Päiväsaikainen palautuminen on avain uupumuksesta pois

Torstai 9.6.2022

Palautumisen tulisi tapahtua muulloinkin kuin yöaikaan. Yksinkertaisimmillaan päiväunet syventävät yöunta. Mielenkiintoista, eikö totta? Mutta tämä perustuu siihen yksinkertaiseen seikkaan, että pelkkä 6-8 tunnin yöunen aikana odotettu palautuminen ei ole mahdollista. Ihminen ei ole kone.

Nyky-yhteiskunnassa monelle on täysin normaalin tuntuista arkipäivää viettää kellonsoitosta illan pään tyynyyn laskemiseen saakka täysissä stressi- eli suorittajahormoneissa. Aivot ja keho käy koko ajan joko vuorotellen tai samanaikaisesti. Epänormaalista on tullut normaali.

mindfullness_flt_tynkkyne_marianne.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uupumus, väsymys, krooninen, stressi, flow, mindfullness, läsnäolo, lisämunuaiset, flt

Adaptoiva elämäntapa

Torstai 22.7.2021

Kehon adaptoitumista, eli tasapainoittumista voidaan tukea viime viikkoisen blogini adaptogeenisten luonnontuotteiden avulla, mutta isoimmassa osassa on tasapainoittavan elämistavan runko. Jos käytät adaptogeenisiä yrttejä yhdessä piristeiden, epäsäännöllisen elämänrytmin ja verensokerivuoristorata-ruuan kanssa, voit olla varma, että adaptogeenisten valmisteittesi teho on äärettömän pieni, jos ollenkaan.

terassi_flt_adaptogeeni.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: adaptogeeni, muutos, elämäntapa, stressi, luonnon rytmit

Liikunta nuoruuden lähteenä

Torstai 21.1.2021

Tiedämme kovin hyvin liikunnan lisäävän terveyttämme. Itselleni liikunta tulee luonnostaan ja se yksinkertaisesti kuuluu elämäntyyliini. Keho pyytää itse liikkumaan ja lisäksi arjen rytmitys ja vaikkapa kotityöt, kuten koiran ulkoilutus, metsästys-keräily ja puutarhan laitto pitävät minut liikkeessä.

Solutasolla tapahtuu liikunnan kehoa voimistava vaikutus.

flt_liikunta_stressi_2.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: liikunta, stressi, immuniteetti, mitokondrio, energia, solu

Kohti unelmien arkea kiitollisuuspäiväkirjan avulla.

Torstai 17.12.2020

Kiitollisuus on tehokas ja yksinkertainen tapa parantaa hyvinvointiasi tietoisuutta apuna käyttäen. Kiitollisuuspäiväkirjassa kirjoittaminen on se oleellisin osa harjoitusta. Kun joudut kirjoittamaan aiheen, joudut sanoittamaan ja tiedostamaan sen. Päivän aikana positiivinen asia menee helposti itsestäänselvyytenä täysin huomaamatta ohitse. Mutta kun tiedostat asian, pakka kääntyy: Kiitollisuus tulee läsnä..

DSC06327_3.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, meditaatio, harjoitus, tasapaino, hyvinvointi, stressi

Mitä teemme antioksidanteilla?

Torstai 24.9.2020

Ja miten ne toimivat kehossa? Miksi niistä puhutaan niin paljon? Ei ole suotta tänäpäivänä kaikkialla pinnalla puhe antioksidanteista. Yhdyssana, jossa on anti ja oksi ja dantti, kertoo jo pitkälle, mistä on kysymys. Oksi on happi ja oksidantit hapettuneita, happamia. Anti ehkäisee, kumoaa: Anti-hapettunut ainesosa. Antioksidantit siis purkavat kehon hapettumista, toisin sanoen kehon hajoamistilaa.

Antioksidanttien puute vaikuttaa seuraaviin asioihin käytännössä:

  • Kaikkiin sairaustiloihin liittyy hapettumista (oksidatiivinen stressi)
  • Tulehdustilat ja jatkuva sairastelun tunne....

raparperi_ravintovalmentaja.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antioksidantit, hapetusstressi, hiljainen tulehdus, krooniset sairaudet

Villiyrttien terapiaa - osa 3

Tiistai 19.5.2020

Luonnossaolon vaikutukset ihmiseen ovat ketjureaktio, jossa tapahtuu laajenevana kaskadina lukematon määrä asioita, ja jonka lopputulema on ihmisen palautuminen. Luonnon sensei yhdistyy ihmisen kanssa ja käsittämättömän monimuotoisella tavalla. Ja mielenkiintoista tässä on myös se, ettemme tiedä tieteen tasolla valtavasta tietomäärästämme huolimatta kuin pienen osan näistä tapahtumista.

Faktaksi voimme kuitenkin todeta yhteentulemana sen, että ihmisen mieli, sielu ja keho mitattavissa, kliinisissä sekä ulkopuolelle näkyvissä määrin rauhoittuu ja eheytyy luonnossa. Luonnon merkitys on siis väistämätön kun puhutaan parantumisesta, eheytymisestä ja palautumisesta. Olemme osa luontoa, urbaanista maailmastamme välittämättä.

Miksi luonto on kotimme?

DSC05666.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, terveys, hyvinvointi, hortoilu, suomi, luonto, palautuminen, stressi, verenpaine

Kunnollinen aamupala peittää säiden maineen

Torstai 30.4.2020

aamupala_FLT_maksa.jpg

Kellon soitosta kiireellä ylös ja pikainen aamupala – parempi mitä tahansa kuin ei mitään – huiviin samalla kuin pukee ja kerää kamppeensa. Tuttua, eikö?

Moni on kuullut puhuttavan, jotta aamupala on päivän tärkein ateria, mutta missaamme lauseen ymmärtämisen. Miten tärkeä tuo aamupala oikeastaan on? Vai onko sittenkin hyvä syödä vasta lounaalla, jotta yöpaasto on pidempi.

Jos syömiseen keskittyminen - tai ylipäätään terveyteen - on sinusta työlästä, aamupala on helppo tapa aloittaa muutos. Siksi että siinä yhdistyy hyvin monta asiaa. Kun koostat aamupalasi oikein, syöt sen kaikessa rauhassa – ja siis aloitat päiväsi rauhassa ja kiitollisuudella, etkä suorituksella – koko pakka muuttuu. Päivän mittaan saat energiaa ja vireyttä aivan toisella tasolla, aivokapasiteettisi on huomattavasti korkeammalla ja olet valoa päivän vastoinkäymisille. Aamulla on myös huomattavasti helpompi pysyä poissa erilaisista mieliteoista ja koostaa laadukas aamupala, jonka turvin myös pisin päivää verensokerisi ja mielitekosi pysyvät paremmin kurissa.

Haluan painottaa tässä tekstissä pääpainon sille, miksi aamupala on meille niin ylettömän merkityksellinen sekä siihen, kuinka aamupala kannattaa koostaa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: aamupala, verensokeri, hormonit, mieleiteot, aineenvaihdunta, maksa, paasto, , palautuminen, stressi, työteho, energisyys, väsymys

Miksi minä olen kiinnostunut ekologisesta elämäntavasta?

Torstai 12.3.2020

Ja miksi haluan jakaa sitä myös NewDayFoodin alla nyt maaliskuussa? Koska kaikki liittyy kaikkeen. Koska laadukkaan ravinnetiheän ruuan löytäminen vaatii tuotannon ja syömämme ruuan koko ketjun ymmärtämistä ruuasta elimistöömme ja luontoon ja aina takaisin ruuaksi. Koska terveys on riippuvainen koko ketjusta. Koska ketjun epäkohdat ovat osa sairauksien taustasyitä. Koska me voimme yhdessä olla me ja muuttua. Koska allergiat. Koska yliherkkyydet. Koska saan asiakastyössäni kohdata luonnollisempien valintojen välttämättömyyttä.

Olen kirjoittanut jonkin verran viimeaikoina...

ekolifestyle_naulakko.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ekologisuus, ekolifestyle, luonto, bakteerit, yliherkkyys, stressi, suolisto, henkinen, hyvinvointi

Ihmismielen lyhytjänteisyys - syy vaurauden tuomaan sairaustulvaan?

Torstai 27.2.2020

Ihmismieli on luonnostaan melkoisen lyhytjänteinen. Luonnollinen minämme katsoo tilanteen. Taistele tai pakene. Valinta tehty. Elämä jatkuu.

Yksinkertaista ja simppeliä arjessa selviytymistä ja aiemmilta ajoilta hengissä selviytymistä. Elinehto siis. Mutta luonto on kehittänyt niin hienon järjestelmän, että kun saamme liikaa, me itse ajamme itsemme uudelleen alkupisteeseen. Vaurauden myötä otteemme on lipsunut. Tässä hetkessä tehdyt valinnat ovat edelleen hyviä tässä hetkessämme ja selviämme arjesta hengissä. Mutta varhaiselle, vielä kehittymättömälle, mielellemme yllätyksenä siirsimmekin kärsimystä huomiselle. Asia menee melkoisen monimutkikkaaksi, kun elämmekin aikaa, jolloin kuolema ja hengissäpysymisen sijaan tarve onkin ajatella terveyden ylläpitoa.

Ruoho, Wilderness, Vihreä, Polku, Polut

Jos ihmiskunnan maailman aika ajateltaisiin yhdeksi vuodeksi, niin tämä aika jolloin olemme joutuneet jokapäiväisissä valinnoissa miettimään terveellisyyttä, on vain sekuntteja tuosta vuodesta. Evoluutiomme ja tarpeemme eivät ole tässä ajassa siis muuttuneet oikeastaan tippaakaan.

Onko taistele-pakene-reaktion järjestelmästä tullut ansamme?...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: evoluutio, ihminen, taistelepakene, stressireaktio, sairaustilastot, syöpä, sepelvaltimotauti, alkuasukas, yhteisöllisyys, ravinto, heimo, luonto, parantuminen

Arjen ruuhka: Hyödyllinen palvelija vai orjuuttava isäntä

Torstai 13.2.2020

Arki ilman stressijaksoja olisi aivan ihanteellista, muttei niinkään realistista. Asiat pitää hoitaa ja koska stressiä saamme myös fyysisistä tekijöistä, kuten sairastelusta, on välillä vain hyväksyttävä tilanne, jossa kuormitusta on. Suolistomme bakteerikannan rajulle alamäelle ei kuitenkaan tarvitse jokaisen stressijakson yhteydessä mennä. Iloksemme voimme tietoisuuden avulla tehdä stressaavasta arjesta TODELLA PALJON vähemmän stressaavaa. Palauttavan toiminnan saaminen arkeen vaatii harjoittelua, mutta kompensoinnin hyöty on todella huomattava. Ja onhan esimerkiksi yrittäjän kuin ruuhkavuosia elävän vanhemman ihanne nauttia niistä hektisistä elämänvaiheista kaikkien haasteiden keskellä!

ravinto.stressi.png

Voimme kompensoida ravinnolla, tietoisella palautumisajoilla ja unella merkittävästi stressin aiheuttamia seurauksia. Iso ongelmammehan stressitekijöiden kroonistumisessa on juuri se, miten reagoimme kiireeseen ja täyteiseen arkeen. Tekeminen ei tuhoa meitä, vaan negatiivinen suhtautuminen ja kiireeseen liittyneet epäsuotuisat toimintatavat tekevät elämästä tuhoisan noidankehän. Stressireaktion palveleva vaikutus muuttuu orjuuttavaksi isännäksi. Lyhyesti stressin aikana kannattaa muistaa seuraava muistilista, jonka kanssa kannattaa olla ehdoton...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, stressi, kiire, tasapaino, tehokkuus, yrittäjä, ruuhkavuodet, ravinto, uni, meditaatio,

Arjen krooninen pikkustressi ja suoliston mikrobisto

Torstai 6.2.2020

Taistele-pakene-reaktio kuvaa hyvin metsästäjäkeräilijämme stressitapahtumaa, mutta entäs nykyihmistä. Me kun emme enää elä jatkuvassa taistelemisessa taikka pakenemisessa, vaan haemme elämänehtomme ravinnon kaupasta ja laki kirjoittaa pihojemme rajat. Onko näin? Tähän meillä olisi ehkä teoreettinen mahdollisuus, mutta metsästäjäkeräilijäksi edelleen syntyvä ihminen ei toimi näin. Olemme tänä päivänä kroonisessa taistele-pakene-tilassa. Palautuminen ja voittajafiilis eivät seuraakkaan stressireaktiota,kuten ennen.

Tuo vanhakantainen nopea stressireaktio on elimistölle ja suoliston bakteerikannalle positiivinen stressitila. Siinä on alku, huippu ja loppu. Jonka aikana keho virittäytyy äärimmilleen; ruuansulatuselimistö tuottaa mahahappoa ja noradrenaliinia, pahat bakteerit kuolevat ja nälkä siirtyy sivuun odottamaan. Kaikki elimistön toiminnat kohdistyvat siihen meneillään olevaan hetkeen eli taisteluun tai pakoon.

Mutta syntyy siinä kohdassa, kun stressi muuttuu pitkäaikaiseksi...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: stressi, taistelepakene, reaktio, suolisto, mikrobisto, bakteerit, palautuminen, läsnäolo, ennaltaehkäisy

Elinvoimaa suolistosta huolehtimalla

Torstai 30.1.2020

Suolisto ja sen mibrobiomi on alkanut saada asemaansa yhtenä uutena elimenä. Se muuttaa merkittävästi koko sairauden, mutta myös ennaltaehkäisevän, terveydenhoidon ajatusmaailmaa ja tapaa hoitaa ihmistä. Se tulee mullistamaan myös koululääketiedettä perusteellisesti aina lääkehoitoihin asti. Mutta tänään katselemme suolistoon yleisellä ja käytännönläheisellä tasolla sinulle! Kuinka sinä voit hoitaa suolistoasi arkiruuallasi? Mihin tasapainoinen bakteerikantamme kykenee palveluksessamme? Ja mitä se tarvitsee vastapalveluksi?

suolisto_flt_ravintovalmentaja.jpg

Tähän alkuun haluan vielä muistuttaa siitä, että vaikka suoliston microbikanta ja sen liitettävyys 95 prosenttisesti kaikkiin maailman diagnooseihin on uusinta hittiä, ja meille alan uurtajille vähintäänkin palatsin kokoisten porttien aukeaminen terveyden ja sairauksien hoitoon aivan uudellee levelille, on sairaudet liitetty suolistoon ja ruokavalioon kautta aikain! Ruoka on ollut aina lääkkeemme ja lääke ruokaamme. Eli paluu luontoon-tyyppinen ajatus on meneillään. Toki ensimmäistä kertaa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suolisto, batkteerikanta, sympioosi, mikrobiomi, diversiteetti, kuitu, probiootti, prebiootti, aivot, stressi, luonto, ravinto, flt ravintovalmentaja