5:llä yrtillä jaksamista arkeen

Share |

Torstai 28.4.2022


Haluaisitko jaksaa enemmän arjessasi? Tehdä asioita, voida hyvin ja olla älyvälkky kiireessäkin? Etkä todellakaan halua kuitenkaan muuttaa keittiöön asumaan?

Tässä tulee viisi yrttiä, joita on saatavilla luonnosta tai puutarhasta, mutta myös kaupoistamme. Ota vaikkapa yksi yrtti mukaan kuukaudessa, toukokuusta alkaen. Olen koonnut nämä yrtit saatavuuden huomioiden siltä pohjalta, että nämä tankkaavat ja buustaavat kokonaisvaltaisesti kehoasi ollen suomen luonnon aatelistoa.

Energisöidyt. Jaksat. Nautit. Rauhoitut. Olet kuin pohjolan luonto – vahva taistelija ääriolosuhteissa, ja villi ja vapaa nautiskelija yöttömissä öissä.

nokkonen.jpg

1. YRTTISI ON NOKKONEN (toukokuu)

Nokkonen on voimakkaan mineraalinen lempeä piikittelijä. Sillä on tapansa puolustaa itseään, mutta samalla se haluaa uudistaa sinut täydellisesti: Puhdistaen, korjaten ja varastoiden tulevan varalle. Suomen luonnon korkein lehtivihreä- eli klorofyllipitoisuus.

Kasvi sopii niin makeaan kuin suolaiseen, välipaloihin kuin pääaterioille. Mahtava myös juomissa. Ulkoinen käyttö elvyttää ihoa, hiuksia ja oloa. Äärettömän monikäyttöinen kasvi makunsa kuin ominaisuuksiensa vuoksi. Eikä kuitenkaan liian voimakas. Erinomainen villivihanneskäyttöön.

Nokkosen lähin näköislajike on poltinkarvaton valkopeippi.

Ryöppäämällä tai kuivaamalla saat poltinkarvat pois. Kuivattua nokkosta saa nykyään marketeistakin. Tuore sopii esimerkiksi smoothieen tai suolaiseen piirakkaan tai pataan.

Kokeile tätä: https://www.mariannetynkkynen.com/nokkospasta

Käytä alkaen 1 rkl kuivattua tai pieni kourallinen tuoretta/ryöpättyä vuorokaudessa, kuukauden ajan. Sopii myös jatkuvaan käyttöön, eikä ole haitaksi, jos syöt välillä enemmänkin.

flt_yrtit_taraxacumspp.JPG

2. YRTTISI ON VOIKUKKA (kesäkuu)

Voikukka saapuu mieleesi, kieleesi, aktivoi ruuansulatuksen, sitten maksasi, ja lopulta laittaa nesteet kiertämään poistaakseen kuona-aineet kehostasi. Selkeäpiirteinen, määrätietoisen vahva ja omaan alaansa täydellisesti keskittynyt persoona. Hoitaa oman tonttinsa vaatien sinulta vain yhden pienen kurinalaisuuden: Syö keskittyen kerran päivässä - mitä tahansa osaa, mutta se pieni osa, kuten 1 lehti tai kukka päivässä ajatuksella. Koko juttu on siinä.

Nokkosella on näköislajikkeita lehtivaiheessa, mutta maitiaisneste lehtiruodissa karsii puolet noista, ja viimeistään kukka paljastaa todellisen voikukan. Kaikki voikukkalajikkeet ovat syötäviä.

Sopii etenkin suolaisiin ja on parhailaan sellaisenaan käsittelemättömänä. Itse aktivoin ruuansulatuksen syömällä yhden lehden hyvin pureskellen jo ruokaa kerätessä tai ennen grilliateriaa. Tuorekäytössä esimerkiksi salaattiin tai pestoon. Käy myös teehen, patoihin, keittoihin ja wokkiin.

Kokeile lisäämällä tähän nippu voikukanlehtiä: https://www.mariannetynkkynen.com/yrttihakkelus-levite 

Käytä ainakin 1 lehti/kukka/pala juurta päivässä kuukauden ajan. Sopii käytettäväksi myös läpi kesän.

3. YRTTISI ON MINTTU (heinäkuu)

Jos et tiedä valmiiksi paikkaa, josta saat minttua, lähde vaikkapa heti taimikauppaan tai ystävällesi ja palaa reissusta tuon coolin viileän tyypin kanssa, joka on innokas tutkimaan ympäristöään kasvamalla eteenpäin lisää ja lisää. Kaikki minttulajikkeet käyvät tähän. Minttu ei tee itsestään numeroa, se tietää oman persoonallisen tuoksunsa ja toimintansa valloittavan sinut aivan itsestään. Minttu rauhoittaa ruuansulatuskanavaa vatsasta suolen loppuun asti. Tuoden näin seesteisyyttä myös mieleesi. Ja itseasiassa minttu tuo seesteisyyttä ja kesäillan viileää rauhaa myös keuhkojesi kautta.

Mintusta et voi erehtyä, kun haistat sen tuoksun ja maistat maun. Kaikissa mintuissa on samaa vivahdetta – lajikkeita on runsaasti! Valitse lajike täysin oman fiiliksesi pohjalta, unohtaen jäjen pohdinnot.

Käytä mausteen tapaan. Salaatit, jälkiruuat, haudutetut riistat ja lammas, maustevesi ja yrttitee. Saat yrttiruukuissa kaupoista, ja esimerkiksi kissan minttua myös kuivattuna. Ihanteellinen kuivata itse ylösalaisin olevissa kimpuissa. Kerää ennen kukintaa. Teehen sopii myös kukat.

Mausteveden tekoon: https://www.mariannetynkkynen.com/blogi/2020/06/25/34745/?page2 

Juo päivittäin läpi heinäkuun teenä tai maustevetenä, jonne olet murskannut mintunlehtien pinnan rikki ja jättänyt olemaan.

siankarsamo_flt_adaptogeeni.jpg

4. YRTTISI ON SIANKÄRSÄMÖ

Hän on tuhattaituri. Pohjolan kaikkiosaava vahva kuningatar. Ja vaatii huomiosi. Hän kävelee vastaan tielläsi puutarhassa, niityllä, metsässä ja kaupungilla. Ja sinä katsot häneen, vaikket vielä tietoisesti tiedä, mihin hän pystyy. Sydämesi tietää. Siankärsämö tyrehdyttää kipua ja isommankin verenvuodon, aktivoi ruuansulatustasi ja maksaasi, vahvistaa sinut sisältä immuniteetiksi elämän jatkuvien ulkoisten vaarojen ja ärsykkeiden edessä. Tämä olkoon sinun lääkkeesi, jota löytyy aina kaapistasi. Kuivaa siis talven varalle ainakin kukkia. Helppo kuivattava.

Kukka sopii parhaiten teehaudukkeisiin. Lehdet persiljatyyppiseen käyttöön ja aivan ykkösmauste sieniin, riistaan ja pestoon, eli metsästäjäkeräilijän symbolikasvi. Löytyy kuivattuna hyvinvarustelluista marketeista ja luontaistuotekaupoista.

Täältä ohje yrttiteehen: https://www.mariannetynkkynen.com/blogi/2021/05/20/38054

Juo päivittäin yksi kupillinen siankärsämöteetä, mikäli et ole salisylaattiallerginen. Tajuatko siis, että tämä on myös Pohjolan luonnon särkylääke heti pajun ja mesiangervon jälkeen? Kuukauden jälkeen pidä taukoa siankärsämön kukista, ennen kuin otat uuta kuuria. Lehtiä voit käyttää milloin huvittaa. Kuuntele kehoasi tässä kasvissa, sillä voimakkaissa epätasapainotiloissa (virukset, homealtistukset, hiivat ja vastaavat) pienikin määrä voi olla paljon – hän pistää nimittäin tahdikkaasti järjestyksen sisäiseen valtakuntaasi.

5. YRTTISI EI OLE VARSINAISESTI YRTTI VAAN VILLI PAKURI KOIVUSTA (syyskuu)

Viides ja viimeinen on koivun ja sienimaailman yhdistelmä. Maskuliinisen päättäväinen ja nöyrä universaalista perheestään huolenpitävä. Harvinainen yksittäinen luonnonlähde, josta kuulee tasaisin väliajoin ”paranin parantumattomuus-tuomion saaneesta syövästäni”. Voit uskoa että sieni ja koivu saa tuossa kohtaa tervehtyneelle melko lailla kunnioitettavan ja nöyrän kiitollisen suhteen itseensä. Pakuri on siis immuniteettin nöyrä kuningas – hitaasti ja varmasti, adaptogeenin tavoin, hän muuttaa solusi toimintaa immuunijärjestelmän kautta ja todella kokonaisvaltaisesti. Käytetty kautta aikojen ja tutkittu aivan tavattomasti.

Sysimustan ja kirkkaan oranssin värinsä ansiosta erottuu helposti muista elävissä koivuissa kasvavista sienistä. Keräämiseen on saatava ystävällisltä metsänomaistajalta lupa.

Ensin tehdään kylmä- tai kuumauuttamalla juoma. Juomaa juodaan sellaisenaan tai käytetään pohjana mihin tahansa ruokaan, esimerkiksi keittoon, smoothieen, leipätaikinaan, teehen, kahviin, mehuun, lihaliemeen. Sinun mielikuvituksesi on rajana.

Saat pakuria paloina tai jauheena kaupasta, mutta hifintä on löytää oma pakuri luonnosta. Ensin et löydä millään, sitten ensimmäisesi ja lopulta niitähän on siellä ja täällä.

Täältä sisälle papkurin käyttöönottoon: https://www.mariannetynkkynen.com/blogi/2021/02/04/36726

Juo litra päivässä kuukauden ajan, ensimmäinen viikko puoli litraa vuorokaudessa. Voit juoda pisin talvea tauoilla tai ilman. Voit maustaa milloin milläkin. Tai juoda maitokahvin tapaan. Vaikutukset hiipii hiljaa ja vahvoina, kun olet kärsivällinen.

flt_yrtit_mariannetynkkynen.JPG

NÄILLÄ PÄÄSET POHJOLAN VAHVUUKSIIN ja vaikka et muuttaisi mitään muuta, sinä muutut. Sen voi luvata tästä vain, niin voimakkaiden juttujen kanssa ollaan tekemisissä näiden viiden luonnonrikkauden avulla. Ja kaikkia saat kaupasta tai luontoäidin puutarhasta. Anna luonnon hoitaa sinua, äläkä enää ihmettele, miksi et jaksa. Sillä kohta jaksat, ja tiedät miksi sinä jaksat.

Rakkaudesta vahvaan elämiseen, Marianne

Avainsanat: pakuri, nokkonen, voikukka, siankärsämö, minttu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini