Meneillään olevan terveen arkiruuan verkkokurssin kunniaksi, laitan tässä muutamia ajatuksia joiden kanssa supermarketsurffailusta kertyisi terveempiä valintoja. Emme opi koskaan yksittäisten aineiden avikutuksia ja haittoja, tiedä jokaisen tuotteen koko prosessia alkukantaisuudesta pöytäämme. Mutta niistä tietämättä pienillä perus nyrkkisäännöillä pääsemme paljon pidemmälle. Terve arkiruoka ei ole tiedettä,vaan tervettä arkea muun arjen sisällä.

Meneillään olevan terveen arkiruuan verkkokurssin kunniaksi, laitan tässä muutamia ajatuksia joiden kanssa supermarketsurffailusta kertyisi terveempiä valintoja. Emme opi koskaan yksittäisten aineiden avikutuksia ja haittoja, emmekä tiedä jokaisen tuotteen koko prosessia alkukantaisuudesta pöytäämme. Mutta niistä tietämättä pienillä perus nyrkkisäännöillä pääsemme pitkälle. Terve arkiruoka ei ole tiedettä,vaan tervettä arkea muun arjen sisällä.

1. Osta raaka-aineita.
Ruuan on hyvä olla yksinkertaisista ainesosista koostuvaa. Osta mahdollisimman moni tuote mahdollisimman sellaisenaan. Raaka-aineita joista kokkaat kotona tai syöt sellaisenaan.
2. Suosi kotimaista
Päivittäiselintarvikkeissa kotimaisuus korostuu. Kaikki, jota syöt päivittäin, on suuri merkitys. Tavanomaisesti kotimaisessa ruuassa on paremmat ravintoarvot, vähemmän kasvinsuojeluaineita kuin säilyvyysaineita. Tämä ei tietenkään pidä paikkansa jokaisessa yksittäisesstä tuotteessa, mutta pääsääntönä kyllä. Liha, kasvikset, maitotaloustuotteet, ja jos käytät päivittäin viljoja, myös ne. Erityisesti tähän ryhmään kuuluvat edellämainitut. Huomaa katsoa tätä myös valmistuotteita ostaessasi. Avainlipun on hyvä olla myös leikkeleissä, einesruuissa, leivissä, makkaroissa, levitteissä ja niin edelleen.
3. Suosi luomua
Kasvisosastolta en ottaisi mitää ulkolaista ilman luomua. Kotimaisessa löytyy mukavasti myös hyvillä arvoilla kasvatettua tutun tuottajan ei luomuja. Näistä tosin pitää olla hieman perillä, miksi tuottaja ei ole hakenut luomusertifikaattia. Luomu on erittäin iso juttu myös rasvoissa, siemenissä ja pähkinöissä. Rasvat (samoin kuin voimakas lehtivihreä) imevät tehokkaasti myrkkyjä itseensä. Tuoreissa kasviksissa ja hedelmissä taas kasvu kuin säilyvyys taataan rajuillakin ainesosilla.

4. Älä mene nälkäisenä kauppaan.
Kun verensokeri laskee alas, markettien verensokeripommit (huomaa että tähän kuuluu myös paljon vilja ja liha-eineksiä) houkuttelevat uskomattoman paljon. Alitajuisestikkin. Saatat keksiä mukavan herkutteluhetken iltaan jos seuraavaan ja ostaa sen hetken tunnetilan johdosta kaappiisi einesherkkuja. Taikka perinteinen makea ennen kuin saat ruuan kotona pöytään. Einesmaailma on melkoinen ansa, jossa käytetään hyväksi ihmisen alkukantaisia vaistoja ajalta ennen mässäyskulttuuriamme.
5. Älä osta mitään yli 5 ainesosan tuotetta.
Tämä on mielenkiintoinen! Kokeile tätä jos et mitään muuta. Elämme maailmassa jossa lisättyihin ainesosiin hukkuu ja mieli on sumentunut niiden viidakkoon. Kun noudatat tätä, tulet uskomattoman paljon tietoiseksi ja monesta. Yleensä yli 3-7 ainesosan tuotteet sisältävät väistämättä lisäaineita. Turhakkeita. Ruoka muuttuu radikaalisti kun pudotat viidestä ylimenevät tuotteet kokonaan pois arjestasi! Äkkiä lautasellasi on enemmän väriä ja makua ja iloa, kuin koskaan.

Terve arkiruoka on mahdottomuus laittaa pieneen pakettiin nykyvalikoimiemme ja nykytuotantojemme edessä. Kun haluat päästä kunnolla kiinni laadukkaan ruuan hankkimiseen, lähde mukaan verkkokurssilleni. Tai osta Terve Arki-reseptivihkoni. Terveellinen arkiruoka ei ole tähtitiedettä ja dieettejä. Se on valoa ja juhlaa lautasella, kun löydät punaisen langan.
Rakkaudesta ravitsemukseen ja hyvään oloon, Marianne
Hei
Mitäs sitä söis sitten talvisin kun ei isohkostakaan kaupungista saa ulkomaisia kasviksia luomuna🤔 selleri ja kesäkurpitsa ainoo mitä löytyy. Kesällä ei kotimaisiakaan pahemmin luomuna ole. Viimekesänä pakastin itse parsa-ja kukkakaalit ym ei luomuna mutta loppu jo ajat sitten. Pitäis isompi pakastin ostaa jos meinais enemmän et tulis kasviksille hyvin hintaa. Eli vinkkejä tähän mitä sit talvella syö kasvispuolelta?