Luonnollinen tasapaino - Elämän peruselementtien äärelle

Torstai 25.3.2021

Ihminen on metsästäjä-keräilijä
Koko elämämme koostuu sähkömagneettisista varuksista ja niiden värähtelystä – energiasta. Kaikki mitä näemme, kaikki mitä on, on molekyylien ainesosia, eikä mikään ole muuttumatonta ja pysyvää. Olemme koko universumi samaa energiakenttää. Tasapainolautta jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Joka ikinen värähtelymuutos tekee värähtelyn koko universumiin, ja jonka ainoa määränpää on tasapaino. Universumin tasapaino – rauha tai levottomuus – on siis juuri siinä, mikä on meidän kaikkien yhteenlaskettu voima. Ihminen eroaa muusta elollisesta vain ja ainoastaan siinä, että meillä on jumalallinen kyky tiedostaa asioita. Tiedostaminen mahdollistaa meille tasapainon horjuttamisen ja vakauttamisen.
Koska ihminen on täydellisesti osa luontoa, luonto on edelleen kotimme, vaikkemme olisi itse henkilökohtaisesti koskaan ennen käynyt metsässä. Ihmisen evoluutio...

sienet_rvintoneuvoja.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: happo-emäs-tasapaino, pH, bakteerit, tasapaino, luonto, evoluutio, villiruoka

Mikä on terveyttä edistävää sokeria?

Torstai 3.12.2020

Sokereita tulee välttää, on lause kaikkien tiedossa. Kun sitten poistaa sen perus valkoisen sokerin, alkaa vasta viidakko: Millä makeuttaa leivokset ja erilaiset juhlaherkut. Lähtökohtana haluan muistuttaa, että voimakkaat sokerit ja makeuttajat eivät kuulu varsinaiseen arkiruokaan. Ja toisena lähtökohtana, että niinkutsuttuina elimistölle luonnottomina sokereina pidän kaikkia sokereita, joiden sokeripitoisuus (hiilihydraateista, lukee tuotteen takana) on yli 85%.

Anis, Tähtianista, Schisandraceae

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sokeri, verensokeri, sokeriaineenvaihdunta, autoimmuuni, hiiva, bakteeristo, suolisto

Terveyspuutarhan idylliä

Torstai 22.10.2020

Viimeviikkoinen blogi jäi välistä, mutta nyt on taasen aikaa kirjoitella. Puutarha teki siirtymistä talvilevolle ja keräsin puutarhasta viimeiset sadot.

Puutarha on minulle osa omaa luonnollista elämänkuvaani ja itseäni. Pyrin kaikessa maksimoimaan luonnollisuuden ja bakteerimiljöön ja rakastan olla koekaniinina kokeilemassa, miltä se tuntuu käytännössä. Kaikesta on runsaasti uutta ja laajaa mielenkiintoista tutkimustietoa, kuinka luonto vaikuttaa terveyteemme, mutta sen tunteminen omassa kehossa tekee tieteestä aivan toisen laisen. Ja miten hassulta tuntuukaan se, että suoliston ja bakteerin ongelmat, joita olen aina pitänyt vihollisenani, ovatkin alkaneet tuntumaan voimakkaalta kiitoksen aiheelta. Avaimelta nähdä elämä paljon isompana ja kokonaisempana kuin on koskaan käsittänytkään.

flt_yrtit_satokausi.jpg

Puutarhaani liittyvät tavoitteeni

Kuten jo mainitsin, luonnollisuus ja bakteerikanta. Mutta samalla minulla on tietyt rajat, joita kohden pyrin, ja ne ovat seuraavat...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrtit, omavaraisuus, permakulttuuri, luonto, bakteerit, metsä

Villikasvien ravitsemuksellinen merkitys

Torstai 3.9.2020

Tämänkertaisessa blogitekstissäni on suoraan lainattu teksti lopputyöstäni Hortaohjaaja-koulutuksesta, joka on juuri päättymässä. Koulutuksen on järjestänyt Saimatext Oy (hortoilu.fi), Raija ja Jouko Kivimetsä, sekä kouluttajana lisäksi Leena Ilmarinen.

Oma aiheeni käsittelee villikasvien merkitystä terveydelle tieteen valossa. Tämä lainattu pätkä käsittelee villikasvien ravitsemuksellista arvoa.

nokkonen_ravintovalmentaja.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtti, villiravinto, suolisto, bakteerikanta, ruuansulatus

Mitä viljoillemme tapahtui? - Viljat ravitsemuksessa OSA 2.

Torstai 16.7.2020

Viljamme ovat käyneet melkoisen matkan ihmisen käden kautta alkuperäisistä nykyiseen. Aina, kun viljan käyttö on lisääntynyt, terveyden alan pioneerit kautta aikain ovat kavahtaneet asiaa ja ennustaneet maksun ajan tulevan suolistovaivoilla.

Ihmisen elämän muoto alkoi selkeästi muuttua epäedullisempaan viljelyksen myötä. Jotkin tutkijat näkevätkin viljelyksen aloittamisen ensimmäisenä merkittävänä käännekohtana ihmiskunnan terveydessä. Ja viljatuotteiden yleistymisen toisena.

Vehnäpellolla, Vehnä, Vilja

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viljat, suolisto, suolistobakteerit, gluteeni, vehnä

Villiyrttien terapiaa - osa 4

Torstai 28.5.2020

Suolistomme bakteerikanta antaa suloiset suosionosoitukset villiyrteillemme. Ja kun ajattelemme terveyttämme siltä suunnalta, että kaikki sairaudet ja suurin osa oireista ympäri kehoa liittyvät voimakkaasti epätasapainoiseen bakteerikantaan, on syytä pitää jatkuvasti arjessa huolta suolistomme asukeista. Villiyrttien päivittäinen käyttö muuttaa väistämättä bakteerikantaamme suotuisampaan suuntaan kaiken muun sivutuotteena. Mutta mitkä ovat ne voimakkaimmat villiyrttimme tähän käyttöön?

fltravintovalmentaja_marianne_tynkkynen.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, nokkonen, suolisto, microbisto, bakteerikanta, vatsa, yrtit, kuuri, puna-apila, poimulehti, vadelma, mustikka

Villiyrttien terapiaa - osa 2

Torstai 14.5.2020

Tuoreena ja juuri puhjenneena villiyrttien ravintoarvot ovat korkeimmillaan eli toisin sanoen käsittämättömissä superluvuissaan ravinnetiheyttään. Ja nyt puhutaan selkeesti toukokuusta. Ajasta jolloin kaikki puhkeaa vihreyteensä.

Samoin on marjoilla, hedelmillämme ja suurimmalla osalla sienistä. Kaikilla - ja sitä enemmän mitä alkuperäisempää – kasvikunnan tuotteillamme. Mutta myös luonnollisella eläinkunnallamme esim. maidon tuotannossa. Onneksemme nämä kaikki ryhmät tuottavat tuon superimman satonsa hieman eri aikoina vuodesta.

detox_vuohenputki_flt.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtti, horta, terapeuttinen, kuuri, satokausi, toukokuu, keräys, ravinnetiheys, ravinteet, antioksidantit, maksa, virus, bakteeri

Miksi minä olen kiinnostunut ekologisesta elämäntavasta?

Torstai 12.3.2020

Ja miksi haluan jakaa sitä myös NewDayFoodin alla nyt maaliskuussa? Koska kaikki liittyy kaikkeen. Koska laadukkaan ravinnetiheän ruuan löytäminen vaatii tuotannon ja syömämme ruuan koko ketjun ymmärtämistä ruuasta elimistöömme ja luontoon ja aina takaisin ruuaksi. Koska terveys on riippuvainen koko ketjusta. Koska ketjun epäkohdat ovat osa sairauksien taustasyitä. Koska me voimme yhdessä olla me ja muuttua. Koska allergiat. Koska yliherkkyydet. Koska saan asiakastyössäni kohdata luonnollisempien valintojen välttämättömyyttä.

Olen kirjoittanut jonkin verran viimeaikoina...

ekolifestyle_naulakko.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ekologisuus, ekolifestyle, luonto, bakteerit, yliherkkyys, stressi, suolisto, henkinen, hyvinvointi

Luonnollinen "epähygienia" terveyden lähteenä

Torstai 20.2.2020

Minua on kovasti viimeaikoina puhuttanut metsälenkeilläni, kotonani, julkisilla paikoilla ja toisten kodeissa ollessani bakteerikoktail. Olen itse arkeni kautta huomattavia määriä jatkuvissa ja huomattavasti perustalliaista enemmä kosketuksessa monipuolisesti ja ennen kaikkea luonnon terveyttämme tutkitustikkin tukevien bakteerien keskellä ja altistuksessa. Ja samalla omassakin arjessani olisi tarvetta vielä monta askelta isommille määrille noita kehoamme palvelevia bakteereja.

DSC05965.JPG

Kosken luonnossa kaikkeen, hengitän mullasta nousevia bakteereita. Pussailen koirani kanssa ja halailen erilaisia ihmisiä huolimatta heidän flunssistaan tai vatsataudeistaan. En käytä milloinkaan julkisilla paikoilla käsidesejä tai saippuoita, enkä pese kotonani wc.tä aineilla, jotka tappavat myös hyvät bakteerit. Teen ruokaa, oli sitten kasvista tai raakaa lihaa, puisella leikkuualustalla jota en tiskaa milloinkaan.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: hygienia, ylihygienia, bakteerit, tasapaino, terveys, luonnollinen, kemikaalit, E-koodit, säilöntäaineet

Arjen krooninen pikkustressi ja suoliston mikrobisto

Torstai 6.2.2020

Taistele-pakene-reaktio kuvaa hyvin metsästäjäkeräilijämme stressitapahtumaa, mutta entäs nykyihmistä. Me kun emme enää elä jatkuvassa taistelemisessa taikka pakenemisessa, vaan haemme elämänehtomme ravinnon kaupasta ja laki kirjoittaa pihojemme rajat. Onko näin? Tähän meillä olisi ehkä teoreettinen mahdollisuus, mutta metsästäjäkeräilijäksi edelleen syntyvä ihminen ei toimi näin. Olemme tänä päivänä kroonisessa taistele-pakene-tilassa. Palautuminen ja voittajafiilis eivät seuraakkaan stressireaktiota,kuten ennen.

Tuo vanhakantainen nopea stressireaktio on elimistölle ja suoliston bakteerikannalle positiivinen stressitila. Siinä on alku, huippu ja loppu. Jonka aikana keho virittäytyy äärimmilleen; ruuansulatuselimistö tuottaa mahahappoa ja noradrenaliinia, pahat bakteerit kuolevat ja nälkä siirtyy sivuun odottamaan. Kaikki elimistön toiminnat kohdistyvat siihen meneillään olevaan hetkeen eli taisteluun tai pakoon.

Mutta syntyy siinä kohdassa, kun stressi muuttuu pitkäaikaiseksi...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: stressi, taistelepakene, reaktio, suolisto, mikrobisto, bakteerit, palautuminen, läsnäolo, ennaltaehkäisy