Insuliini hormonitoiminnan ongelmien taustalla

Share |

Torstai 13.1.2022


sokeri_flt_1.JPG

Väsyttääkö? Lihotko helposti tai tekeekö jatkuvasti mieli laittaa jotakin suuhun? Onko mieli alhaalla tai ylikierroksilla? Onko kuukautis- tai vaihdevuosiongelmia? Vaiko vyötärö- eli sisäelinrasvaa? Palautumattomuutta, uniongelmia? Epämääräisiä oireita ja epämukava olo? Makeanhimoa lounaan päälle?

Hormonitoiminta säätelee veren sokeripitoisuutta. Kun vereen saapuu sokereita maksan tuottamana, sitä tulee vain tarvittava määrä. Maksa tuottaa sokerin lähtökohtaisesti rasvoista. Haiman hormoneista insuliini ja glukagoni pitävät huolen viestilähettiläinä siitä, että verensokeri pysyy tasaisena. Veren sokeripitoisuus sekä alhaisena että korkeana ovat molemmat hengenvaarallisia tilanteita, eli puhutaan erittäin tärkeästä tehtävästä. Optimaalisessa tilanteessa, ravinnerikkaalla ruualla homma toimii ja keho suorastaan pitää aktiivisesta hormonijumpastaan. Glukakoni nostaa verensokeria käskyttämällä maksaa tuottaa lisää sokereita ja insuliini taas pakkaa liiat sokerit pois verenkierrosta rasvakudokseen.

Ongelmia syntyy silloin, kun järjestelmää ylikuormitetaan jatkuvilla voimakkailla verensokerivaihteluilla ja pitkään. Jos syödään erittäin voimakashiilihydraattista ravinneköyhää ruokaa tämän tuosta ja mahdollisesti mukana myös heikko ruuansulatus (ravinnerikas ruoka aktivoi ruuansulatusta), päädytään kehon epätasapainotilaan. Voimakashiilihydraattisella ruualla tarkoitetaan ruokaa, joissa on paljon sokereita, valkojauhoja, lisäaineita. Ja samalla hyvin heikosti - jos lainkaan – pienoisravintoaineita ja kuituja. Pienoisravintotekijöitä ovat mm. antioksidantit, flavonoidit, klorofylli, vitamiinit ja hivenaineet.

Yllämainittu ruoka nostaa nopeasti ja yhtäkkisesti verensokerin todella korkealle ja keholla on hätä laskea se alas. Pian taas insuliinipiikin haimasta saanut verensokeri on hyvin alhaalla ja suunta on toiseen suuntaan ja nyt tulee maksalle kiire tuottaa sokereita glukakoni-hormonin käskystä. Samainen ruoka on todella kuormittavaa ruuansulatukselle sekä sekoittaa ihanan suolistobakteerikantamme. Koska maksa on suoliston todellinen toimintapari, epatasapaino suolistossa on väistämättä rasite myös maksalle. Maksan kyky toimia näiden kahden paineen alla, heikentää aikaa myöden maksan toimintaa ja johtaa usein rasvoittuneeseen maksaan (tämä ei välttämättä ole siis ylipainoa ollenkaan,vaan vyötärörasvaa eli sisäelinrasvaa). Myös maksan toiminta liittyy siis erittäin läheisesti hormonitoimintaan.

Lähes kaikkien hormonaalisten epätasapainotilojen taustalla on joko aiheuttajana tai osasyyllisenä tämä insuliinista lähtenyt vyyhti. Insuliini ja stressihormoni kortisoni esimerkiksi nostavat toisiaan. Verensokerin poukkoilu laskee mielihyvähormonien tuotantoa muunmuassa aivoissa. Aivot-kilpirauhanen-lisämunuaisakseli johtaa ongelmaa kaikkialle kehoon. Keho on jatkuvassa stressitilassa. Ihana nais- kuin mielihyvähormonimme estrogeeni ja progesteroni ovat myös voimakkaasti kosketuksissa niin isuliiniin kuin maksan toimintaan. Näissä yhdistyy usein kehon tulehdustila, ylikuormittunut hormonitoiminta ja epätasapainoinen suolisto.

Insuliiniresestenssi tulee siinä vaiheessa, kun insuliini pakottaa jatkuvasti sokerin rasvakudokseen ja jossain vaiheessa rasvakudokselle riittää. Se lakkaa vastaamasta insuliinin koputuksiin, insuliinia erittyy entisestään, sillä veren sokeripitoisuus on saatava laskemaan. Syntyy insuliiniresistenssi jossa insuliinipitoisuus on jatkuvasti koholla. Tässä kohtaa kehon rasvakudos alkaa olemaan tulehdusta lisäävä. Kohtuullinen pyöreys on hyviä hormoneja tuottavaa kudosta, liiallisena se muuttuu tulehdusvälittäjäaineiden lähteeksi.

Insuliinista ja verensokeriheittelyistä alkanut kaaos johtaa siis helposti monenlaisiin oireisiin ympäri kehoa. Mutta älä ole huolissasi, onneksemme kehon ihmeellinen ihana järjestelmä on anteeksiantavainen. Jos sinulla on tahtoa puuttua siihen ja muuttaa asioita, tasapainoa saadaan loistavin tuloksin ravitsemuksen avulla.

  • Naisten hormonihäiriöissä tämä voi johtaa muunmuassa kuukautiskipuihin, endometrioosiin, vaihdevuosiongelmiin, päänsärkyyn, kuukautishäiriöihin, emätin- ja virtsatietulehduksiin.
  • Mielialahaasteet, niin vireys kuin lepohormonientuotannon häiriintyminen. Esimerkiksi ylikierroksille jääminen tai päin vastoin loputon väsymys ja aikaansaamattomuus. Masennus, ahdistus, pinna palaa.
  • Uni-ja palautumishormonit, kasvuhormoni, niiden tuotannon häiriintyminen johtaa uniongelmiin, rytmi ja vireysongelmiin, uupumusta ja palautumattomuutta, kilpirauhasen ja lisämunuaisten väsymistä.
  • Kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminta kuin lievempiasteiset kilpirauhasen ongelmat, hermostuneisuus, anemiat.

Mielettömät hormonimme pitävät niin suurta pakkaa kasassa! Annetaan sille kaikki tuki ja vain parasta. Niin paljon ravinteita, luomua ja aitoa ruokaa, syödään kohtuudella lihaa, runsaasti yrttejä, marjoja kuin muita ihania kasvikunnan tuotteita. Monimutkaisissa vyyhdeissä käänny rohkeasti FLT Ravintovalmentajan puoleen. Näitä tilanteita varten meidät on koulutettu. Löytämään sinun vyyhtiisi oikeat avaimet. Ei terveyttä ilman diagnooseja ja sairauksia, vaan terveyttä, joka tuntuu liikkuvana vapaana energiana sinussa!

Rakkaudella, Marianne

Avainsanat: insuliini, maksa, flt, verensokeri, kilpirauhanen, uupumus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini