5 vinkkiä terveeseen arkiruokaan

Torstai 27.1.2022

Meneillään olevan terveen arkiruuan verkkokurssin kunniaksi, laitan tässä muutamia ajatuksia joiden kanssa supermarketsurffailusta kertyisi terveempiä valintoja. Emme opi koskaan yksittäisten aineiden avikutuksia ja haittoja, tiedä jokaisen tuotteen koko prosessia alkukantaisuudesta pöytäämme. Mutta niistä tietämättä pienillä perus nyrkkisäännöillä pääsemme paljon pidemmälle. Terve arkiruoka ei ole tiedettä,vaan tervettä arkea muun arjen sisällä.

villiruoka_riista.JPG

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: terveys, ruoka, arki, tasapaino, flt, luomu, kotimainen, eettinen

Käännä pohjolan pimeä voimaksesi

Torstai 4.11.2021

Elämme jälleen vuoden pimeintä aikaa. Talvi-aikaan siirtyminen tekee marraskuusta alkavan pimeän jakson vielä toivottomamman tuntuiseksi sekoittaessaan luonnollista nukkumisrytmiäsi kuin koko päiväsi rytmiä. Väsymystä, masennusta, alavireisyyttä, vastenmielisyyttä, päänsärkyä, voimattomuutta. Itse kullakin on omat haasteensa. Mihin ryhmään sinä kuulut?

Ravintovalmennuksissa käsittelen muiden kaamosta, joka on saanut mieleni avautumaan aikaa myöden aivan toisella tavalla pimeyteen. On näköjään jälleen helppo auttaa toisia, itseään ei. Mutta kiitos asiakkaat. On mahtavaa kuulla, kun asiakas joka on aina vihannut marraskuuta (kuten minäkin ennen), kokee pimeän ajan hoidon myötä ensimmäistä kertaa elämässään tai pitkästä aikaa aivan normaaliksi ja positiiviseksi ajankohdaksi. Tai edes helpommaksi.teehetki_flt_blogi.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pimeä, mieli, talvi, rytmit, tasapaino

Luonnollisten materiaalien koti - Kiitollisuus&Muutos 4/4

Torstai 16.9.2021

Neljäs ja viimeinen kirjoitus muutosmatkani tuomista muutoksista kertoo sinulle nykyminästä materialistina. Koti ja sen sisältö kertovat aina asujastaan. Ja niin minunkin. Henkinen tasapaino (lue tasapainoisempi – muutos ja sen tarve ei ole koskaan perillä) on ainakin minulla muuttanut materiaaleja ja niiden määrää kotonani. Muuallakin kuin keittiössäni.

Vaatteet, meikit, saippuat, liinavaatteet, huonekalut, rakennusmateriaalit. Aina kun jotain ”uutta” päätyy kotiini, se on käynyt ankaran päänsisäisen sensuurin siitä, sopiiko se arvoihini. Tiedostamatta ja tiedostaen. On vaikea ostaa keinokuituisia vaatteita tai liinavaatteita, kosmetiikkaa jota ei voi syödä, liimapuulevyjä tai kemikaalimaaleja. Onneksi asioita ei tarvitse vaihtaa kerralla, vaan miettiä yksitellen sitä mukaa kuin jokin menee käyttökelvottomaan kuntoon ja tulee tarve uudelle.

IMG_20210916_060606.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, muutos, mieli, henkinen, kasvu, tasapaino

Unelmatyö vai -elämä? - Kiitollisuus&Muutos 3/4

Torstai 9.9.2021

IMG_20210908_121347.jpgOn kahdenlaisia tapoja päätyä työhön, johon on loputon intohimo ja kehittymisen halu. Vai onko? Toinen voisi kenties olla se, että miettii, mikä on minun unelmaduunini. Ja toteuttaa sen suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Minulle se tuli toista reittiä: aluksi halusin selvittää asioita. Sitten auttaa muita helpompaan reittiin terveyden kanssa ja yllättäen minulla oli muuttunut elämä ja syntynyt elämäntapatyö elättäjäkseni.

Kuulostaa molemmat helpolta ja johdonmukaiselta. Mutta noihin molempiin matkoihin kuuluu lähdöstä sinne omia arvoja kantavaan, tekijänsä elättävään työhön tunteina kaikkea muuta kuin johdonmukaista helppoa elämistä. Ilman henkistä työtä ja muutosta ei muovaudu antavaa elannonhankkimistapaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, muutos, mieli, henkinen, kasvu, tasapaino

Kun sinä muutut, maailmasi muuttuu - Kiitollisuus&Muutos 2/4

Torstai 2.9.2021

Minä en ole ajatukseni.

Oletko ryhtynyt johonkin asiaan uudelleen ja uudelleen ajatellen, että se olisi terveellistä, hyvää, energisoivaa? Tsempannut, tsemppaantunut ja lopahtanut? Toistanut itsellesi, kuinka pitäisi ja pitäisi? Minä olen. Satoja kertoja.

Muutosmatkani sisäisessä maailmassani muutti ”vahingossa” arvojani luonnollisiksi: arkeni, vapaa-aikani, elämäntapani, asumismuotoni, kaiken.

En tiedä, mistä aina ammennan loputtoman inspiraationi mieleni muutoksille. Halun uudelleen ja uudelleen vapautua ja irtaantua kahleista, jotka ajatuksen harhat ja tunteiden kuuntelemattomuus luovat. Halun vapautua vuosisatojen traumoista kehossani ja somaattisista oireistani ja astua kaiken sen yläpuolelle.

IMG_20210901_193843.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, muutos, mieli, henkinen, kasvu, tasapaino

Henkinen muutosmatka muutti suhtautumiseni ravitsemukseen - Kiitollisuus&Muutos 1/4

Torstai 26.8.2021

Tästä alkaa neliosainen kiitollisuus-sarja elämästä. Olen muuttanut voimakkaasti omaa sisäistä maailmaani tietoisesti päästäkseni vapautumaan kehoani kahlitsevista traumoista ja ajattelumalleista. Ja mahdollisesti myös vanhempieni, isovanhempieni ja pidemmälle suvussani kulkeneista traumoista ja itsehäpeäkeskeisestä syyllisyysmaailmasta. Jaan tämän aiheen neljään osaan siitä syystä, että minusta on hämmentävän ihanaa, mihin sisäinen muutosmatka on johdattanut arjen käytännön tasolla. Miten se on muuttanut montaa osa-aluetta. Pureudumme käytännön tuloksiin aiheilla; muutos keittiössäni, vapaa-ajallani ja elämäntapana, työssäni ja materialistina. Aloitamme isoimmiten ravitsemusneuvojan ammattiini lähinnä olevalla näkökulmalla eli muutoksista keittiössäni ja ravitsemuksessa.

muutosvalmennus_mariannetynkkynen.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, muutos, mieli, henkinen, kasvu, tasapaino

Luonnollinen tasapaino - Elämän peruselementtien äärelle

Torstai 25.3.2021

Ihminen on metsästäjä-keräilijä
Koko elämämme koostuu sähkömagneettisista varuksista ja niiden värähtelystä – energiasta. Kaikki mitä näemme, kaikki mitä on, on molekyylien ainesosia, eikä mikään ole muuttumatonta ja pysyvää. Olemme koko universumi samaa energiakenttää. Tasapainolautta jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Joka ikinen värähtelymuutos tekee värähtelyn koko universumiin, ja jonka ainoa määränpää on tasapaino. Universumin tasapaino – rauha tai levottomuus – on siis juuri siinä, mikä on meidän kaikkien yhteenlaskettu voima. Ihminen eroaa muusta elollisesta vain ja ainoastaan siinä, että meillä on jumalallinen kyky tiedostaa asioita. Tiedostaminen mahdollistaa meille tasapainon horjuttamisen ja vakauttamisen.
Koska ihminen on täydellisesti osa luontoa, luonto on edelleen kotimme, vaikkemme olisi itse henkilökohtaisesti koskaan ennen käynyt metsässä. Ihmisen evoluutio...

sienet_rvintoneuvoja.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: happo-emäs-tasapaino, pH, bakteerit, tasapaino, luonto, evoluutio, villiruoka

Kohti unelmien arkea kiitollisuuspäiväkirjan avulla.

Torstai 17.12.2020

Kiitollisuus on tehokas ja yksinkertainen tapa parantaa hyvinvointiasi tietoisuutta apuna käyttäen. Kiitollisuuspäiväkirjassa kirjoittaminen on se oleellisin osa harjoitusta. Kun joudut kirjoittamaan aiheen, joudut sanoittamaan ja tiedostamaan sen. Päivän aikana positiivinen asia menee helposti itsestäänselvyytenä täysin huomaamatta ohitse. Mutta kun tiedostat asian, pakka kääntyy: Kiitollisuus tulee läsnä..

DSC06327_3.png

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiitollisuus, meditaatio, harjoitus, tasapaino, hyvinvointi, stressi

Raikkaimmat nesteytysvinkkini kesään!

Torstai 25.6.2020

Kesä on hellinyt meitä niin, että nesteen tulee virrata nyt paljon ja elävöittää kehoamme. Nesteytys vaikuttaa todella isosti kehoomme. Jos et halua tehdä mitään muuta elämänmutosta ja haluat kuitenkin terveemmän kehon ja energisemmä voinnin, huolehdi nesteytyksestä ja lisää säännöllistä juomista. Tämä blogiteksti vastaa sinulle kysymyksiin Miksi? Miten? Milloin? Miten herkutella nesteillä. Energiaa peruselementistämme vesi.

Merkkejä, jotka voivat kertoa kehon kroonisesta nestevajauksesta...

vesi.newdayfood.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: neste, vesi, juominen, nestetasapaino, elektrolyytit, energia

Luonnollisen elämäntavan 7 vinkkiä

Torstai 26.3.2020

Tänään tulee mun eko-vinkit top seitsemän tasapainoiseen elämään: Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin - elämäntapaan, jossa kokoontuu yhteen luonnollisuus, ekologisuus, ravitsemus ja energia.

eko_mariannetynkkynen.JPG

1. Rakasta yksinkertaisuutta

Yksinkertainen on usein tavattoman käytännöllinen ja helppo. Monimutkaisuus taas kulkee tavallisesti yhdessä liiallisen varallisuuden ja mahdollisuuksien kanssa.

Myös ravinnossa yksinkertainen on usein paras.

Tämän pohjalta voimme oikeastaan rakentaa kaiken arjessa. Kyseenalaistamalla kaikki aineelliset tarpeet ennen valintaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ekologinen, elämäntapa, tasapaino, luonto, kokonaisvaltainen, hygienia, puutarha, satokausi, raakaravinto

Luonnollinen "epähygienia" terveyden lähteenä

Torstai 20.2.2020

Minua on kovasti viimeaikoina puhuttanut metsälenkeilläni, kotonani, julkisilla paikoilla ja toisten kodeissa ollessani bakteerikoktail. Olen itse arkeni kautta huomattavia määriä jatkuvissa ja huomattavasti perustalliaista enemmä kosketuksessa monipuolisesti ja ennen kaikkea luonnon terveyttämme tutkitustikkin tukevien bakteerien keskellä ja altistuksessa. Ja samalla omassakin arjessani olisi tarvetta vielä monta askelta isommille määrille noita kehoamme palvelevia bakteereja.

DSC05965.JPG

Kosken luonnossa kaikkeen, hengitän mullasta nousevia bakteereita. Pussailen koirani kanssa ja halailen erilaisia ihmisiä huolimatta heidän flunssistaan tai vatsataudeistaan. En käytä milloinkaan julkisilla paikoilla käsidesejä tai saippuoita, enkä pese kotonani wc.tä aineilla, jotka tappavat myös hyvät bakteerit. Teen ruokaa, oli sitten kasvista tai raakaa lihaa, puisella leikkuualustalla jota en tiskaa milloinkaan.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: hygienia, ylihygienia, bakteerit, tasapaino, terveys, luonnollinen, kemikaalit, E-koodit, säilöntäaineet

Arjen ruuhka: Hyödyllinen palvelija vai orjuuttava isäntä

Torstai 13.2.2020

Arki ilman stressijaksoja olisi aivan ihanteellista, muttei niinkään realistista. Asiat pitää hoitaa ja koska stressiä saamme myös fyysisistä tekijöistä, kuten sairastelusta, on välillä vain hyväksyttävä tilanne, jossa kuormitusta on. Suolistomme bakteerikannan rajulle alamäelle ei kuitenkaan tarvitse jokaisen stressijakson yhteydessä mennä. Iloksemme voimme tietoisuuden avulla tehdä stressaavasta arjesta TODELLA PALJON vähemmän stressaavaa. Palauttavan toiminnan saaminen arkeen vaatii harjoittelua, mutta kompensoinnin hyöty on todella huomattava. Ja onhan esimerkiksi yrittäjän kuin ruuhkavuosia elävän vanhemman ihanne nauttia niistä hektisistä elämänvaiheista kaikkien haasteiden keskellä!

ravinto.stressi.png

Voimme kompensoida ravinnolla, tietoisella palautumisajoilla ja unella merkittävästi stressin aiheuttamia seurauksia. Iso ongelmammehan stressitekijöiden kroonistumisessa on juuri se, miten reagoimme kiireeseen ja täyteiseen arkeen. Tekeminen ei tuhoa meitä, vaan negatiivinen suhtautuminen ja kiireeseen liittyneet epäsuotuisat toimintatavat tekevät elämästä tuhoisan noidankehän. Stressireaktion palveleva vaikutus muuttuu orjuuttavaksi isännäksi. Lyhyesti stressin aikana kannattaa muistaa seuraava muistilista, jonka kanssa kannattaa olla ehdoton...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, stressi, kiire, tasapaino, tehokkuus, yrittäjä, ruuhkavuodet, ravinto, uni, meditaatio,