Mitä ovat adaptogeeniset kasvit?

Share |

Torstai 8.7.2021


Oletko sinä pannut merkille, että Suomen luonnossa ei kasva juurikaan stimulantteja. Jos etsii kotimaisia piristeitä, päätyy lähinnä huikeisiin adaptogeeneihimme niin kasveissa kuin tekemisessä. Oli se sitten avantouinti, ruusunjuuri tai voikukka. Siitä huolimatta suomi on maailman kovimpia kahvinjuontimaita. Myös kaikki kofeiinipitoinen tee, kaakaot, tupakanlehdet, ja niin edelleen kasvavat muualla kuin meidän leveysasteillamme. Vaikka kaikki nuo ovat terveystuotteita ollessaan laadukkaita, on selvää, etteivät ne ole sitä parhaimmillaan meille pohjolan asukkaille. Muutenhan ne kasvaisivat täällä. Meille kuuluvat adaptogeenit. Kasvit, jotka kasvavat äärettömän rankoissa olosuhteissa: Yöttömässä yössä ilman lepoa, pitkä kylmä talvi, vaihtelevat sääolosuhteet, köyhällä ja vaihtelevalla ravintoaine- ja nesteen saannilla, Lapissa ja pohjoisessa vielä korkeilla alueilla tuulten tuoiverruksissa. Siellä kasvavat voimakkaat selviytyjäravintoaineet.

DSC_2208.JPG

Mitä adaptogeenisyys tarkoittaa?

Adaptogeeninen on yksinkertaisuudessaan tasapainoittava. Siinä missä kasvi joutuu luonnossa tasapainoilemaan, se tuottaa myös ihmiskeholle tasapainoittavia selviytymisaineita. Adaptogeenit toimivat todella monivaikutteisesti, ja sekä fyysistä kuin mielen kautta. Väsynyt, heikon immuniteetin ja lihaspalautumisen omaava ihminen piristyy ja vahvistuu. Ylikierroksilla oleva alkaa rentoutua ja mieli rauhoittua. Adaptogeeni saa kehon balansoitumaan tukien niitä kohtia, jotka kehossa tarvitsevat apua. Maailmalla ehdottomasti voimakkaimmat adaptogeenit tulevat pohjoisen karuista olosuhteista.

DSC_1471.JPG

Adaptogeeniset yrtit

Näissä voimakkaimmat aineet ovat usein juurissa. Ja sopivat erinomaisesti muummuassa käytettäviksi juomahaudukkeissa useammankin kupillista päivässä. Adabtogeeneihin ei myöskään ole mahdollista jäädä epäterveelliseen koukkuun. Keho kyllä irrottaa luontaisesti adaptogeenista, kun on sen aika ja käyttöturvallisuus myös esimerkiksi lääkitysten kanssa on erinomainen. Ja minusta on vähintäänkin ihanteellinen fakta, että näillä kaikilla on iso vaikutus myös suoliston bakteerikantaan pitämään virukset ja bakteerit kurissa. Bakteerit ja virukset kun ovat nykytietämyksen valossa aina osa kehon epätasapainotiloja.

Adaptogeenisten yrttien aatelista ovat seuraavat:

Ruusujuuri – Rauhoittaa ja syventää unta

Pakuri - Voimakas immuniteetin ja yleisvoinnin tuki

Vuorenkilpi - Microbeja ja bkteereja tappava, maksan energiantuottoa tukeva

Lakkakääpä/Reishi - Stressiin, ikääntymiseen ja uneen

(Nokkonen - sekä monet villiyrtit - voimistavat voimakkaasti adaptogeenien vaikutusta.)

Adaptogeenien käyttö

Pohjoisen asukas jää helposti koukkuun muualta tuotuihin stimulantteihin. Tämä selittää helposti sen koomisen faktan, että suomalainen on kova käyttämään erilaisia koukuttavia tuotteita kahvista päihteisiin ja muihin kunnon stimulantteihin ihan arkikäytössään lapsista vanhuksiin. Ja tämä myös selittyy helposti. Voimakas stimulantti sekoittaa totaalisesti ihmiskehon tasapainoista selviytymisjärjestelmää kehossamme täällä karuissa olosuhteissa, jossa marraskuussa aurinko ei nouse ja juhannuksena aurinko ei laske. Keholle stimulantti on pienoinen shokki ja sen voimakkaaseen yhtäkkiseen piristymiseen jää keho koukkuun. Tarpeekseen keho ei saa missään vaiheessa, sillä piriste ei sovi mitenkään kehon luonnolliseen rytmiin ja näin riippuvuus kasvaa. On siis luonnollista, että nykyaikakaudessa luotamme myös epäluonnollisiin lääkkeisiin keskivertoa helpommin ja hoidamme esimerkiksi päänsäryn tai viruksen mieluummin pois kehoa entisestään sekoittavalla ”ihmeaineella”. Se tukee stimulanttielämäämme. Adaptogeeni ei tuo samaa nopeaa riemua. Stimulanteilla emme kuitenkaan koskaan saavuta tasapainoa tai hyvää oloa. Se sekoittaa sirkadiaanisen (eli luonnollisen vuorokausi- ja vuodenaikarytmimme) hormonitoimintamme lisäksi immuniteettimme, bakteerikantamme ja kehomme palautumisen häiriintymistä.

Mehevä, Kukat, Värit, Kasvi, Luonne

Ja nyt varsinaiseen käyttöön: Adaptogeeni toimii muiden yrttien tapaan parhaiten kuuriluontoisesti käytettynä noin 2-4 viikon sykleillä. Jos epätasapainotila on kova, saattaa terve halu pysyä huomattavasti pidempäänkin – keho pyytää tarpeen mukaan. Kehon sisäänotto on kuitenkin paras, kun vaihtelet sykleissä. Vaikkapa parin adaptogeenin kesken. Ja aina kehoasi kuunnellen.

Määrä voi kuurin aikana esimerkiksi juomassa olla hyvinkin litran luokkaa, eli useamman kupillista päivässä.

Olisiko marraskuukin ”aurinkoisempi”, jos vaihtaisimme sumpit (kahvi) Pohjoisen luonnon adaptogeeneihin?

Rakkaudesta luonnolliseen tasapainoon, Marianne Tynkkynen

Avainsanat: adabtogeeni, immuniteetti, pakuri, vuorenkilpi, voikukan juuri, ruusunjuuri


Kommentit

18.7.2021 23:31  Mira Kilpeläinen

Hyvä kirjoitus, olen kahvista tekemässä irtiottoa jo niin tämä tsemppasi.

19.7.2021 16:41  Marianne - NewDayFood

Hienoa, Mira! Kiitos palautteestasi ❤️ ja tsemppiä!
Kohti tasapainoa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini