Palautumisen ja energian kulttuuri

Torstai 18.11.2021

Mitä palautuminen on? Ja mitä se vaatii keholtasi?

Elämme tietotulvan aikaa. Ja kaiken lisäksi tuo tietotulva on äärettömän voimakkasta viestintää turvattomuudesta, uhkatekijöistä, vihasta, pelosta, kuolemasta, kivusta. Elämme maailmassa, jossa keskiverto ihminen on koko ajan yhteydessä ulkomaailmaan. Maailmaan joka ei ole tässä ja nyt, asioihin jotka eivät tapahdu sinun lähelläsi.

pisara_flt_terveys.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, aivoterveys, mieli, terveys,

Ihmismielen koti

Torstai 8.4.2021

Villikasvit elämäntapana on ihmisen koti

Villikasvien keruu on kuin kotiinpaluuta. Se yhdistää kaikki edellämainitut terveysvaikutukset. Ja lopputulos on tasapainoa ja turvallisuudentunnetta. Ensin yksilötasolla, siitä perhe-, yhteiskunta-, valtio-, maailma-, universumitasolla. Kaikki lähtee yksittäisen ihmisen paluusta luontoon ja omaan kehtoonsa.

villiyrttikurssi_mariannetynkkynen_flt.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villikasvit, elämäntapa, palautuminen, luonto

Villiruuan keruusta terveyttä kaikilla aisteilla

Torstai 1.4.2021

Ruuansulatus on yksi iso pieni kokonaisuus villikasvien maailman terveysvaikutuksista. Luonnon monimuotoisuus on tavattoman laaja ja monimutkainen miljoonan yhteistekijän summa. Siksi on oleellisen tärkeää ymmärtää myös muunmuassa eri aistien vaikutuksien pääpiirteistä ollessasi keruupuuhissa.

villiyrttikurssi_puuhalaus_flt.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiruoka, luonto, palautuminen, aistit, keho, mieli

Uni on pyhää lepoa - Osa 2/2

Torstai 25.2.2021

Kuinka saada uni kuntoon ja nukkua hyvin?

Ihmiselle hyvä yleinen unen määrä tutkimuksissa on poikkeuksetta selkeästi vähintään seitsemän tuntia. Tavoittele siis nukkuvasi 7, mieluummin 8 tuntia yössä. Uni on asia, josta tinkiminen ei lisää päivän tulosta. Sekin mielenkiintoinen fakta.

Käsittelemme tässä tekstissä hyvän unen perusseikkoja, joilla voit saada unesi paremmaksi. Olen jakanut osion kolmeen eri ryhmään: Yleiset hyvän yöunen peruspilarit ja lisäavut unettomuuteen sekä yleisiä ravitsemuksellisia seikkoja, jotka parantavat untasi.

Kissa, Lemmikkieläimet, Siamilainen

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uni, palautuminen, unettomuus, uniapnea, ravitsemus, hoito

Uni on pyhää lepoa - Osa 1/2

Torstai 18.2.2021

Uni on iso osa tasapainoista elämää. Kehomme rakastaa säännöllisyyttä ja sirkadiaanista eli luonnon mukaista rytmiä. Palauttavin uni saadaan toimimalla hereilläoloaikana oikein. Jos uni puuroutuu kaikkiin nykyaikaisiin helppouksiin – kuten vaikkapa erilaisiin keinotekoisiin valoihin ja pikaruokiin, stimulantteihin ja virtuaalitodellisuuksiin, lakkaa kehomme palautumasta. Teininä voimailua harrastaessa tuli tuttuakin tutummaksi lause ”lihas kasvaa levossa”. Se on kertakaikkiaan totta. Itse olen muuttanut lauseen vielä eteenpäin: ”Kaikki kasvu tapahtuu levossa.”

Käytän myös usein termiä ”pyhitä”. Sen istuvuus moneen asiaan juontaa juurensa toki uskonnolliseen kasvuympäristööni aikoinaan, mutta lyhyesti tarkoitan sillä asian keskittämistä hetkeen tai asiaan – antamalla kaiken focuksen kyseiselle asialle. Näin mieli ja koko keho lähtee automaattisesti hakemaan sitä luonnollisinta ja tehokkainta toimintaa kyseiseen juttuun. Oli sitten unen, ruokahetken tai minkä tahansa ”pyhittämistä”. Tänään ja ensiviikon blogitekstissäni keskitymme unen ”pyhittämiseen”, sillä se on tavanomainen haasteemme 2020-luvulla.

Ja vielä yksi paljastus – olen itse kärsinyt vauvasta asti mittavista hoitamattomista uniongelmista ja nukuin ensimmäisen kokonaisen yöni ollessani 25 vuotta...

Dreamcatcher, Intiaani, Hämähäkinverkko

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uni, palautuminen, immuniteetti, hormonit

Villiyrttien terapiaa - osa 3

Tiistai 19.5.2020

Luonnossaolon vaikutukset ihmiseen ovat ketjureaktio, jossa tapahtuu laajenevana kaskadina lukematon määrä asioita, ja jonka lopputulema on ihmisen palautuminen. Luonnon sensei yhdistyy ihmisen kanssa ja käsittämättömän monimuotoisella tavalla. Ja mielenkiintoista tässä on myös se, ettemme tiedä tieteen tasolla valtavasta tietomäärästämme huolimatta kuin pienen osan näistä tapahtumista.

Faktaksi voimme kuitenkin todeta yhteentulemana sen, että ihmisen mieli, sielu ja keho mitattavissa, kliinisissä sekä ulkopuolelle näkyvissä määrin rauhoittuu ja eheytyy luonnossa. Luonnon merkitys on siis väistämätön kun puhutaan parantumisesta, eheytymisestä ja palautumisesta. Olemme osa luontoa, urbaanista maailmastamme välittämättä.

Miksi luonto on kotimme?

DSC05666.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, terveys, hyvinvointi, hortoilu, suomi, luonto, palautuminen, stressi, verenpaine

Kunnollinen aamupala peittää säiden maineen

Torstai 30.4.2020

aamupala_FLT_maksa.jpg

Kellon soitosta kiireellä ylös ja pikainen aamupala – parempi mitä tahansa kuin ei mitään – huiviin samalla kuin pukee ja kerää kamppeensa. Tuttua, eikö?

Moni on kuullut puhuttavan, jotta aamupala on päivän tärkein ateria, mutta missaamme lauseen ymmärtämisen. Miten tärkeä tuo aamupala oikeastaan on? Vai onko sittenkin hyvä syödä vasta lounaalla, jotta yöpaasto on pidempi.

Jos syömiseen keskittyminen - tai ylipäätään terveyteen - on sinusta työlästä, aamupala on helppo tapa aloittaa muutos. Siksi että siinä yhdistyy hyvin monta asiaa. Kun koostat aamupalasi oikein, syöt sen kaikessa rauhassa – ja siis aloitat päiväsi rauhassa ja kiitollisuudella, etkä suorituksella – koko pakka muuttuu. Päivän mittaan saat energiaa ja vireyttä aivan toisella tasolla, aivokapasiteettisi on huomattavasti korkeammalla ja olet valoa päivän vastoinkäymisille. Aamulla on myös huomattavasti helpompi pysyä poissa erilaisista mieliteoista ja koostaa laadukas aamupala, jonka turvin myös pisin päivää verensokerisi ja mielitekosi pysyvät paremmin kurissa.

Haluan painottaa tässä tekstissä pääpainon sille, miksi aamupala on meille niin ylettömän merkityksellinen sekä siihen, kuinka aamupala kannattaa koostaa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aamupala, verensokeri, hormonit, mieleiteot, aineenvaihdunta, maksa, paasto, , palautuminen, stressi, työteho, energisyys, väsymys

Arjen ruuhka: Hyödyllinen palvelija vai orjuuttava isäntä

Torstai 13.2.2020

Arki ilman stressijaksoja olisi aivan ihanteellista, muttei niinkään realistista. Asiat pitää hoitaa ja koska stressiä saamme myös fyysisistä tekijöistä, kuten sairastelusta, on välillä vain hyväksyttävä tilanne, jossa kuormitusta on. Suolistomme bakteerikannan rajulle alamäelle ei kuitenkaan tarvitse jokaisen stressijakson yhteydessä mennä. Iloksemme voimme tietoisuuden avulla tehdä stressaavasta arjesta TODELLA PALJON vähemmän stressaavaa. Palauttavan toiminnan saaminen arkeen vaatii harjoittelua, mutta kompensoinnin hyöty on todella huomattava. Ja onhan esimerkiksi yrittäjän kuin ruuhkavuosia elävän vanhemman ihanne nauttia niistä hektisistä elämänvaiheista kaikkien haasteiden keskellä!

ravinto.stressi.png

Voimme kompensoida ravinnolla, tietoisella palautumisajoilla ja unella merkittävästi stressin aiheuttamia seurauksia. Iso ongelmammehan stressitekijöiden kroonistumisessa on juuri se, miten reagoimme kiireeseen ja täyteiseen arkeen. Tekeminen ei tuhoa meitä, vaan negatiivinen suhtautuminen ja kiireeseen liittyneet epäsuotuisat toimintatavat tekevät elämästä tuhoisan noidankehän. Stressireaktion palveleva vaikutus muuttuu orjuuttavaksi isännäksi. Lyhyesti stressin aikana kannattaa muistaa seuraava muistilista, jonka kanssa kannattaa olla ehdoton...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, stressi, kiire, tasapaino, tehokkuus, yrittäjä, ruuhkavuodet, ravinto, uni, meditaatio,

Arjen krooninen pikkustressi ja suoliston mikrobisto

Torstai 6.2.2020

Taistele-pakene-reaktio kuvaa hyvin metsästäjäkeräilijämme stressitapahtumaa, mutta entäs nykyihmistä. Me kun emme enää elä jatkuvassa taistelemisessa taikka pakenemisessa, vaan haemme elämänehtomme ravinnon kaupasta ja laki kirjoittaa pihojemme rajat. Onko näin? Tähän meillä olisi ehkä teoreettinen mahdollisuus, mutta metsästäjäkeräilijäksi edelleen syntyvä ihminen ei toimi näin. Olemme tänä päivänä kroonisessa taistele-pakene-tilassa. Palautuminen ja voittajafiilis eivät seuraakkaan stressireaktiota,kuten ennen.

Tuo vanhakantainen nopea stressireaktio on elimistölle ja suoliston bakteerikannalle positiivinen stressitila. Siinä on alku, huippu ja loppu. Jonka aikana keho virittäytyy äärimmilleen; ruuansulatuselimistö tuottaa mahahappoa ja noradrenaliinia, pahat bakteerit kuolevat ja nälkä siirtyy sivuun odottamaan. Kaikki elimistön toiminnat kohdistyvat siihen meneillään olevaan hetkeen eli taisteluun tai pakoon.

Mutta syntyy siinä kohdassa, kun stressi muuttuu pitkäaikaiseksi...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: stressi, taistelepakene, reaktio, suolisto, mikrobisto, bakteerit, palautuminen, läsnäolo, ennaltaehkäisy