Näin tuet kehoasi talvella - Syö oikein

Torstai 25.11.2021

Satokausisyöminen tukee niin kehoamme kuin mieltämme eri vuodenaikoina. Vuodenkierron jokaiseen vaiheeseen kuuluu omat pääpiirteensä ja tulee mukavasti vuosittaista vaihtelua myös ravitsemukseen.

Esimerkiksi allergiat ja yliherkkyydet, väsymys, vatsaoireet, mielialan haasteet, iho-ongelmat, hormonivaihtelut, verensokerin kuin sydänongelmat saavat huomattavaa helpotusta jo pelkästään vuodenkierron mukaan syömisellä. Yksinkertaisesti siitä syystä, että kun vähennämme kehon kuormitusta, se pystyy paremmin keskittymään aina siihen tasapainotusprosessiin kehossasi, mikä on milläkin hetkellä tärkeintä.

talvi_ayurveda.JPG

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: ayurveda, pohjolan, talvi, ravitsemus, satokausi

Suolaa - enemmän, vähemmän vai laadukkaampaa

Torstai 3.6.2021

Yleinen suositus toistaa suolan välttämisen olevan terveysteko. Saamme huomattavia määriä niinkutsuttua piilosulaa erilaisista eineksistä ja valmisruuista. Suolaa löytyy vähän kaikkialta ja huomaamatta einesruuassa tulee syötyä suolaisempaa ruokaa kuin tajuaakaan. Monella muullakin höystetty einestotku esansseineen ja sokeritärkkelyksineen peittää allensa suolan suolaisuuden. Sitten taas kun siirrymme kotikeittiöömme tekemään ruuan suolattomista raaka-aineista, maistamme suolan sen realistisena pitoisuutena. Himo suolaisiin ruokiin tulee tavanomaisesta kaikesta muusta kuin suolasta. Se tulee helposta tärkkelyksestä ja erilaisista makeaa muistuttavista ainesosista. Esimerkiksi sipsit ja suolapähkinä, monet leivät ja marinadit, kastikkeet ja makkarat sisältävät enemmän sokereita ja tärkkelyksiä kuin itse suolaa. Suolaisen himo onkin makean himoa. Ja vielä isomman riippuvuuden aiheuttaa makean ja rasvan yhdistelmä. Suolaisen ystävänä itseään pitävä saattaakin olla todellisuudessa koukussa rasva-sokeri-yhdistelmään. Pelkkä karkki ei miellytä, sillä rasva puuttuu.

DSC_2124.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suola, laatu, elektrolyytit, mineraalit, terve arkiruoka, ravitsemus

Uni on pyhää lepoa - Osa 2/2

Torstai 25.2.2021

Kuinka saada uni kuntoon ja nukkua hyvin?

Ihmiselle hyvä yleinen unen määrä tutkimuksissa on poikkeuksetta selkeästi vähintään seitsemän tuntia. Tavoittele siis nukkuvasi 7, mieluummin 8 tuntia yössä. Uni on asia, josta tinkiminen ei lisää päivän tulosta. Sekin mielenkiintoinen fakta.

Käsittelemme tässä tekstissä hyvän unen perusseikkoja, joilla voit saada unesi paremmaksi. Olen jakanut osion kolmeen eri ryhmään: Yleiset hyvän yöunen peruspilarit ja lisäavut unettomuuteen sekä yleisiä ravitsemuksellisia seikkoja, jotka parantavat untasi.

Kissa, Lemmikkieläimet, Siamilainen

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uni, palautuminen, unettomuus, uniapnea, ravitsemus, hoito

Kasvispainoitteista raakaruokaa sadonkorjuun aikana

Torstai 20.8.2020

Elämme niin kiitollista vuodenaikaa: Tämä kertakaikkisen monipuolinen tuoreruokamarkettimme tuolla luonnossa, puutarhoissa, kaupoissa! Kotimaista safkaa täynnä elämän energiaa, kvanttifysiikkaa. Nyt on aika täällä Pohjolassamme täydentää varastoja aamusta iltaan talven varalle. Marjoja, hedelmiä, kasviksia, yrttejä, kukkia, sieniä. Kiitos luontoäiti, tätä runsauden määrää.

Itsellä menee tänävuonna pakasteitten ja kuivatusten lisäksi myös kellariin tavaraa. Tein ensimmäiset etikkakurkut (sokerittomana tietenkin) ja hapatusruukut odottavat koesatseja. Ihana hapatteet.fi hankki minulle litran hapatusruukkuja, joita en tahtonut mitenkään löytää Suomen markkinoilta!

Satokausisyömisen ideologiaa..

flt.mustikka.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: satokausi, kierrätys, pohjola, sesonki, vaihtelu, ravitsemus, luonnollinen, luonnon rytmi,

Ravitsemus hoitomuotona

Torstai 9.1.2020

Oireet, sairaudet, energiattomuus, jatkuva väsymys. Toisella on diagnoosi tai kymmenen niitä. Toinen on lääkärin mukaan terve kuin pukki, mutta kokee olevansa täysin työkyvytön. Molemmat tyytyvät osaansa koska hoito on sama; Sinun täytyy nyt vain oppia elämään asian kanssa (ja kokeile näitälääkkeitä helpottamaan oireitasi). Taistelu käydään yksin kotikolossaan, ja pahimmillaan siellä kotona perheenkin keskellä täysin yksin.

Nainen, Tupakointi, Savuke, Tupakka

Tämän hetken kansantaudeiksi Suomessa luokitellaan sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, astma ja allergia, krooniset keuhkosairaudet, syöpäsairaudet, muistisairaudet, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja mielenterveyden ongelmat. Funktionaalinen lääketiede ajattelee sairauksien olevan syy-seuraussuhteiden summa. Jos diagnoosi napsahtaa, se ei ole sattumaa ja huonoa tuuria, vaan sille on tieteellinen ja luonnollinen selitys. FLT Ravintovalmentajan peruskysymykset kuuluvat: Mitä asiakkaan keholta puuttuu? Ja mitä...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ravitsemus, FLT Ravintovalmentaja, ravitsemushoito

Oliko "entivanhaan" ruoka ravitsevampaa?

Torstai 5.12.2019

Kuuntelen jatkuvasti erinäisiä kommentteja käytännön ihmisiltä, jotka vertailevat nykyistä syömismalliamme niin sanottuun entisaikaan. Itse puhun paljon sen puolesta, että ennen söimme kehoamme paremmin ravitsevaa ruokaa. Mummo sanoo kuitenkin, että emme varmasti syöneet, sillä ennen nähtiin nälkää ja syötiin niin yksipuolista ruokaa kuin olla ja voi. Koululautasmallit muistuttavat taas vuorostaan siitä, kuinka pitää syödä monipuolisesti ja kaikkia lajeja. Mikäs on sitten se kolmentien risteys jossa ajatuksemme kohtaavat, mietin minä.

Tutustuin mm. netistä löytyvien tietolähteiden, iäkkäämmiltä ihmisiltä kuulemien kertomusten ja Ruisleivästä pestoon-kirjan avulla aiheeseen saadakseni vastauksen ensinnäkin siihen, että mitä entisaikaan oikeasti syötiin ja toiseksi siihen, mikä on sitten saattanut meidät tänä runsauden ja lääketieteen huippuaikana tähän sairauksien miinakenttään. Oli melkoisen valaiseva tutkimusmatka! Vaikka lähinnä kysymysten määrä lisääntyi ja mielenkiintoni luontoamme ja ihmiskehoa kohtaan sai taas uuden statosfäärin. Ja nyt puhumme Suomen ravitsemushistoriasta!

1900-luvun_lautasmalli.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 1900-luku, entisaika, ruoka, ravitsemus, 1800-luku, nykyaikainen, maito, leipä, liha, ravitsemus

Miksi terveenkin olisi tärkeää pohtia mitä syö?

Torstai 28.11.2019

Miksi oman ravitsemustilan pohtiminen kuuluu tänä päivänä meidän jokaisen arkeemme?

On väistämättä tullut aika, jolloin jokainen punnitsee valintoja tehdessään vähintäänkin tiedostamattaan useamman kerran viikossa, useimmat useamman kerran päivässä, onko tämä ja tämä valinta hyvä ja onko terveellistä, kun syön tämän. Perusterveyskäsitteitä pyörii päässämme kaikkialla perusravintomme ympärillä.

Jos ennen herkut pysyivät juhlapöydissä, kuten sokeri ja vaikkapa limonadi, nyt elämme jonkinnäköistä ”kaikkitässähetinyt”-aikaa. Monen elimistö on ajautunut salakavalaan sokeri-, gluteeni, stimulantti, väriaine-, säilöntäaine-, lääke-, tiesmikäkoukkuun. Arki täynnä synteettisiä ja luonnossa esiintymättömiä ainesosia. Alkaako olemaan aika, jossa esimerkiksi tupakka ja kahvi on lasten juttuja versus yltiökäsitellyt laboratoriokarkit,

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ravitsemus, arkiruoka, e-koodit, eines, stimulantit, hyvinvointi, terveellinen, ruoka