Yrttien tulee aina olla osa ravitsemusta

Torstai 14.4.2022

Yrtit ovat olennainen osa ihmisen ravitsemusta. Nykyinen yleinen ravitsemusmalli jättää varsin huomiotta yrttiemme suuren merkityksen. Ja niihin tulisi kokonaisvaltaista tasapainoamme ajatellen kiinnittää arjessamme huomiota. Niin villiyrttien kuin puutarhayrttien vaikutukset ovat kokonaisvaltaisuuden aatelia. Yhdessä yrtissä on aina useita vaikutuksia, ja ne toteuttavat jo yksittäisinä lajikkeina koko syömisemme tarkoituksen. Saamme runsaasti ravintoaineita oikeissa suhteissa, ruuansulatuksemme aktivoituu ja immuniteettimme kuin bakteerikantamme saa oikeanlaisen tuen. Joko sinä lähdit poimimaan ensimmäiset villiyrttisi?

kesa_yrtit_flt_ravintovalmentaja_tynkkynen2.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, immuniteetti, suolisto, bakteerit, suolisto, ruuansulatus, villiyrttikävely

Mitä ovat adaptogeeniset kasvit?

Torstai 8.7.2021

Oletko sinä pannut merkille, että Suomen luonnossa ei kasva juurikaan stimulantteja. Jos etsii kotimaisia piristeitä, päätyy lähinnä huikeisiin adaptogeeneihimme niin kasveissa kuin tekemisessä. Oli se sitten avantouinti, ruusunjuuri tai voikukka. Siitä huolimatta suomi on maailman kovimpia kahvinjuontimaita. Myös kaikki kofeiinipitoinen tee, kaakaot, tupakanlehdet, ja niin edelleen kasvavat muualla kuin meidän leveysasteillamme. Vaikka kaikki nuo ovat terveystuotteita ollessaan laadukkaita, on selvää, etteivät ne ole sitä parhaimmillaan meille pohjolan asukkaille. Muutenhan ne kasvaisivat täällä. Meille kuuluvat adaptogeenit. Kasvit, jotka kasvavat äärettömän rankoissa olosuhteissa: Yöttömässä yössä ilman lepoa, pitkä kylmä talvi, vaihtelevat sääolosuhteet, köyhällä ja vaihtelevalla ravintoaine- ja nesteen saannilla, Lapissa ja pohjoisessa vielä korkeilla alueilla tuulten tuoiverruksissa. Siellä kasvavat voimakkaat selviytyjäravintoaineet.

DSC_2208.JPG

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: adabtogeeni, immuniteetti, pakuri, vuorenkilpi, voikukan juuri, ruusunjuuri

Uni on pyhää lepoa - Osa 1/2

Torstai 18.2.2021

Uni on iso osa tasapainoista elämää. Kehomme rakastaa säännöllisyyttä ja sirkadiaanista eli luonnon mukaista rytmiä. Palauttavin uni saadaan toimimalla hereilläoloaikana oikein. Jos uni puuroutuu kaikkiin nykyaikaisiin helppouksiin – kuten vaikkapa erilaisiin keinotekoisiin valoihin ja pikaruokiin, stimulantteihin ja virtuaalitodellisuuksiin, lakkaa kehomme palautumasta. Teininä voimailua harrastaessa tuli tuttuakin tutummaksi lause ”lihas kasvaa levossa”. Se on kertakaikkiaan totta. Itse olen muuttanut lauseen vielä eteenpäin: ”Kaikki kasvu tapahtuu levossa.”

Käytän myös usein termiä ”pyhitä”. Sen istuvuus moneen asiaan juontaa juurensa toki uskonnolliseen kasvuympäristööni aikoinaan, mutta lyhyesti tarkoitan sillä asian keskittämistä hetkeen tai asiaan – antamalla kaiken focuksen kyseiselle asialle. Näin mieli ja koko keho lähtee automaattisesti hakemaan sitä luonnollisinta ja tehokkainta toimintaa kyseiseen juttuun. Oli sitten unen, ruokahetken tai minkä tahansa ”pyhittämistä”. Tänään ja ensiviikon blogitekstissäni keskitymme unen ”pyhittämiseen”, sillä se on tavanomainen haasteemme 2020-luvulla.

Ja vielä yksi paljastus – olen itse kärsinyt vauvasta asti mittavista hoitamattomista uniongelmista ja nukuin ensimmäisen kokonaisen yöni ollessani 25 vuotta...

Dreamcatcher, Intiaani, Hämähäkinverkko

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uni, palautuminen, immuniteetti, hormonit

Metsiemme pakuri immuniteetin tukena ja syövän hoidossa

Torstai 4.2.2021

Kolmisen vuotta sitten sain ensikertaa käsiini suomen metsien pakuria. Tuo eniten koivun kyljessä kasvava sieni, jonka sain silloin FLT Ravintovalmentajaltani oli minulle ensisilmäyksellä mustanoranssia metsiemme kultaa. Olin juonut Foodinin ulkolaista pakurijauhetta jo aiemmin ja ihastunut siihen täydellisesti. Mikä ahaa elämys oli että minä voin itse kerätä sitä! Tutkein asiaa lisää Jaakko Halmentojan kirjasta (Pakurikääpä – Opas lääkinnällisten sienten maailmaan, 2014), jota voimme käyttää myös tämän tekstini tietolähteenä, ja vastaani tuli toinen uusi ahaa-elämys: Pakurikääpä (tällöin koko sienien maailma oli minulle vielä täysin tuntematon) on mieletön ravinnepommi ja ennen kaikkea rohdosvaikutteinen melkoisella vaikutuslaajuudellaan. Etseimme pian siskoni kanssa paikan, josta kerätä tuota jokamiehenoikeuksiin kuulumatonta koivujen sientä luvan kanssa.

Luonne, Kuiva, Lähikuva, Kivi, Ruoka

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syöpä, immuniteetti, pakuri, chaga, suolisto, terpeenit, antioksidantti

Liikunta nuoruuden lähteenä

Torstai 21.1.2021

Tiedämme kovin hyvin liikunnan lisäävän terveyttämme. Itselleni liikunta tulee luonnostaan ja se yksinkertaisesti kuuluu elämäntyyliini. Keho pyytää itse liikkumaan ja lisäksi arjen rytmitys ja vaikkapa kotityöt, kuten koiran ulkoilutus, metsästys-keräily ja puutarhan laitto pitävät minut liikkeessä.

Solutasolla tapahtuu liikunnan kehoa voimistava vaikutus.

flt_liikunta_stressi_2.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liikunta, stressi, immuniteetti, mitokondrio, energia, solu

Vanheneminen kehon voinnin mittarina

Torstai 8.10.2020

Kirjoitin viimevikkoisessa blogissani siitä, ettei vanheneminen ole yhtä kuin kärsimys ja kivut. Meillä on uskomattoman suuri valta siihen, missä tahdissa vanhenemme ja paljonko elinivuosistamme on terveitä vuosia. Taustalla on paljon biokemiaa ja samaan aikaan toimii hyvin yksinkertainen malli siitä, mitä vanhetessa tapahtuu ja miten se etenee. Tämä selittää sen,miksi toiset vanhenevat toisia paljon nopeammin, ja ikätoverit voivat tuntua paljon huonompi- tai parempikuntoisilta kuin itse on.

Mitä rappeutuminen on?...

vinoon.bloggaaja.flt.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanheneminen, immuniteetti, solut, geenit, terveys

Vanhenemista voi hidastaa vuosilla

Torstai 1.10.2020

Me ihmiset olemme perusluonteeltamme varsin lyhytnäköisiä. Mietimme enimmäkseen tämän hetken vointia ja mittaamme asioita sen lomassa. On luonnollista keskittyä tämän päivän haasteisiin, eikä kymmenen vuoden päästä saapuviin. Nykyaika mahdollistaa meille sen, että voimme todella elää vain tämän päivän taakkaa. Meidän ei tarvitse miettiä ensitalven ruokavarastojamme taikka ensikesänä pelloksi kaskettavaa metsää. Terveet elämänvuodet eivät kuitenkaan ole lisääntyneet samaan aikaan kun elinikäodotteemme. Me kirjoitamme tänään tulevaisuuttamme, mutta myös jälkeläistemme tulevaisuutta.

Kuuluuko vanhenemiseen heikko immuniteetti ja kivut?

Kun ihminen syntyy, hänellä on tietynlaiset geenit ja tietynlainen perimä...

ekolifestyle_metsa.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tulehdus, immuniteetti, vanheneminen, rappeuma, telomeeri, geenit, perimä

D-vitamiinin voimaa

Torstai 4.6.2020

Nämä ihanat kelit, jotka ovat hellineet meitä Etelä-Suomessa, ovat olleet samalla todellista D-vitamiinikylpyä jokaiselle, joka on hieman uskaltanut ihoaan tuolle valolle näyttää. Noin 20 minuutissa t-paidalla tähän aikaan vuodesta keskipäivällä auringon valolle altistuva saa päivän D-vitamiinitarpeensa.

THL.n saantisuositus D-vitamiinista on maksimissaan 50-100 mikrogrammaa ja RDA eli päivittäinen saantisuositus 5 mikrogrammaa. Verestä mitattuna THL.n mukaan 50nmol/l olisi riittävä arvo. Todellisuudessa tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tämän arvon olevan aivan liian pieni ehkäisemään oireita tai edes sairauksia. Ja mitä tulee saantiin, tuo 50-100 mikrogrammaa riittää kovin harvalle nostamaan D-vitamiinipitoisuutta veressä riittävän korkealle. Joten on tarpeen käydä hieman faktoja läpi D-vitamiinista!

aurinko_ravintovalmentaja_tynkkynen.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: D-vitamiini, aurinko, valo, osteoporoosi, riisitauti, immuniteetti, tulehdus, hormonit, sokeri, rasva, aineenvaihdunta

Älä pelkää hyvää rasvaa

Torstai 2.4.2020

Kehollesi rasvat ovat proteiinien ohella välttämättömyys saada ravinnosta. Ja nyt emme puhu ”kolesterolia alentavista” keijumargariineista. Vaan superfoodeista omegoista. Etenkin omega 3- ja omega 6-rasvahappojen lähteistä eri muodoissa, jotka ovat elimistöllemme välttämättömiä saada ruuasta.

Oliiviöljyä, Tomaatit, Basilika, Syödä

Rasvahappoepätasapaino jäävuoren huipun alla...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rasvat, hiljainen tulehdus, immuniteetti, omega, 6:3, alzheimer, sydän- ja verisuonisairaudet, kolesteroli, margariinit

C-vitamiinia ja vahvaa immuniteettia Korona-virukselle

Torstai 19.3.2020

Koska korona on päässyt meidän kaikkien arkeemme ja luonut paljon haasteellisia ja epämukavia tuntemuksia, etenkin niin sanotuissa riskiryhmissä, mutta myös meissä kaikissa. Koen ajankohtaiseksi ja tarpeelliseksi kirjoittaa noin yleisesti siitä, kuinka tärkeä ja moniulotteinen C-vitamiini on terveydellemme. Sekä siitä, kuinka immuniteettimme yksi tärkeimmistä peruspilareistamme on suolistomme, ja että suolistossamme sijaitsee yksi immuniteetimme pääkeskuksista. Lisäksi haluan muistuttaa, ettemme ole missään ennenkuulumattomassa yliluonnollisessa kontrolloimattomassa tilanteessa...

Kalkki, Sitrushedelmä, Hapan, Vihreä

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: c-vitamiini, immuniteetti, suolisto, korona,

Luuliemi; Entisajan arkiliemestä nykyajan ravinnepommi

Torstai 12.12.2019

Luuliemi:

Entisajan arkiliemestä nykyajan luksusharvinaisuus

Puhuin viimekertaisessa postauksessani niin sanotusta entisajan ruuasta. Tänään poimimme niistä sen ajan pöydän antimista yhden ravinnerikkaimman, luuliemen. Ihan arkipäivää luuliemi ei silloin toki ollut ympäri vuoden, sillä syksy oli tuoreen lihan satokausiaikaa. Joka tapauksessa luulientä on keitetty jo ainakin muutamisen tuhatta vuotta. Minä epäilen, että kautta aikain. Paitsi nyt? Teollinen lihatuotanto ja runsauden aikakausi syrjäytti tuon ravinnerikkaan liemen, joka antoi saalistajalleen kaiken irti saalisstaan, eikä ns jätepaloja tunnettu, toisin kuin nyt.

Ja pakko hieman hymähtää sille käsittämättömälle tosiseikalle, että vauraus on ilmennyt meille täydellisen ravinneköyhän ruuan ja sairauksien ja oireiden täyteisen elämäntavan valitsemiseen. Pohdi sitä.

Luuliemestä on tullut viimeisen parin vuoden aikana suoranainen hitti ja useampikin...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luuliemi, biomed, ravinto, ravinnetiheys, immuniteetti, imeytyminen, vastustuskyky, mineraalit, aminohapot, rasvat, riista,