5:llä yrtillä jaksamista arkeen

Torstai 28.4.2022

Haluaisitko jaksaa enemmän arjessasi? Tehdä asioita, voida hyvin ja olla älyvälkky kiireessäkin? Etkä todellakaan halua kuitenkaan muuttaa keittiöön asumaan?

Tässä tulee viisi yrttiä, joita on saatavilla luonnosta tai puutarhasta, mutta myös kaupoistamme. Ota vaikkapa yksi yrtti mukaan kuukaudessa, toukokuusta alkaen. Olen koonnut nämä yrtit saatavuuden huomioiden siltä pohjalta, että nämä tankkaavat ja buustaavat kokonaisvaltaisesti kehoasi ollen suomen luonnon aatelistoa.

Energisöidyt. Jaksat. Nautit. Rauhoitut. Olet kuin pohjolan luonto – vahva taistelija ääriolosuhteissa, ja villi ja vapaa nautiskelija yöttömissä öissä.

siankarsamo_flt_adaptogeeni.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pakuri, nokkonen, voikukka, siankärsämö, minttu

Mitä ovat adaptogeeniset kasvit?

Torstai 8.7.2021

Oletko sinä pannut merkille, että Suomen luonnossa ei kasva juurikaan stimulantteja. Jos etsii kotimaisia piristeitä, päätyy lähinnä huikeisiin adaptogeeneihimme niin kasveissa kuin tekemisessä. Oli se sitten avantouinti, ruusunjuuri tai voikukka. Siitä huolimatta suomi on maailman kovimpia kahvinjuontimaita. Myös kaikki kofeiinipitoinen tee, kaakaot, tupakanlehdet, ja niin edelleen kasvavat muualla kuin meidän leveysasteillamme. Vaikka kaikki nuo ovat terveystuotteita ollessaan laadukkaita, on selvää, etteivät ne ole sitä parhaimmillaan meille pohjolan asukkaille. Muutenhan ne kasvaisivat täällä. Meille kuuluvat adaptogeenit. Kasvit, jotka kasvavat äärettömän rankoissa olosuhteissa: Yöttömässä yössä ilman lepoa, pitkä kylmä talvi, vaihtelevat sääolosuhteet, köyhällä ja vaihtelevalla ravintoaine- ja nesteen saannilla, Lapissa ja pohjoisessa vielä korkeilla alueilla tuulten tuoiverruksissa. Siellä kasvavat voimakkaat selviytyjäravintoaineet.

DSC_2208.JPG

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: adabtogeeni, immuniteetti, pakuri, vuorenkilpi, voikukan juuri, ruusunjuuri

Metsiemme pakuri immuniteetin tukena ja syövän hoidossa

Torstai 4.2.2021

Kolmisen vuotta sitten sain ensikertaa käsiini suomen metsien pakuria. Tuo eniten koivun kyljessä kasvava sieni, jonka sain silloin FLT Ravintovalmentajaltani oli minulle ensisilmäyksellä mustanoranssia metsiemme kultaa. Olin juonut Foodinin ulkolaista pakurijauhetta jo aiemmin ja ihastunut siihen täydellisesti. Mikä ahaa elämys oli että minä voin itse kerätä sitä! Tutkein asiaa lisää Jaakko Halmentojan kirjasta (Pakurikääpä – Opas lääkinnällisten sienten maailmaan, 2014), jota voimme käyttää myös tämän tekstini tietolähteenä, ja vastaani tuli toinen uusi ahaa-elämys: Pakurikääpä (tällöin koko sienien maailma oli minulle vielä täysin tuntematon) on mieletön ravinnepommi ja ennen kaikkea rohdosvaikutteinen melkoisella vaikutuslaajuudellaan. Etseimme pian siskoni kanssa paikan, josta kerätä tuota jokamiehenoikeuksiin kuulumatonta koivujen sientä luvan kanssa.

Luonne, Kuiva, Lähikuva, Kivi, Ruoka

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syöpä, immuniteetti, pakuri, chaga, suolisto, terpeenit, antioksidantti