5 vinkkiä terveeseen arkiruokaan

Torstai 27.1.2022

Meneillään olevan terveen arkiruuan verkkokurssin kunniaksi, laitan tässä muutamia ajatuksia joiden kanssa supermarketsurffailusta kertyisi terveempiä valintoja. Emme opi koskaan yksittäisten aineiden avikutuksia ja haittoja, tiedä jokaisen tuotteen koko prosessia alkukantaisuudesta pöytäämme. Mutta niistä tietämättä pienillä perus nyrkkisäännöillä pääsemme paljon pidemmälle. Terve arkiruoka ei ole tiedettä,vaan tervettä arkea muun arjen sisällä.

villiruoka_riista.JPG

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: terveys, ruoka, arki, tasapaino, flt, luomu, kotimainen, eettinen

Palautumisen ja energian kulttuuri

Torstai 18.11.2021

Mitä palautuminen on? Ja mitä se vaatii keholtasi?

Elämme tietotulvan aikaa. Ja kaiken lisäksi tuo tietotulva on äärettömän voimakkasta viestintää turvattomuudesta, uhkatekijöistä, vihasta, pelosta, kuolemasta, kivusta. Elämme maailmassa, jossa keskiverto ihminen on koko ajan yhteydessä ulkomaailmaan. Maailmaan joka ei ole tässä ja nyt, asioihin jotka eivät tapahdu sinun lähelläsi.

pisara_flt_terveys.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palautuminen, aivoterveys, mieli, terveys,

Yrteillä tukea kaamokseen

Torstai 11.11.2021

Viimeviikon blogissani pohdeimme kehon tankkausta ja tukemista pimeänä vuodenaikana. ”Valo löytyy, kun sitä lakkaa etsimästä.” Villi- kuin puutarhayrttien joukosta löytyy paljon pimeän vuodenaikaan sopivia lämmittäviä, vahvistavia ja rauhoittavia yrttejä. Voit nauttia näitä yrttejä hauduttaen yrttijuomaa, jalkakylvyissä suolan kera, ruuanlaitossa kuin myös valmiina uutteena, voiteena jne. Itse suosin kuuriluontoisuudessa aina yrttiteetä ja etenkin näinä vuodenaikoina. Sillä on kokonaisvaltaisin ja helposti kehon hyödynnettävä toimivuus. Yrttiteen taas voit juomisen lisäksi myös sujauttaa jalkakylpyysi tai sivellä ihollesi. Kuinka sinulle on mieleisintä?

marianne_tynkkynen_yrttikuuri_flt.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yrtti, rohto, kuuri, rauhoittava, terveysvaikutus, kanerva, sitruunamelissa

Vanheneminen kehon voinnin mittarina

Torstai 8.10.2020

Kirjoitin viimevikkoisessa blogissani siitä, ettei vanheneminen ole yhtä kuin kärsimys ja kivut. Meillä on uskomattoman suuri valta siihen, missä tahdissa vanhenemme ja paljonko elinivuosistamme on terveitä vuosia. Taustalla on paljon biokemiaa ja samaan aikaan toimii hyvin yksinkertainen malli siitä, mitä vanhetessa tapahtuu ja miten se etenee. Tämä selittää sen,miksi toiset vanhenevat toisia paljon nopeammin, ja ikätoverit voivat tuntua paljon huonompi- tai parempikuntoisilta kuin itse on.

Mitä rappeutuminen on?...

vinoon.bloggaaja.flt.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanheneminen, immuniteetti, solut, geenit, terveys

Villiyrttien terapiaa - osa 3

Tiistai 19.5.2020

Luonnossaolon vaikutukset ihmiseen ovat ketjureaktio, jossa tapahtuu laajenevana kaskadina lukematon määrä asioita, ja jonka lopputulema on ihmisen palautuminen. Luonnon sensei yhdistyy ihmisen kanssa ja käsittämättömän monimuotoisella tavalla. Ja mielenkiintoista tässä on myös se, ettemme tiedä tieteen tasolla valtavasta tietomäärästämme huolimatta kuin pienen osan näistä tapahtumista.

Faktaksi voimme kuitenkin todeta yhteentulemana sen, että ihmisen mieli, sielu ja keho mitattavissa, kliinisissä sekä ulkopuolelle näkyvissä määrin rauhoittuu ja eheytyy luonnossa. Luonnon merkitys on siis väistämätön kun puhutaan parantumisesta, eheytymisestä ja palautumisesta. Olemme osa luontoa, urbaanista maailmastamme välittämättä.

Miksi luonto on kotimme?

DSC05666.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, terveys, hyvinvointi, hortoilu, suomi, luonto, palautuminen, stressi, verenpaine

Villiyrttien terapiaa - osa 1

Torstai 7.5.2020

Harvassa maassa, kuten Suomessa, asumme villinä kasvavan syötäväksi kelpaavan ruuan keskellä. Moni eurooppalainen näkee mahdollisuutemme suurena etuoikeutena ja villiyrttien lottovoittomaana. Täällä me kuitenkin olemme vasta tekemässä paluuta luontoon, jonne lisääntyneet tieto ja teollistumisen tuomat sairaudet meidät väkistenkin johdattelevat. Ja suomalaisten villiyrttien maine kasvaa keskuudessamme, mutta myös maailmalla.

hortaohjaaja.jpg

Villiyrtit arkikäyttöön

Ihmiselle, joka ei ole koskaan syönyt niin sanottuja rikkaruohojamme – Kivimetsien sanoin ”rikkausruohojamme” - ajatus tuntuu usein kaukaiselta. Kaivatko silti hieman muistojasi: Oletko kenties lapsena maistanut kasveja? Onko vaarisi antanut sinulle esimerkiksi ketunleivän naposteltavaksi...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: villiyrtit, horta, terveys, hyvinvointi, hortoilu, suomi, luonto, ravinnetiheys

Luonnollinen "epähygienia" terveyden lähteenä

Torstai 20.2.2020

Minua on kovasti viimeaikoina puhuttanut metsälenkeilläni, kotonani, julkisilla paikoilla ja toisten kodeissa ollessani bakteerikoktail. Olen itse arkeni kautta huomattavia määriä jatkuvissa ja huomattavasti perustalliaista enemmä kosketuksessa monipuolisesti ja ennen kaikkea luonnon terveyttämme tutkitustikkin tukevien bakteerien keskellä ja altistuksessa. Ja samalla omassakin arjessani olisi tarvetta vielä monta askelta isommille määrille noita kehoamme palvelevia bakteereja.

DSC05965.JPG

Kosken luonnossa kaikkeen, hengitän mullasta nousevia bakteereita. Pussailen koirani kanssa ja halailen erilaisia ihmisiä huolimatta heidän flunssistaan tai vatsataudeistaan. En käytä milloinkaan julkisilla paikoilla käsidesejä tai saippuoita, enkä pese kotonani wc.tä aineilla, jotka tappavat myös hyvät bakteerit. Teen ruokaa, oli sitten kasvista tai raakaa lihaa, puisella leikkuualustalla jota en tiskaa milloinkaan.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: hygienia, ylihygienia, bakteerit, tasapaino, terveys, luonnollinen, kemikaalit, E-koodit, säilöntäaineet

Sokeria joka aterialla, onko OK?

Torstai 23.1.2020

Mieleni tekee tänään avautua sokerikyllästetystä markettiruuastamme. Miksi? Koska minusta on vähintäänkin hämmentävää ja tyrmistyttävää, miten yksittäinen ainesosa voi olla aivan kaikkialla. Voit pitää varmana merkkinä elintarvikkeen ravinneköyhyydestä ja huonosta laadusta ainesosalistassa esiintyvästä sanasta ”sokeri” tai ”glukoosi”. Se on kuin kansan huumausta, miten sitä tungentaan mitä käsittämättömimpiin paikkoihin. Joskus todella luulin, että siitä on huomattava tärkeä hyöty tuotteelle, esim säilyvyydelle. Mutta yllätys yllätys, sillä HARVOIN on tekemistä sen kanssa.

Ja samaan aikaan elintarviketeollisuus miettii kaikessa viisaudessaan, kuinka sana ”raakasuklaa” on harhaanjohtavaa ja epämääräistä. Suolapähkinöissä kyllä sopii olla puolet sokeria ja puolet suolaa.

sokeri_addiktio.jpg

Oletko koskaan tosissasi pannut ylös ja merkille, monessako elintarvikkeessa syöt päivittäin sokereita? Entä lapsesi lautasella?

Olemme käveleviä sokerinarkkareita...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sokeri, addiktio, teollisuus, einesruoka, ravinnetiheä, laatu, terveys, kansantaudit, WHO