Suojaako aurinkorasva oikeasti ihosyövältä?

Torstai 18.6.2020

Kesä ja auringon lämpö, voi miten paljon ne houkuttelevatkaan meitä sen pienen ajan, jolloin siihen on mahdollisuus. Uutiset kuitenkin täyttyvät hyvin nopeasti ikävillä ”aurinko antaa syövän”-teksteillä. Pitäisikö meidän siis popsia D-vitsku purkista ja pysyä päiväsaikaan sisällä, tai rasvailla kilokaupalla 20min välein kerrosta iholle? Oikein tosi? Jokin mättää, ihminenhän alkujaan on painanut päivät kesäisin tiiviisti ulkosalla ruuan hankinnassa talven varalle ja täyttämässä omia varantojaan.

Haluan avata tätä vyyhtiä hieman Aurinkojumalamme kunniaksi ja luonnon virheettömyyden. Mikään luonnollinen ei voi koskaan olla tuhoksemme yksyhteen...

SS3.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihosyöpä, syöpä, aurinko, D-vitamiini, omega-3, suoja

D-vitamiinin voimaa

Torstai 4.6.2020

Nämä ihanat kelit, jotka ovat hellineet meitä Etelä-Suomessa, ovat olleet samalla todellista D-vitamiinikylpyä jokaiselle, joka on hieman uskaltanut ihoaan tuolle valolle näyttää. Noin 20 minuutissa t-paidalla tähän aikaan vuodesta keskipäivällä auringon valolle altistuva saa päivän D-vitamiinitarpeensa.

THL.n saantisuositus D-vitamiinista on maksimissaan 50-100 mikrogrammaa ja RDA eli päivittäinen saantisuositus 5 mikrogrammaa. Verestä mitattuna THL.n mukaan 50nmol/l olisi riittävä arvo. Todellisuudessa tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tämän arvon olevan aivan liian pieni ehkäisemään oireita tai edes sairauksia. Ja mitä tulee saantiin, tuo 50-100 mikrogrammaa riittää kovin harvalle nostamaan D-vitamiinipitoisuutta veressä riittävän korkealle. Joten on tarpeen käydä hieman faktoja läpi D-vitamiinista!

aurinko_ravintovalmentaja_tynkkynen.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: D-vitamiini, aurinko, valo, osteoporoosi, riisitauti, immuniteetti, tulehdus, hormonit, sokeri, rasva, aineenvaihdunta

Valon valtaama

Torstai 9.4.2020

Aurinkomme. Tuo ihana valo, pohjoisten leveysasteittemme odotettu lämmöntuoja. Kevään yksi suurimpia ihanien tuntemuksien herättäjiä linnunlaulun ja lisääntyvän vihreyden kanssa. Kasvua, mielihyvää, virkeyttä. Mitä tapahtuu kehossa? Ja miten voimme ottaa tuosta valosta niin paljon hyvää sisäämme?

Luonto_mariannetynkkynen

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valo, kevät, sisäinen kello, rytmit, D-vitamiini, osteoporoosi, mieli, lämpö