Kaikki muutos tapahtuu luopumisen kautta
Vuoden vaihde on vain yksi kohta vuoden kaikista vaiheista, mutta minulle – ehkä myös sinulle – tämä on jonkinlainen pääte jollekkin etapille. Yksi kalenterin vuosi on päättymässä ja vuodenkierto vaihtumassa uuteen.
Pidin vuosia sitten elämäni ensimmäisen paaston kirjasta ”3 päivän energia paasto, Pamela Serure”, ollessani elämässäni syvällä umpikujassa: fyysisesti terveydentilani, traumapohjaiset käyttäytymismallini ja parisuhteeni kanssa. Tuosta paastosta tuli uskomaton käytännön voimavara arkeeni kaikkine mielenharjoituksineen ja kokonaisuuksineen, joita se opetti.
Isoin oppi, joka tuolloin lähti minussa käyntiin, oli se, että kaikki muutos tapahtuu luopumisen kautta. Ilman luopumista ei yksnkertaisesti tapahdu mitään.
Teen oman vuodenvaihteeni tienoilla luopumisharjoituksen muun tohinan keskellä. Otan pieniä aikoja itselleni kanssa hiljaisuuden luontoa ja meditaatioita apuna käyttäen. Teen muutosprosessin omalla tavallani virittäytyen 2-3 päiväisenä...

Kaikki muutos tapahtuu luopumisen kautta
Vuoden vaihde on vain yksi kohta vuoden kaikista vaiheista, mutta minulle – ehkä myös sinulle – tämä on jonkinlainen pääte jollekkin etapille. Yksi kalenterin vuosi on päättymässä ja vuodenkierto vaihtumassa uuteen.
Pidin vuosia sitten elämäni ensimmäisen paastoni kirjasta ”3 päivän energia paasto, Pamela Serure”, ollessani elämässäni syvällä umpikujassa: fyysisesti terveydentilani, traumapohjaiset käyttäytymismallini ja parisuhteeni kanssa. Tuosta paastosta tuli uskomaton käytännön voimavara arkeeni kaikkine mielenharjoituksineen ja kokonaisuuksineen, joita se opetti.
Isoin oppi, joka tuolloin lähti minussa käyntiin, oli se, että kaikki muutos tapahtuu luopumisen kautta. Ilman luopumista ei yksnkertaisesti tapahdu mitään.

Teen oman vuodenvaihteeni tienoilla luopumisharjoituksen muun tohinan keskellä. Otan pieniä aikoja itselleni kanssa hiljaisuuden luontoa ja meditaatioita apuna käyttäen. Teen muutosprosessin omalla tavallani virittäytyen 2-3 päiväisenä, mutta sinä voit tehdä sen sinulle sopivassa tahdissa.
Kun koemme vaikeita elämäntilanteita, tulee muistaa, että se on tuntemus tilanteestamme. Tämä arvokas kaunis olotila on viesti sisäiseltä viisaudeltamme siitä, että jokin on pielessä. Jonkin pitää muuttua. Luonnollisesti ihminen välttelee muutosta ja alkaa tässä kohtaa ehkä jarruttaa, ehkä syyttää. Käytännön elämässä se näkyy usien myös kiihdyttämisenä, pakoonjuoksuna. Maija Vilkkumaan sanoin: ”..oon juossut katsetta nostamatta tiestä, paennut surua kuin jänis metsämiestä...”
Meditaatio opetti minulle aivan päinvastaisen pohjan elämälle: ”Istu hiljaa myrskyssä, vain päästämällä jatkuvasti irti voit kuulla tuulen ja seistä sen edessä saaden kaiken.”

Kolmivaiheisen muutosprosessin 1. vaihe on luopumisharjoitus, jossa istut alas ja suljet silmäsi taikka katsot äärettömyyteen. Sitten kirjoita ensimmäiseen paperiin asioita, joita haluat elämääsi, arkeesi. Toiseen asioita, jotka haluat pois arjestasi. Muutamalla sanalla ja mitä ensimmäisenä tajuntaasi tulee, täysin intuitiosta.

Kun saamme epämukavan tunteen, tunteen, että jokin elämässä ei ole hyvin. Meidän pitäisikin ensimmäisenä pyrkiä seisahtumaan ja miettimään. Ei,ei oikeastaan edes miettimään,sillä järki ratkaisee joitakin ongelmia, mutta ei koskaan elämän isoja solmuja. Pysähdy vain tuntemaan. Mitä kehosi oikeastaan tuntee? Mitä mielessä pyörii? Tarttumatta, moittimatta, kuunnellen itseään kuin ystävääsi.
2. vaihe muutosprosessissa on siis ”annan periksi suuremmalle kokonaisuudelle”. Tässä listataan 2-5 suurimmalta tuntuvaa ongelmaa, taas villisti mieltä kuunnellen; Mitä ikinä ensiksi juuri nyt putkahtaa mieleen. Kun ollaan saatu keskeiset isot jutut ylös, otetaan kukin asia yksitellen eteen ja pohditaan 3-5 asiaa, joita kyseinen ongelma on tuonut hyvää elämään. Sen jälkeen annamme näiden asioiden olla. Luotetaan elämälle, että ne ovat olleet meille osa suurempaa kokonaisuutta ja tarpeellisia matkalle. Hyväksytään riittämättömyyden tunteemme ja vajavaisuutemme.
Sovinto menneisyyden kanssa keventää mieltä. Luopumisen yksi keskeinen elementti on ymmärtää, että kaikella on tarkoituksensa.

Oli muutoksemme mikä tahansa, mitä haluamme; Syödä paremmin, liikkua enemmän, opiskella uusi asia, lakata vihaamasta puolisoaan… Aina pitää muutos ottaa jostain. Vaihtaa TV.n katselu liikuntaan, soittaa vaikea puhelu ylitöiden sijaan, lopettaa kilpaharrastus opiskelun sijaan, luopua järkevästä pesukoneentäyttötyylistä puolisolle mököttämisen sijaan... Joten aina, kun haluamme jonkin muuttuvan. Istutaan ensin alas ja tunnistetaan, mitkä asiat saamme nykyisestä toiminnastamme, eli mistä pitää luopua?
Muutosprosessin 3. vaihe on unelmien minä. Kirjoitamme haluamamme muutoksen yksi kerrallaan ylös ja pohdimme sen perään suurinpiirtein ja lyhyesti, kuinka toteutamme sen. Esimerkiksi jos haluan lakata arvostelemasta toisia, voin todeta, että kun tuo tunne tulee, olen ekan minuutin hiljaa ja mieltin sen sijaan että alkaisin heti arvostella. Ja katsonkin tuota toista silmiin ja kuuntelen loppuun asti reakoimatta inhon tunteeseeni. Sitten siirrytään seuraavaan muutoksen miettimiseen. Älä tee pitkiä sepustuksia ja miljoonaa asiaa. Vain pari tai muutamia. Kaikki asiat eivät muutu tässä ja tänään, eikä vuodessa.

Kätke kaikki muutosprosessin laput ja odottele seuraavaa vuodenvaihdetta. Se saattaa tuoda omat yllätyksensä. <3
Rohkeutta muutokseen
Sinä olet vahva,
Marianne