Näin tuet kehoasi talvella - Syö oikein

Share |

Torstai 25.11.2021


Satokausisyöminen tukee niin kehoamme kuin mieltämme eri vuodenaikoina. Vuodenkierron jokaiseen vaiheeseen kuuluu omat pääpiirteensä ja tulee mukavasti vuosittaista vaihtelua myös ravitsemukseen.

Esimerkiksi allergiat ja yliherkkyydet, väsymys, vatsaoireet, mielialan haasteet, iho-ongelmat, hormonivaihtelut, verensokerin kuin sydänongelmat saavat huomattavaa helpotusta jo pelkästään vuodenkierron mukaan syömisellä. Yksinkertaisesti siitä syystä, että kun vähennämme kehon kuormitusta, se pystyy paremmin keskittymään aina siihen tasapainotusprosessiin kehossasi, mikä on milläkin hetkellä tärkeintä.

talvi_ayurveda.JPG

Talvi-aika

Kaamosaika on loppusyksyä ja aikaa jolloin päivä on lyhyimmillään ja pimeimmillään sekä kosteimmillaan. Alkaen lokakuulta ja päättyen tammikuun alkupuolella. Talvi-aika taas on suurin piirtein joulukuusta helmikuun loppuun asti. Kaamosajasta siirrymme siis talveen pikkuhiljaa, ja omaa kehoaan kuunnellen löytää kyllä ajankohdan, milloin itse siirtyy kunnolla talviaikaan ja ulos kaamoksesta.

Lämmittäviä ruokia

Talvella syödään - luonnollisesti - pääpainoitteisesti lämmittäviä ja rauhoittavia ruokia. Vältetään stimulantteja niin piristeissä kuin korkeahiilihydraattisuudessa. Ruuansulatukselle tarjotaan helposti sulavaa ruokaa ja vältetään jäisiä, kylmiä ruokia. Jos kuitenkin haluaa esimerkiksi pitää smoothieta mukana ja sujauttaa marjansa sinne jäisenä, tasapainoita sitä esimerkiksi lämpimällä nesteellä, lämpimillä mausteilla, ja kenties vielä lämpimällä vähähiilihydraattisella juurivalmistetulla myslillä. Ja vaikka etenkin kaamoksessa saattaa hiilihydraattien himo kasvaa – tämä on seurausta hektisestä stimulanttikulttuuristamme tai sisäisestä rauhattomuudesta, on tärkeää vähentää korkeahiilihydraattisia ruokia, mutta myös sokerialkoholeja. Suosi hiilihydraattien lähteinä juureksia ja kotimaisia marjoja. Myös hunaja on oikein mieluisa lisä. Samoin pavut (huomaa huolellinen liotus ja keitto, jotta pavut eivät ärsytä vatsaasi) sisältävät myös hiilihydraatteja. Kaamoksessa kannattaa pitää vielä lihan määrä hyvinkin maltillisena. Jos et ole vegaani; vasta keskitalvella nostetaan proteiinien määrää ja lasketaan entisestään hiilihydraattien määrää. Kaamoksessa voit käyttää myös vielä jonkin verran juureksia raakoina ja syödä vielä satokauden omenaa ja muita kasviksia/hedelmiä sekä marjoja enemmän. Talvella suositaan lähinnä kypsennettyjä kasviksia ja tuoreutta haetaan esimerkiksi iduista. Pimeän ja kylmän aikana jätetään siis esimerkiksi salaatinlehdet kokonaan pois arkiruuasta.

Nesteinä kannattaa suosia lämpimiä haudukkeita ilman kofeiinia. Erilaisia yrttejä ja lämmittäviä mausteita omaa kehoa kuunnellen. Vesi kannattaa juoda huoneenlämmössä hapettuneena, eikä kylmänä. Suosi kaamoksessa vielä kalorittomia juomia. Talvemmalla voit ottaa mukaan esimerkiksi kasvimaitoihin tehtyjä rasvaa sisältäviä lämpimiä maustejuomia.

Esimerkkejä lämmittävistä yrteistä ja mausteista

Lämmittäviä ja rauhoittavia yrttejä kuin mausteita on todella paljon. Lisäksi neutraalit, kuten vaikkapa nokkonen, voikukka, basilica ja persilja sopivat näihin vuodenaikoihin. Mausteita ja yrttejä löytyy niin kotimaisia kuin ulkolaisia. Suosi aina laadukkaita, luomua ja tai kotimaista aina kun mahdollista.

Rauhoittavia: Sitruunamelissa, Kissanminttu, Kamomilla, Siankärsämö, Mäkikuisma, Rosmariini, Meirami, Laventeli, Salvia, Lehmuksen kukka, Valeriaana, Timjami, (Kuusi ja Mänty)

Lämmittäviä: Fenkoli, Anis, Inkivääri, Caylon Kaneli, Kardemumma, Neilikka, Kurkuma, Chili, Mustapippuri, Sinapinsiemen, Lakritsijuuri, Muskottipähkinät (Huomaa mitä joulumausteita!)

Yllämainitut menevät vielä paljon päällekkäin, eli useimmat ovat samanaikaisesti sekä rauhoittavia että lämmittäviä. Käytä näitä ruuanlaitossasi makeassa kuin suolaisessa, juomissasi, kylpyvedessäsi, sauna- kuin huonetuoksuissa, eteerinen öljytippa ruokalusikalliseen ihoöljyäsi hyvin sekoitettuna. Nauti. Ja valitessasi omat mausteesi ja yrttisi, käytä aistejasi ja kuuntele, mikä miellyttää, minkä taas tahdot jättää seuraavaan kertaan. Vaihtele esimerkiksi noin 2-6 viikon välein – kuuntele mieltymyksiäsi aistiesi kautta. Olemme yksilöitä, nautitaan kaamoksesta ja pohjolan talvesta myös aistimatkana.

Voit kysyä jo fytoterapia-valmennuksia (harjoitushinnoin, fytoterapiakoulutus meneillään) yksityisviestitse täältä. Kerro mihin asioihin sinä haluaisit apua ja katsotaan voisimmeko löytää yhdessä arkeesi sinua palvelevia uusia juttuja.

Lämmöllä ja rakkaudella, Marianne

talvi_ayurveda2.JPG

Avainsanat: ayurveda, pohjolan, talvi, ravitsemus, satokausi


Kommentit

25.11.2021 15:38  Mira

Hyviä vinkkejä!

8.12.2021 10:19  Marianne/NewDayFood

Kiitos! <3


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini