Päiväsaikainen palautuminen on avain uupumuksesta pois

Torstai 9.6.2022

Palautumisen tulisi tapahtua muulloinkin kuin yöaikaan. Yksinkertaisimmillaan päiväunet syventävät yöunta. Mielenkiintoista, eikö totta? Mutta tämä perustuu siihen yksinkertaiseen seikkaan, että pelkkä 6-8 tunnin yöunen aikana odotettu palautuminen ei ole mahdollista. Ihminen ei ole kone.

Nyky-yhteiskunnassa monelle on täysin normaalin tuntuista arkipäivää viettää kellonsoitosta illan pään tyynyyn laskemiseen saakka täysissä stressi- eli suorittajahormoneissa. Aivot ja keho käy koko ajan joko vuorotellen tai samanaikaisesti. Epänormaalista on tullut normaali.

mindfullness_flt_tynkkyne_marianne.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uupumus, väsymys, krooninen, stressi, flow, mindfullness, läsnäolo, lisämunuaiset, flt

Arjen krooninen pikkustressi ja suoliston mikrobisto

Torstai 6.2.2020

Taistele-pakene-reaktio kuvaa hyvin metsästäjäkeräilijämme stressitapahtumaa, mutta entäs nykyihmistä. Me kun emme enää elä jatkuvassa taistelemisessa taikka pakenemisessa, vaan haemme elämänehtomme ravinnon kaupasta ja laki kirjoittaa pihojemme rajat. Onko näin? Tähän meillä olisi ehkä teoreettinen mahdollisuus, mutta metsästäjäkeräilijäksi edelleen syntyvä ihminen ei toimi näin. Olemme tänä päivänä kroonisessa taistele-pakene-tilassa. Palautuminen ja voittajafiilis eivät seuraakkaan stressireaktiota,kuten ennen.

Tuo vanhakantainen nopea stressireaktio on elimistölle ja suoliston bakteerikannalle positiivinen stressitila. Siinä on alku, huippu ja loppu. Jonka aikana keho virittäytyy äärimmilleen; ruuansulatuselimistö tuottaa mahahappoa ja noradrenaliinia, pahat bakteerit kuolevat ja nälkä siirtyy sivuun odottamaan. Kaikki elimistön toiminnat kohdistyvat siihen meneillään olevaan hetkeen eli taisteluun tai pakoon.

Mutta syntyy siinä kohdassa, kun stressi muuttuu pitkäaikaiseksi...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: stressi, taistelepakene, reaktio, suolisto, mikrobisto, bakteerit, palautuminen, läsnäolo, ennaltaehkäisy