Adaptoiva elämäntapaTorstai 22.7.2021 Kehon adaptoitumista, eli tasapainoittumista voidaan tukea viime viikkoisen blogini adaptogeenisten luonnontuotteiden avulla, mutta isoimmassa osassa on tasapainoittavan elämistavan runko. Jos käytät adaptogeenisiä yrttejä yhdessä piristeiden, epäsäännöllisen elämänrytmin ja verensokerivuoristorata-ruuan kanssa, voit olla varma, että adaptogeenisten valmisteittesi teho on äärettömän pieni, jos ollenkaan. Nykyelämämme vaatii tietoisia valintoja Elämme aikaa, jossa arkeen ei enää automaattisesti kuulu luonto, luonnon vuorokausi- ja vuodenaikarytmit, villiruoka ja luonnonmukainen tuotanto, vaan kaikkea muuta. Pelkästään lisäaineet, sokerit, korkea hiilihydraattipitoinen ruoka, kofeiinit ja einekset ovat tekijöitä, jotka sekoittavat tasapainoa kokonaisvaltaisesti. Toiseksi elämäntapa, jossa olemme koko ajan kaikkialla maapalloa netin, älypuhelimien, television ja milloin minkäkin etäyhteyden kautta. Työelämä on valtaosassa rooleissa erittäin yksipuolista kehollisesti kuin aivotoiminnaltaan. Adaptogeeninen vaihtelevuus puuttuu. Lisää päivittäissin tapoihisi tasapainoittavia asioita Näitä on menenlaista. Kaikissa lienee isoin pointti vaihtelevuus. Älä tee päivästä, vuodenajasta, vuodesta toiseen samoja asioita. Oli kyse sitten työstä, harrastuksista, liikunnasta, ravitsemuksesta – mistä tahansa. Rutiinit ovat hyvät, mutta niitäkin tulee tehdä eri variaatioilla. Keho puuntuu mihin tahansa, jos sitä tehdään ajasta toiseen samalla kaavalla. Krooninen tasainen stressitila (olkoon fyysinen tai psyykkinen) ei toimi kehollemme. Kun taas erilaiset lyhyet ja selkeät stressitekijät, kuten avantouinti, hetkellinen paasto, lyhyt kova aivosuoritus, elämän etappihaaste tehostavat kehomme optimaalista toimintaa. Lisää seuraavia asioita päivääsi tukeaksesi tasapainoittumista:
Vältä jatkuvaa vuoristorataa On paljon asioita, jotka tekevät keholle kroonista vuoristorataa ja sekamelskaa. Aina kun kehomme ei komppaa luonnon rytmejä, jotka ovat todella voimakkaat, päädymme epätasapainotilaan. Ärsykkeet siis, joissa tulee luonnotonta vaihtelua – luonnon rytmiä vastustavaa, aiheuttavat kehon sekaannuksen. Jos esimerkiksi kehosi vie elimistöäsi lepotilaan ja alkaa lisätä unihormoneita, ja sinä juot kofeiinia, tulee sekaannus. Samoin jos kehosi verensokeri nousee jatkuvasti muutaman tunnin välein hiilihydraattipitoisesta ruuasta korkealle, kehon vuorokausirytmin vireyshormonituotanto menee raiteiltaan. Tukeaksesi kehon adaptoitumista, vältä seuraavia asioita:
Näillä pääset jo todella pitkälle. Meillä on itse kullakin ne omat haasteiksi muodostuneet jutut, joissa muutos vaatii muutosta. Lähde jostain ja ota askel kerrallaan ja etsi omaa optimaalista arkeasi avoimin ja rohkein mielin. Rakkaudesta luonnolliseen tasapainoon, Marianne Tynkkynen |
Avainsanat: adaptogeeni, muutos, elämäntapa, stressi, luonnon rytmit |