Uni on pyhää lepoa - Osa 1/2

Torstai 18.2.2021

Uni on iso osa tasapainoista elämää. Kehomme rakastaa säännöllisyyttä ja sirkadiaanista eli luonnon mukaista rytmiä. Palauttavin uni saadaan toimimalla hereilläoloaikana oikein. Jos uni puuroutuu kaikkiin nykyaikaisiin helppouksiin – kuten vaikkapa erilaisiin keinotekoisiin valoihin ja pikaruokiin, stimulantteihin ja virtuaalitodellisuuksiin, lakkaa kehomme palautumasta. Teininä voimailua harrastaessa tuli tuttuakin tutummaksi lause ”lihas kasvaa levossa”. Se on kertakaikkiaan totta. Itse olen muuttanut lauseen vielä eteenpäin: ”Kaikki kasvu tapahtuu levossa.”

Käytän myös usein termiä ”pyhitä”. Sen istuvuus moneen asiaan juontaa juurensa toki uskonnolliseen kasvuympäristööni aikoinaan, mutta lyhyesti tarkoitan sillä asian keskittämistä hetkeen tai asiaan – antamalla kaiken focuksen kyseiselle asialle. Näin mieli ja koko keho lähtee automaattisesti hakemaan sitä luonnollisinta ja tehokkainta toimintaa kyseiseen juttuun. Oli sitten unen, ruokahetken tai minkä tahansa ”pyhittämistä”. Tänään ja ensiviikon blogitekstissäni keskitymme unen ”pyhittämiseen”, sillä se on tavanomainen haasteemme 2020-luvulla.

Ja vielä yksi paljastus – olen itse kärsinyt vauvasta asti mittavista hoitamattomista uniongelmista ja nukuin ensimmäisen kokonaisen yöni ollessani 25 vuotta...

Dreamcatcher, Intiaani, Hämähäkinverkko

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uni, palautuminen, immuniteetti, hormonit

Vaihdevuodet ja estrogeeni

Torstai 28.1.2021

Vaihdevuodet ovat aikaa, jolloin naisen keho muuttuu hormonaalisesti sukukypsyydestä lopullisesti eläkkeelle. Hormonitoiminta muuttuu voimakkaasti tässä luonnollisessa vaiheessa. Ja vaihdevuodet ovat tuo aika, jolloin kehossa sopeutuu uuteen tilaan. Keholle tämä on myös huomattava kuormitus. Siksi vaihdevuodet ovat joillekkin kohta, jossa terveys menee raiteiltaan. Mitä paremmin nainen voi, sitä vähemmän tulee oireita. Ja taas toisinpäin. Samoin vaihdevuosien pituus, sekin on kehon viesti voinnistaan, jota kannattaa kuunnella.

Salvia, Yrtit, Kulinaarisia Yrttejä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaihdevuodet, hormonit, ruokavalio, estrogeeni

D-vitamiinin voimaa

Torstai 4.6.2020

Nämä ihanat kelit, jotka ovat hellineet meitä Etelä-Suomessa, ovat olleet samalla todellista D-vitamiinikylpyä jokaiselle, joka on hieman uskaltanut ihoaan tuolle valolle näyttää. Noin 20 minuutissa t-paidalla tähän aikaan vuodesta keskipäivällä auringon valolle altistuva saa päivän D-vitamiinitarpeensa.

THL.n saantisuositus D-vitamiinista on maksimissaan 50-100 mikrogrammaa ja RDA eli päivittäinen saantisuositus 5 mikrogrammaa. Verestä mitattuna THL.n mukaan 50nmol/l olisi riittävä arvo. Todellisuudessa tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tämän arvon olevan aivan liian pieni ehkäisemään oireita tai edes sairauksia. Ja mitä tulee saantiin, tuo 50-100 mikrogrammaa riittää kovin harvalle nostamaan D-vitamiinipitoisuutta veressä riittävän korkealle. Joten on tarpeen käydä hieman faktoja läpi D-vitamiinista!

aurinko_ravintovalmentaja_tynkkynen.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: D-vitamiini, aurinko, valo, osteoporoosi, riisitauti, immuniteetti, tulehdus, hormonit, sokeri, rasva, aineenvaihdunta

Kunnollinen aamupala peittää säiden maineen

Torstai 30.4.2020

aamupala_FLT_maksa.jpg

Kellon soitosta kiireellä ylös ja pikainen aamupala – parempi mitä tahansa kuin ei mitään – huiviin samalla kuin pukee ja kerää kamppeensa. Tuttua, eikö?

Moni on kuullut puhuttavan, jotta aamupala on päivän tärkein ateria, mutta missaamme lauseen ymmärtämisen. Miten tärkeä tuo aamupala oikeastaan on? Vai onko sittenkin hyvä syödä vasta lounaalla, jotta yöpaasto on pidempi.

Jos syömiseen keskittyminen - tai ylipäätään terveyteen - on sinusta työlästä, aamupala on helppo tapa aloittaa muutos. Siksi että siinä yhdistyy hyvin monta asiaa. Kun koostat aamupalasi oikein, syöt sen kaikessa rauhassa – ja siis aloitat päiväsi rauhassa ja kiitollisuudella, etkä suorituksella – koko pakka muuttuu. Päivän mittaan saat energiaa ja vireyttä aivan toisella tasolla, aivokapasiteettisi on huomattavasti korkeammalla ja olet valoa päivän vastoinkäymisille. Aamulla on myös huomattavasti helpompi pysyä poissa erilaisista mieliteoista ja koostaa laadukas aamupala, jonka turvin myös pisin päivää verensokerisi ja mielitekosi pysyvät paremmin kurissa.

Haluan painottaa tässä tekstissä pääpainon sille, miksi aamupala on meille niin ylettömän merkityksellinen sekä siihen, kuinka aamupala kannattaa koostaa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aamupala, verensokeri, hormonit, mieleiteot, aineenvaihdunta, maksa, paasto, , palautuminen, stressi, työteho, energisyys, väsymys