Ihmismielen koti

Torstai 8.4.2021

Villikasvit elämäntapana on ihmisen koti

Villikasvien keruu on kuin kotiinpaluuta. Se yhdistää kaikki edellämainitut terveysvaikutukset. Ja lopputulos on tasapainoa ja turvallisuudentunnetta. Ensin yksilötasolla, siitä perhe-, yhteiskunta-, valtio-, maailma-, universumitasolla. Kaikki lähtee yksittäisen ihmisen paluusta luontoon ja omaan kehtoonsa.

villiyrttikurssi_mariannetynkkynen_flt.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villikasvit, elämäntapa, palautuminen, luonto

Villiruuan keruusta terveyttä kaikilla aisteilla

Torstai 1.4.2021

Ruuansulatus on yksi iso pieni kokonaisuus villikasvien maailman terveysvaikutuksista. Luonnon monimuotoisuus on tavattoman laaja ja monimutkainen miljoonan yhteistekijän summa. Siksi on oleellisen tärkeää ymmärtää myös muunmuassa eri aistien vaikutuksien pääpiirteistä ollessasi keruupuuhissa.

villiyrttikurssi_puuhalaus_flt.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiruoka, luonto, palautuminen, aistit, keho, mieli

Luonnollinen tasapaino - Elämän peruselementtien äärelle

Torstai 25.3.2021

Ihminen on metsästäjä-keräilijä
Koko elämämme koostuu sähkömagneettisista varuksista ja niiden värähtelystä – energiasta. Kaikki mitä näemme, kaikki mitä on, on molekyylien ainesosia, eikä mikään ole muuttumatonta ja pysyvää. Olemme koko universumi samaa energiakenttää. Tasapainolautta jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Joka ikinen värähtelymuutos tekee värähtelyn koko universumiin, ja jonka ainoa määränpää on tasapaino. Universumin tasapaino – rauha tai levottomuus – on siis juuri siinä, mikä on meidän kaikkien yhteenlaskettu voima. Ihminen eroaa muusta elollisesta vain ja ainoastaan siinä, että meillä on jumalallinen kyky tiedostaa asioita. Tiedostaminen mahdollistaa meille tasapainon horjuttamisen ja vakauttamisen.
Koska ihminen on täydellisesti osa luontoa, luonto on edelleen kotimme, vaikkemme olisi itse henkilökohtaisesti koskaan ennen käynyt metsässä. Ihmisen evoluutio...

sienet_rvintoneuvoja.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: happo-emäs-tasapaino, pH, bakteerit, tasapaino, luonto, evoluutio, villiruoka

Suostu pimeän vuodenajan tarpeisiin

Torstai 12.11.2020

Positiivinen vai negatiivinen. Kategorioimme usein asioita ja tuntemuksia. Positiivisia alamme puoltamaan ja negatiivisia usein taistelemaan vastaan. Entä jos emme taistelisikaan marraskuun pimeyttä vastaan, vaan etsisimme marraskuun potentiaalin ja käyttäisimme sen pienen energian virtanamme? Myötävirta luonnon kanssa on helpompaa pienessäkin virrassa kuin taistella vastaan. Entä jos suostuisimme hitaampaan tahtiin ja nauttisimme siitä.

ravintovalmentaja_puu_marraskuu.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaamos, marraskuu, talvi, luonto, valo

Kuormita ruuansulatustasi lempeämmin

Torstai 5.11.2020

Perinteinen lautasmalli- ja markettiruokamme ovat huomattavan raskasta ruokaa ruuansulatuksellemme, siitä huolimatta että luonnollinen ruoka taas on maineeltaan voimakasta ja tuhtia. Ylikuormittuneen ruuansulatuksen oireina näkyy kovin vaihtelevasti oireita, eikä kaikilla edes ilmene itse ruuansulatuskanavan epämukavia tuntemuksia. Vajaus energiasta, ravintoaineista ja hivenaineista johtaa kuitenkin moniin oireisiin ja sairauksiin, joista nouseminen vaatiikin jo ammattilaisen apua.

Väsymys ja energiattouus, raudanpuuteanemia ja ruuansulatuksen häiriöt ovat kotiutuneet monen suomalaisen kotiin asustelemaan ja kuormittamaan arkea. Monimutkainen ja pitkään kehittynyt tila on purettavissa, mutta ei oirevaiheessa enää yksittäisillä ravintolisillä, lääkkeillä tai oirekeskeisellä hoidolla...

Vatsa, Tyttö, Nainen, Ruokavalio, Paino

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: ruuansulatus, anemia, raudanpuute, luonto, ravintovalmennus, flt

Terveyspuutarhan idylliä

Torstai 22.10.2020

Viimeviikkoinen blogi jäi välistä, mutta nyt on taasen aikaa kirjoitella. Puutarha teki siirtymistä talvilevolle ja keräsin puutarhasta viimeiset sadot.

Puutarha on minulle osa omaa luonnollista elämänkuvaani ja itseäni. Pyrin kaikessa maksimoimaan luonnollisuuden ja bakteerimiljöön ja rakastan olla koekaniinina kokeilemassa, miltä se tuntuu käytännössä. Kaikesta on runsaasti uutta ja laajaa mielenkiintoista tutkimustietoa, kuinka luonto vaikuttaa terveyteemme, mutta sen tunteminen omassa kehossa tekee tieteestä aivan toisen laisen. Ja miten hassulta tuntuukaan se, että suoliston ja bakteerin ongelmat, joita olen aina pitänyt vihollisenani, ovatkin alkaneet tuntumaan voimakkaalta kiitoksen aiheelta. Avaimelta nähdä elämä paljon isompana ja kokonaisempana kuin on koskaan käsittänytkään.

flt_yrtit_satokausi.jpg

Puutarhaani liittyvät tavoitteeni

Kuten jo mainitsin, luonnollisuus ja bakteerikanta. Mutta samalla minulla on tietyt rajat, joita kohden pyrin, ja ne ovat seuraavat...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrtit, omavaraisuus, permakulttuuri, luonto, bakteerit, metsä

Villiyrttien terapiaa - osa 3

Tiistai 19.5.2020

Luonnossaolon vaikutukset ihmiseen ovat ketjureaktio, jossa tapahtuu laajenevana kaskadina lukematon määrä asioita, ja jonka lopputulema on ihmisen palautuminen. Luonnon sensei yhdistyy ihmisen kanssa ja käsittämättömän monimuotoisella tavalla. Ja mielenkiintoista tässä on myös se, ettemme tiedä tieteen tasolla valtavasta tietomäärästämme huolimatta kuin pienen osan näistä tapahtumista.

Faktaksi voimme kuitenkin todeta yhteentulemana sen, että ihmisen mieli, sielu ja keho mitattavissa, kliinisissä sekä ulkopuolelle näkyvissä määrin rauhoittuu ja eheytyy luonnossa. Luonnon merkitys on siis väistämätön kun puhutaan parantumisesta, eheytymisestä ja palautumisesta. Olemme osa luontoa, urbaanista maailmastamme välittämättä.

Miksi luonto on kotimme?

DSC05666.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, terveys, hyvinvointi, hortoilu, suomi, luonto, palautuminen, stressi, verenpaine

Villiyrttien terapiaa - osa 1

Torstai 7.5.2020

Harvassa maassa, kuten Suomessa, asumme villinä kasvavan syötäväksi kelpaavan ruuan keskellä. Moni eurooppalainen näkee mahdollisuutemme suurena etuoikeutena ja villiyrttien lottovoittomaana. Täällä me kuitenkin olemme vasta tekemässä paluuta luontoon, jonne lisääntyneet tieto ja teollistumisen tuomat sairaudet meidät väkistenkin johdattelevat. Ja suomalaisten villiyrttien maine kasvaa keskuudessamme, mutta myös maailmalla.

hortaohjaaja.jpg

Villiyrtit arkikäyttöön

Ihmiselle, joka ei ole koskaan syönyt niin sanottuja rikkaruohojamme – Kivimetsien sanoin ”rikkausruohojamme” - ajatus tuntuu usein kaukaiselta. Kaivatko silti hieman muistojasi: Oletko kenties lapsena maistanut kasveja? Onko vaarisi antanut sinulle esimerkiksi ketunleivän naposteltavaksi...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, horta, terveys, hyvinvointi, hortoilu, suomi, luonto, ravinnetiheys

Luonnollisen elämäntavan 7 vinkkiä

Torstai 26.3.2020

Tänään tulee mun eko-vinkit top seitsemän tasapainoiseen elämään: Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin - elämäntapaan, jossa kokoontuu yhteen luonnollisuus, ekologisuus, ravitsemus ja energia.

eko_mariannetynkkynen.JPG

1. Rakasta yksinkertaisuutta

Yksinkertainen on usein tavattoman käytännöllinen ja helppo. Monimutkaisuus taas kulkee tavallisesti yhdessä liiallisen varallisuuden ja mahdollisuuksien kanssa.

Myös ravinnossa yksinkertainen on usein paras.

Tämän pohjalta voimme oikeastaan rakentaa kaiken arjessa. Kyseenalaistamalla kaikki aineelliset tarpeet ennen valintaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ekologinen, elämäntapa, tasapaino, luonto, kokonaisvaltainen, hygienia, puutarha, satokausi, raakaravinto

Miksi minä olen kiinnostunut ekologisesta elämäntavasta?

Torstai 12.3.2020

Ja miksi haluan jakaa sitä myös NewDayFoodin alla nyt maaliskuussa? Koska kaikki liittyy kaikkeen. Koska laadukkaan ravinnetiheän ruuan löytäminen vaatii tuotannon ja syömämme ruuan koko ketjun ymmärtämistä ruuasta elimistöömme ja luontoon ja aina takaisin ruuaksi. Koska terveys on riippuvainen koko ketjusta. Koska ketjun epäkohdat ovat osa sairauksien taustasyitä. Koska me voimme yhdessä olla me ja muuttua. Koska allergiat. Koska yliherkkyydet. Koska saan asiakastyössäni kohdata luonnollisempien valintojen välttämättömyyttä.

Olen kirjoittanut jonkin verran viimeaikoina...

ekolifestyle_naulakko.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ekologisuus, ekolifestyle, luonto, bakteerit, yliherkkyys, stressi, suolisto, henkinen, hyvinvointi

Ihmismielen lyhytjänteisyys - syy vaurauden tuomaan sairaustulvaan?

Torstai 27.2.2020

Ihmismieli on luonnostaan melkoisen lyhytjänteinen. Luonnollinen minämme katsoo tilanteen. Taistele tai pakene. Valinta tehty. Elämä jatkuu.

Yksinkertaista ja simppeliä arjessa selviytymistä ja aiemmilta ajoilta hengissä selviytymistä. Elinehto siis. Mutta luonto on kehittänyt niin hienon järjestelmän, että kun saamme liikaa, me itse ajamme itsemme uudelleen alkupisteeseen. Vaurauden myötä otteemme on lipsunut. Tässä hetkessä tehdyt valinnat ovat edelleen hyviä tässä hetkessämme ja selviämme arjesta hengissä. Mutta varhaiselle, vielä kehittymättömälle, mielellemme yllätyksenä siirsimmekin kärsimystä huomiselle. Asia menee melkoisen monimutkikkaaksi, kun elämmekin aikaa, jolloin kuolema ja hengissäpysymisen sijaan tarve onkin ajatella terveyden ylläpitoa.

Ruoho, Wilderness, Vihreä, Polku, Polut

Jos ihmiskunnan maailman aika ajateltaisiin yhdeksi vuodeksi, niin tämä aika jolloin olemme joutuneet jokapäiväisissä valinnoissa miettimään terveellisyyttä, on vain sekuntteja tuosta vuodesta. Evoluutiomme ja tarpeemme eivät ole tässä ajassa siis muuttuneet oikeastaan tippaakaan.

Onko taistele-pakene-reaktion järjestelmästä tullut ansamme?...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: evoluutio, ihminen, taistelepakene, stressireaktio, sairaustilastot, syöpä, sepelvaltimotauti, alkuasukas, yhteisöllisyys, ravinto, heimo, luonto, parantuminen

Elinvoimaa suolistosta huolehtimalla

Torstai 30.1.2020

Suolisto ja sen mibrobiomi on alkanut saada asemaansa yhtenä uutena elimenä. Se muuttaa merkittävästi koko sairauden, mutta myös ennaltaehkäisevän, terveydenhoidon ajatusmaailmaa ja tapaa hoitaa ihmistä. Se tulee mullistamaan myös koululääketiedettä perusteellisesti aina lääkehoitoihin asti. Mutta tänään katselemme suolistoon yleisellä ja käytännönläheisellä tasolla sinulle! Kuinka sinä voit hoitaa suolistoasi arkiruuallasi? Mihin tasapainoinen bakteerikantamme kykenee palveluksessamme? Ja mitä se tarvitsee vastapalveluksi?

suolisto_flt_ravintovalmentaja.jpg

Tähän alkuun haluan vielä muistuttaa siitä, että vaikka suoliston microbikanta ja sen liitettävyys 95 prosenttisesti kaikkiin maailman diagnooseihin on uusinta hittiä, ja meille alan uurtajille vähintäänkin palatsin kokoisten porttien aukeaminen terveyden ja sairauksien hoitoon aivan uudellee levelille, on sairaudet liitetty suolistoon ja ruokavalioon kautta aikain! Ruoka on ollut aina lääkkeemme ja lääke ruokaamme. Eli paluu luontoon-tyyppinen ajatus on meneillään. Toki ensimmäistä kertaa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suolisto, batkteerikanta, sympioosi, mikrobiomi, diversiteetti, kuitu, probiootti, prebiootti, aivot, stressi, luonto, ravinto, flt ravintovalmentaja