Kolesteroliarvot kuntoon ravitsemuksella

Share |

Torstai 16.12.2021


Epätasapainoiset kolesteroliarvot ovat nykypäivää ja samoin niiden lääkitykseen päätyvät hoidot. FinTerveys 2017 tutkimuksen mukaan kokonaiskolesteroli oli yli tavoitearvon kolmekymmentä ikävuotta ylittäneiden keskuudessa miehillä 54 prosentilla ja naisilla 60 prosentilla. Kolesteroliarvoissa tärkeä huomioon otettava seikka on myös Low Density Lipoproteiinien (LDL) ja High Density Lipoproteiinien (HDL) tasapaino. HDL arvon tulisi olla lähellä LDL arvoa. On hyvin tyypillistä, että LDL on korkealla ja terveydellemme edullisempi HDL taas huomattavasti matalammalla.

Tämän artikkelin ohjeistus toimii siis molempiin. Kolesteroliarvot tasoittuvat tyypillisesti noin 2-6 kuukaudessa. Funktionaalisessa ravintovalmennuksessa kolesteroliarvot yleensä palautuvat kehon tasapainoittuessa aivan itsestään kiinnittämättä ohjelmalla itse kolesteroliarvoihin mitään huomiota. Ja silloin kun emme puhu kolesterolin kertymäsairaudesta (FH-tauti, eli perinnöllinen femiliaalinen hyperkolesterolemia), kehon tulehdusten laskeminen vaikuttaa suoraan kolesterolipitoisuuteen. Nämä ovat erinomaiset neuvot myös ennaltaehkäisyyn niin riskiryhmän henkilöille kuin kenelle tahansa. Pidetään huolta verisuonistamme ja terveydestämme.

KAHDEKSAN RAVITSEMUSVINKKIÄ TASAPAINOISIIN KOLESTEROLIARVOIHIN

Luonnollinen tapa hoitaa kolesterolia on usein tehokkain, kokonaisvaltaisin ja kauaskantoisin toimenpide. Lisää seuraavia juttuja ruokavalioosi ja päivittäisiin rutiineihisi.

mustikka_ravintoterapeutti.JPG

1. Mustikat

Mustikka on sydän- ja verisuonielimistön tuki. Muun muassa mustikan antosyaanit, mangaani ja flavonoidit toimivat verisuoniemme eduksi. Kolesterolia alentava vaikutus tulee osittain myös suoliston kautta, esimerkiksi pektiinin kuituominaisuuden ja muiden suoistoa tukevien ainesosien kautta.

Syö päivittäin pari desiä mustikoita. Voit pitää halutessa silloin tällöin vuodessa viikon taukoja.

hamppuoljy_kaypahoito.JPG

2. Laadukkaat Omega-3-rasvahapot

Kolesteroliongelmissa kuin ylipäätään sydän ja verisuonisairauksissa on voimakas puutos hyvistä tulehdusta ehkäisevistä rasvahapoista. Näiden tulee olla mahdollisimman luonnollisia eli kylmäpuristettuja öljyjä. Kasvirasvoissa parhaat omega-3-pitoisuudet ovat Pellavansiemen-, Camelina- ja Hamppuöljyssä.

Käytä 1 rkl omega-3-öljyä 1-2 kertaa päivässä, säilytys jääkaapissa ja käytä kuumentamattomana. (jos päädyt kapseliin, ota kalaöljynä Bioteekin tai Puhdistamon, DHA + EPA 1000mg/pv)

Suosi lisäksi Kylmäpuristettua oliiviöljyä päivittäin >1 rkl 1-4 kertaa päivässä. Toisin sanoen joka aterialla jotakin kylmäpuristettua öljyä!

valkosipuli_kaypahoito.JPG

3. Valkosipuli

Valkosipulin rikkiyhdisteet, kuten alliini, allisiini ja allyylikysteiinit, tuovat valkosipulille sen tehon kolesterolin laskemisessa. Monet rikkiyhdisteet hajoavat kuitenkin kuumennettaessa, joten suosi myös tuoretta tai vähän kypsennettyä. Jos mahasi ei kestä valkosipulia, voit käyttää sen valkosipulikapseleina, jossa ei ole samaa vaikutusta vatsan reagoinnilla kuin käsittelemättömän valkosipulilla, ja on näin siedetympi.

Käytä valkosipulia joko 2 vk sykleissä päivittäin 1-2 kynttä (mieluiten kotimainen) taikka viikottain ilman taukoja. Valkosipuli on erinomainen esimerkiksi kotitekoisessa mausteöljyssä tai levitteessä.

inkivaari_kaypahoito.JPG

4. Inkivääri

Inkiväärin öljyhartsit ja karvasaineet vaikuttavat monipuolisesti tasoittaen kolesteroliarvoihin. Kokonaiskolesteroli etsii paikkansa, HDL nousee ja LDL laskee. Inkivääriä kannattaa käyttää luomuna, joko tuoreena tai jauheena. Molemmilla on erinomainen vaikutus. Teelusikallinen jauhetta tai peukalonpäänkokoinen pala päivässä tekevät paljon. Laita ruokiin, välipaloihin tai hauduta oma juoma näistä.

Käytä päivittäin talvisaikaan marraskuusta maaliskuulle.

5. Kuidut

Kuidut lisäävät suoliston massaa ja sitovat näin muunmuassa sappihappoja vieden niissä kolesterolia ulos kehosta. Keho luo uusia kolesteroleja ja saat muutosta nopeammin. Myös suolen yleinen hyvinvointi auttaa voimakkaasti niin maksan kuin verenkierron järjestelmää ja tukee kokonaisuutta voimistaen muiden tekijöiden kautta tuloksiasi kolesteroliarvojen tervehdyttämiseen.

Käytä päivittäin esimerkiksi seuraavina: 1 rkl psylliumkuitu 2 dl veden kanssa tyhjään mahaan. Pektiinijauhe myös eriomainen. Kauralese ruuokailujen yhteydessä 2 rkl vaikkapa kahdesti päivässä samoin hyvä vaihtoehto. Tai rouhittu pellava leseen annostuksella. Voit vuorotella eri kuituja esimerkiksi 1-2 kk välein tai kun kyllästyt yhteen.

6. Kasvisvoittoinen ruokavalio

Kasvikset ovat antioksidanttisia, sisältävät lehtivihreää ja laskevat voimakkaasti kehon tulehdusta kuin hellivät suolistoa. Näihin lueteltakoon erityisesti myös kotimaiset marjat ja yrtit. Suosi edellämainittujen lisäksi etenkin sipuleita, kaalikasveja, ituja, huolella valmistettuja papuja, tummanvihreää ja satokauden kasviksia luomuna ja tai kotimaisena. Kotimaiset yrttijauheet ovat eriomainen lisä kaikkiin ruokiin.

Käytä joka aterialla jotakin kasvista/marjaa/hedelmää, joka kerta kun laitat suuhusi jotakin pureskeltavaa.

nokkonen_kaypahoito.JPG

7. Nokkonen

Nokkonen on voimakas, verta vahvistava yrtti, jossa on lehtivihreän eli klofyllin korkein pitoisuus suomalaisista kasveistamme. Se puhdistaa, energisoi ja vahvistaa vertamme vaikuttaen näin tukevasti koko verenkiertoomme kuin kolesteroliarvoihimme. Talvisin voit käyttää nokkosta jauheena (sopii niin makeisiin kuin suolaisiin ruokiin ja välipaloihin) ja kesäisin tuoreena. Sopii erinomaisesti jatkuvaan käyttöön.

Käytä alkaen yksi ruokalusikallinen päivässä. Smoothieen, salaattiin, leivän päälle, sellaisenaan, teehen, patoihin, keittoihin, jälkiruokiin, leivonnaisiin.

8. Sinimailanen eli Alfalfa

Runsaasti verisuonia hellivää kalsiumia ja magnesiumia sekä vitamiineja. Voimakas yleisvahvistava kasvi. Saadaan meillä kaupoista lähinnä ituina ja siemeninä. Erinomainen ravinnon lähde on myös versotettuna raeruohon tapaan; ja käyttää versoja, joissa on hyvä ravintoainepitoisuus.

Käytä arkiruokasi osana esimerkiksi viikottain. Erinomaisen helppo myös itse-idätettynä.

Terveyttä ja pitkää ikää sinulle. Jos nämä eivät toimi sinun kolesteroliarvoillesi, on syytä katsoa tarkemmin, mistä on kyse. FLT Ravintovalmennus auttaa monimutkaisemmissa haasteissa ja etsii sinulle toimivimman tien käytännön tasolta.

Kolesterolihaasteet ovat kehon viesti ja pyyntö – älä ammu viestintuojaa vaan etsitään vastaus kehon pyyntöön.

Rakkaudella, Marianne

Avainsanat: kolesteroli, sydän ja verisuonet, kansansairaus, inkivääri, valkosipuli, ravitsemus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini