Päiväsaikainen palautuminen on avain uupumuksesta pois

Share |

Torstai 9.6.2022


Palautumisen tulisi tapahtua muulloinkin kuin yöaikaan. Yksinkertaisimmillaan päiväunet syventävät yöunta. Mielenkiintoista, eikö totta? Mutta tämä perustuu siihen yksinkertaiseen seikkaan, että pelkkä 6-8 tunnin yöunen aikana odotettu palautuminen ei ole mahdollista. Ihminen ei ole kone.

Nyky-yhteiskunnassa monelle on täysin normaalin tuntuista arkipäivää viettää kellonsoitosta illan pään tyynyyn laskemiseen saakka täysissä stressi- eli suorittajahormoneissa. Aivot ja keho käy koko ajan joko vuorotellen tai samanaikaisesti. Epänormaalista on tullut normaali.

mindfullness_flt_tynkkyne_marianne.JPG

Onko meillä aikaa palautua päivällä? Totuus on se, että jokaisella meistä on. Optimointi vain ei ole aina helppoa. Ja uusien tapojen opettelu vaatii itsekuria ja määränpään näkemistä mielessään. Parin minuutin pysähdykset, ne kun vain lisäävät tehokkuutta ja tulosta. Tim Ferrissin kirjasta lainattua muistilausettani omalle matkalleni toistaakseni: "4 tunnin työviikko", se riittää.

Kehon optimaalien toiminta on stressi- ja palautumishormonien vuorottelua.

Ihminen on luotu lyhyisiin stressireaktioihin, eikä evoluutiomme ole vielä muuttunut mihinkään siitä faktasta. Selviydymme ja pääsemme myös syvimpiin palautumistiloihin lyhytsyklisillä vuorenhuipputyyppisillä taistele-pakene-reaktioilla. Tulee stressihormonisyöksy ja perään palauttava hormoniryöppy ja taas tasainen. Tällä alkukantaisella stressireaktiolla olemme parhaassa kunnossa ja stressireaktio ei pelkästään säilytä henkeämme tässä, vaan tukee koko kehomme toimintaa ja edistää terveyttämme. Pahin taas mitä voi olla, on pitkäaikainen, keskitasoinen, krooninen stressi. Lamaannuttava ja todella kuluttava tila henkisesti kuin fyysisesti.

Palautumattomuus johtaa kroonisiin kiputiloihin.

Kun kehon palautuminen jätetään yöunien – ja usein vielä auttamattoman lyhyiden sellaisten – varaan, keho kulutetaan pikkuhiljaa loppuun. Vaivihkaa on opeteltu tapa olla reagoimatta mihinkään kunnolla, ja seurauksena on luonnollisesti krooninen väsymys, krooninen kiputila ja krooninen latistettu olo. Tässä kohtaa keho on täynnä oksidatiivista stressiä ja tulehdusta, terveysruoka ei riitä, eikä stimulantitkaan tuo piristystä, kipulääkkeiden toleranssikasvu ei ota loppuakseen. Kahvi väsyttää lisää ja aivotoiminta on heikkoa, pahimmillaan läpi päivän. Unen lisääminen tai päiväunet eivät tuota toivottua tulosta, vaan mahdollisesti väsyttävät lisää. Eli joko nukut enemmän ja olet väsyneempi, tai jatkat samaan malliin ja etsit itsevihatiloissasi lisää piristystä selviytyäksesi asiasta kerrallaan.

Palautumattomuus on siis varsin mittava haaste ja voi tuntua umpikujalta. Mutta kun ymmärrät kehon viestin tässä kohtaa käydessämme tätä yhdessä syvemmältä läpi, saat ehkä kipinän siitä, kuinka autat kehosi ulos oravanpyörästä.

Miksi emme sitten palaudu päiväsaikaan?

Miten päädymme tilaan, jossa palautuminen päiväsaikaan on olematonta? Miten päädymme edelläkerrottuun? Tapahtuma on yksinkertainen käytännön tasolla: Me emme ole opettaneet itsellemme hyvänä päivänä palautumisen ja tasapainon palikoita. Usein vasta syvässä päädyssä ihminen herää etsimään rakennuspalikoita. Mutta onneksi näinkin voi sen tehdä.

Palautuminen on elämäntapa. Tapa jolla elät arkeasi. Tietoisella mielellä ohjaamme toimintaamme ja pistämme asiat tärkeysjärjestykseen. Rakastan viisasta sanontaa, jossa suositellaan meditoimaan päivittäin puoli tuntia. Mutta jos olet kovin kiireinen, kannattaa meditoida tunnin. Se menee juuri näin, ja on erinomainen herätys ihmismielen tekosyille. Tässä on tärkeysjärjestys. Maailma tarvitsee sinut tasapainoisena, terveenä ja energisenä. Ei rättiväsyneenä ja poissaolevana, itsensä laiminlyöneenä.

Käytännön tasolla. Tee itsellesi aamuun omaa aikaa, ennen kuin kohtaat yhtäkään ajatusta jonkun toisen päästä. Entä jos kännykkä, lehti tai muu ulkomaailma pääsee verkkokalvollesi vasta puolen päivän aikaan? Päiväsaikaan myös jokaisella on kiireisessäkin työpäivässä viiden minuutin hetkiä vain olla. Valitettavasti useimmat meistä avaa siinä kohtaa älyruutunsa, jumittuu lukemaan ilmoitustaulua tai hakee ylimääräisen kupin kahvia. Mutta opettelun kautta voitkin löytää itsesi viettämässä mindfullness-hetkeä ulkoa auringon alta. Illalla uneen on syytä valmistautua, samalla tavalla kuin aamuisin; omien ajatusten kautta ulkomaailman sijaan.

Flow-tilan oppiminen on avain päiväsaikaiseen palautumiseen.

On ammatteja ja töitä, jotka ovat erinomaisia flow-tilan paikkoja. Flow-tila on tila, jossa olet täysin uppoutunut meneillään olevaan hetkeen, luomistila. Mielesi on vain yhdessä, ja meneillään olevassa, asiassa. Tästä tyypillinen käytetty esimerkki on astiakoneen täyttö. Saman työn voit tehdä miettimättä pätkääkään täyttöä. Tai sitten uppoutuen täysin astioihin ja unohtaen kaiken muun ympärilläsi. Jälkimmäisessä kehosi menee palautumistilaan ja luovuuden tilaan. Tästä on kysymys palautumisessa päiväsaikaan. Tämä on se, mitä tulee harjoittaa. Ei ole kenenkään eduksi, jos mielesi harhailee miljoonassa paikassa ympäri maailmaa samaan aikaan. Toinen voi siis palautua samassa työssä, jossa toisen kehossa jyllää valtava stressihormonien määrä ja mieli murehtii menneitä ja tulevaa. Ota itsellesi voimalause "Olen tässä." ja ala palautella itseäsi normaalissa arjessasi useammin ja useammin meneillään olevaan hetkeen.

Isommasta uupumuksesta nousemiseen tarvitaan isommat eväät.

Perusjutut eivät riitä silloin, kun olet ajanut kehosi todella syvään päätyyn. Kahdeksan tunnin yöunet ja flow-harjoittelut eivät tuo riittävää tulosta. Silloin annetaan huomio kahdelle seikalle, mitä on liikaa ja mitä liian vähän, tilanteeseen nähden.

Liika on liikaa. Palautumattomuustilassa kehomme kokonaisuus tulee esille. Palautumattomuus hajottaa koko kehon optimaalisen toiminnan. Ruoka ei sula, maksa ei aktivoidu, munuaiset käy puolitehoilla, immuneetti laskee, niveliin kertyy happamuutta, verenkierto heikkenee ja niin edelleen. Tulehdusta on ympäri kehoa ja sietokyky on kaikkeen laskenut. Syvässä tilassa näitä täytyy alkaa hoitaa kuntoon erityisellä huomiolla, usein jopa ammattilaisen kanssa läpikäyden ja herätellä kehoa uudelleen armollisesti ajan kanssa. Vähentää kehon kuormitustilaa ja puhdistaa.

On myös myöhäistä tässä kohtaa siirtyä "suositeltuihin annoskokoihin", se on tässä kohtaa liian vähän. Esimerkiksi kahdeksan tunnin yöuni tuskin riittää palautumisvaiheessa, perusterveen antioksidantti ja kasvismäärä ei myöskään anna riittävästi. Samoin mahdollisissa ravintolisäavuissa. Moni sanoo tässä kohtaa, kun "tekee kaiken niin kuin neuvotaan, mutta kun sekään ei ole keholle hyvä". Se johtuu juuri tästä. Jos laatikkoon mahtuu kymmenen palikkaa ja saat palikan päivässä, ne jotka aloittivat palikoiden keruun jo vuosia sitten, ovat aina pidemmällä kuin sinä, ellet anna enemmän aikaa palikoiden keruulle kuin muut.

Olemme luotu toisiamme varten, aivan niin kuin elämä on tehty elämistä varten. Älä siis emmi pyytää apua ulkopuolelta kun olet uupunut ja umpikujassa. On suorastaan kohtuutonta vaatia pohjalla ollessaan itseltään vain lisää ja lisää, vaatia nousemaan yksin ja syyttää itseään syvästä päädystä. Myös alamäet kuuluvat elämäämme ja ovat kasvattajamme tiellämme, sen ymmärtäminen ja hyväksyminen on isoimpia askeleitasi todelliseen nousuun.

Minun ammattini FLT Ravintovalmentajana on juuri tätä. Minulla on aikaa sinun keissiisi. Juuri niin paljon kuin sinä sitä tarvitset. Minä tarvitsen ihmisiä ympärilläni ja minä haluan antaa itseni likoon silloin, kun sinä tarvitset sitä. Se on minulle ihmisyyden täyttymys, pyyteetön antamisen ja vastaanottamisen vuorottelu. Se on luonnonlaki kaikessa elollisessa.

Rakkaudella, Marianne

aurinko_flt_marianne_tynkkynen.JPG

Avainsanat: uupumus, väsymys, krooninen, stressi, flow, mindfullness, läsnäolo, lisämunuaiset, flt


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini