elämässä. Tietty mulla aikamoinen muutos jo muutto uuteen kotiin. Ärsytystä toi sekin ,kun ei ole kaikki tavarat kohdallaan. Mutta tänään tapahtui paljon,suurin ärsytys lähti,kun sain lopulta vitriinin kuntoon,niin moni asia loksahti paikalleen😀👍❤

4.5.2021 12:39  Marianne

<3 Kiitos kommentista! Askel askeleelta ja uutta kohti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini