Moni meistä on aivan hukassa öljyjen ja rasvojen kanssa. Mikä on laadukasta, mikä on terveellistä, mitä saa kuumentaa, mitä pitää säilyttää jääkaapissa? Rasvakoostumukselle epäsuotuisa säilytys tai käyttötapa voi pilata laadukkaankin rasvan. Joten. Avataanpa hieman, mikä on laadukasta rasvaa, kuinka eri rasvat tulisi säilyttää ja mikä sopii paistamiseen ja mikä ei.

Moni meistä on aivan hukassa öljyjen kanssa. Mikä on laadukasta, mikä on terveellistä, mitä saa kuumentaa, mitä pitää säilyttää jääkaapissa? Rasvakoostumukselle epäsuotuisa säilytys tai käyttötapa voi pilata laadukkaankin rasvan. Joten. Avataanpa hieman, mikä on laadukasta rasvaa, kuinka eri rasvat tulisi säilyttää ja mikä sopii paistamiseen ja mikä ei.
NÄIN VALITSET LAADUKKAAN RASVAN
Kun ostamme rasvoja, kiinnitetään seuraaviin asioihin huomiota. Kolmen asian nyrkkisääntö:
- Kylmäpuristettu. Osta kaikki öljyt kylmäpuristettuina. Kylmäpuristamaton öljy on kokenut kovia ja niin monet ravintoarvot ovat siinä heikentyneet. Jos esimerkiksi omega-3-luku onkin mukava etiketissä, sen koostumus on prosessoinnin myötä mennyt epäluonnolliseen molekyylimuotoon, josta kehosi ei raviinnu. Voit lukea lisää hyvistä rasvoista täältä.
- Tumma lasipullo. Rasvaan liukenee oikein mielellään etenkin pehmeistä muoveista myrkyllisiä hiukkasia. Valo, eli kirkas pullo tehostaa voimakkaasti tätä efektiä. Tumma lasipullo on siis kaikin puolin käytännöllisin ja paras vaihtoehto laadukkaalle öljylle.
- Luomu. Sen lisäksi, että rasva sitoo mielellään myrkkyjä itseensä, se myöskin vie haitalliset yhdisteet solutasolla tilanteeseen, jossa niitä on hankalampi poistaa elimistöstämme ja jossa ne häiritsevät voimakkaasti solutoimintaa. Muista tämä myös voissa. Margariineihin ja kasvisrasvasekotteisiin emme edes koske.

Kuva: Kaiken voi tehdä laadukkaaseen rasvaan ja kaiken voi tehdä laaduttomaan.
RASVOJEN SÄILYTYS JA KUUMENNUS
Rasvojen sieto lämpöön, happeen ja valolle on tulkittavissa sen kemiallisesta koostumuksesta. Parhaiten paistamista kestävät rasvat ovat heikosti reagoivia ja esimerkiksi niiden sulamispiste on usein korkea. Mitä kovempi rasva, sitä paremmin se kestää paistamista. Tyydyttyneissä eli kovissa rasvoissa ei ole ollenkaan kaksoissidoksia, ketjut eivät haaroitu ja ovat tavanomaisesti lyhyitä.
Paistamista kestävät rasvat:
- Voi, Kookosöljy ja Oliiviöljy, mutta myös jonkin verran Avocadoöljy ja Ghee (oliiviöljyn ja voin seos lienee kestävin)
Tavanomaisesti tämän ryhmän rasvat kestävät jonkin verran myös valoa ja huoneenlämpöä. Voit siis säilyttää esimerkiksi pimeähkössä hyllyssä, tummassa lasissa, hapelta ja isommilta lämmönvaihteluilta (esimerkiksi hellan tai ajoittain lämpiävän kodinkoneen lämmöiltä) suojattuna.

Kuva: Luonnossa laadukkaita rasvahappoja on lähes kaikkialla.
Mitä enemmän ja aikaisemmassa vaiheessa rasvahappoketjussa on kaksoissidoksia, mitä pidempiä ja haaroittuneempia ketjuja, sitä herkemmin rasva reagoi. Valolle, hapelle, lämmölle. Tyydyttymättömät rasvahapot ovat huoneenlämmössä nestemäisiä. Huomaa kuitenkin että monissa erinomaisissa omega-3-öljyn lähteissä on useampia rasvahappoja, jolloin toiset rasvahapot suojaavat toisia kokonaisuudellaan. Esimerkiksi laadukkaassa eläinrasvassa on myös omega-3-rasvahappoja ja taas kasvikunnankin tuotteista, kuten hampunsiemenöljy, löytyy vaikkapa omega-6-rasvahappoja. Tätä voit käyttää hyödyksesi myös sekoittamalla eri öljyjä sekaisin, kuten edellä mainitsin voin ja oliiviöljyn yhteiskäytön kuumennettaessa. Härskiintyessä rasvassa rasvahappo-osa irtoaa glyserolista ja puhutaan kemiallisesta härskiintymisestä. Vapaat radikaalit tarttuvat mielellään happeen ja oxidoituvat eli hapettuvat. Monien rasvahappojen lopputuote reagoidessaan on kehollemme isoissa määrissä epäedullinen, kuten vaikkapa arakidonihappo, joka syntyy omega-6-ketjun lopputuotteena.
Rasvat, joita ei tule kuumentaa:
- Laadukas Pellavan-, Camelinan-, Kurpitsan-, Hampun-, Seesaminsiemenöljy
- Samoin erilaiset muut omega- ja erityisöljyt kuten tyrni-, kalanmaksa- ja vehnänalkioöljy tai vaikkapa Frantsilan Omega-öljyvalmiste.
- MCT-öljy ja Kapryylihappo, myös Rypsiöljy (Lue täältä, miksi minä en suosittele rypsiöljyn käyttöä.)
Säilytä kaikki yllämainitut kuumannusta kestämättömät rasvat jääkaapissa.

Kuva: Oletko miettinyt, miten ennen pullorasvoja saatiin riittävästi omegoita? Villiruoka on ripoteltuna omegoja kaikkialle. Ota oma askeleesi villiyrtteihin kursseiltani.
Toivottavasti tämä selkeytti sinulle, kuinka valita, säilyttää ja käyttää rasvoja. Ja jos sinua kiinnostaa laadukkaat rasvat lisää, voit lukea täältä.
Rakkaudesta lunnon rasvoihin, Marianne Tynkkynen