Vanhenemista voi hidastaa vuosilla

Torstai 1.10.2020

Me ihmiset olemme perusluonteeltamme varsin lyhytnäköisiä. Mietimme enimmäkseen tämän hetken vointia ja mittaamme asioita sen lomassa. On luonnollista keskittyä tämän päivän haasteisiin, eikä kymmenen vuoden päästä saapuviin. Nykyaika mahdollistaa meille sen, että voimme todella elää vain tämän päivän taakkaa. Meidän ei tarvitse miettiä ensitalven ruokavarastojamme taikka ensikesänä pelloksi kaskettavaa metsää. Terveet elämänvuodet eivät kuitenkaan ole lisääntyneet samaan aikaan kun elinikäodotteemme. Me kirjoitamme tänään tulevaisuuttamme, mutta myös jälkeläistemme tulevaisuutta.

Kuuluuko vanhenemiseen heikko immuniteetti ja kivut?

Kun ihminen syntyy, hänellä on tietynlaiset geenit ja tietynlainen perimä...

ekolifestyle_metsa.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tulehdus, immuniteetti, vanheneminen, rappeuma, telomeeri, geenit, perimä

Mitä teemme antioksidanteilla?

Torstai 24.9.2020

Ja miten ne toimivat kehossa? Miksi niistä puhutaan niin paljon? Ei ole suotta tänäpäivänä kaikkialla pinnalla puhe antioksidanteista. Yhdyssana, jossa on anti ja oksi ja dantti, kertoo jo pitkälle, mistä on kysymys. Oksi on happi ja oksidantit hapettuneita, happamia. Anti ehkäisee, kumoaa: Anti-hapettunut ainesosa. Antioksidantit siis purkavat kehon hapettumista, toisin sanoen kehon hajoamistilaa.

Antioksidanttien puute vaikuttaa seuraaviin asioihin käytännössä:

  • Kaikkiin sairaustiloihin liittyy hapettumista (oksidatiivinen stressi)
  • Tulehdustilat ja jatkuva sairastelun tunne....

raparperi_ravintovalmentaja.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antioksidantit, hapetusstressi, hiljainen tulehdus, krooniset sairaudet

D-vitamiinin voimaa

Torstai 4.6.2020

Nämä ihanat kelit, jotka ovat hellineet meitä Etelä-Suomessa, ovat olleet samalla todellista D-vitamiinikylpyä jokaiselle, joka on hieman uskaltanut ihoaan tuolle valolle näyttää. Noin 20 minuutissa t-paidalla tähän aikaan vuodesta keskipäivällä auringon valolle altistuva saa päivän D-vitamiinitarpeensa.

THL.n saantisuositus D-vitamiinista on maksimissaan 50-100 mikrogrammaa ja RDA eli päivittäinen saantisuositus 5 mikrogrammaa. Verestä mitattuna THL.n mukaan 50nmol/l olisi riittävä arvo. Todellisuudessa tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet tämän arvon olevan aivan liian pieni ehkäisemään oireita tai edes sairauksia. Ja mitä tulee saantiin, tuo 50-100 mikrogrammaa riittää kovin harvalle nostamaan D-vitamiinipitoisuutta veressä riittävän korkealle. Joten on tarpeen käydä hieman faktoja läpi D-vitamiinista!

aurinko_ravintovalmentaja_tynkkynen.JPG

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: D-vitamiini, aurinko, valo, osteoporoosi, riisitauti, immuniteetti, tulehdus, hormonit, sokeri, rasva, aineenvaihdunta

Ylipaino - sairauksien aiheuttaja vaiko itse sairaus?

Torstai 23.4.2020

THL luokittelee ylipainon sairauksien aiheuttajiksi yhdessä mm tupakoinnin ja epäterveellisen ruuan rinnalla. Funktionaalisesta näkökulmasta katsottuna ylipaino ei kuitenkaan ole sama kuin liiallinen kalorien popsiminen, vaan seuraus – oire tai sairaus – kehon epätasapainotilasta. Ylipaino ei ole elämäntapa, eikä näin ollen kuulu varsinaisesti riskitekijöihin.

Tasapaino, Kivet, Laatokan, Ilta

Voitaisiinkin ajatella, että siinä missä epäterveellinen yksipuolinen ruoka kuuluu aiheuttajien listaan, ylipaino kuuluu jo oireisiin (näin sopii siis kyllä riskitekijöihin, vaikkei olekaan syy vaan seuraus), ja sen jälkeen seuraa sairauksia. Nähkäämme siis ylipaino oireena ja kehon lempeänä viestinä siitä, että jonkin on muututtava: Mitä keholtani puuttuu ja mitä se saa liikaa?

Ylipainosta monen tekijän summa – unohda kalorirajoitukset heti alkuunsa...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ylipaino, painonhallinta, matala-asteinen tulehdus, metabolia, kalorit, verensokeri, sokeri, hiilihydraatit, painonpudotus, väsymys, katabolia, sairaus, svs, flt

Hiljainen tulehdus - mikä se on?

Torstai 16.4.2020

Oletko kuullut puhuttavan hiljaisesta tulehduksesta? Tulehduksesta, joka on usein ennen varsinaisia sairauksia jo kehossa, ja jopa mitattavissa, mutta ei näy pikaisessa CRP-arvossa. Ja jonko kohdalla lääkäri toteaa sinun olevan vielä terve, mutta itse koet kaikkea muuta ja tiedät, ettei kaikki ole kohdallaan. Voit huonosti, epämääräisiä oireita ja apua ei tahdo löytyä mistään.

Kuten paljon puhuttu suoliston epätasapaino, myös hiljainen tulehdus, liittyy kaikkiin sairauksiin. Molemmat ovat...

Agenda, Työn, Office, Lukulasit

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hs-CRP, tulehdus, hiljainen tulehdus, krooninen, sairaudet, svs, diabetes, allergia, suolisto,

Älä pelkää hyvää rasvaa

Torstai 2.4.2020

Kehollesi rasvat ovat proteiinien ohella välttämättömyys saada ravinnosta. Ja nyt emme puhu ”kolesterolia alentavista” keijumargariineista. Vaan superfoodeista omegoista. Etenkin omega 3- ja omega 6-rasvahappojen lähteistä eri muodoissa, jotka ovat elimistöllemme välttämättömiä saada ruuasta.

Oliiviöljyä, Tomaatit, Basilika, Syödä

Rasvahappoepätasapaino jäävuoren huipun alla...

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rasvat, hiljainen tulehdus, immuniteetti, omega, 6:3, alzheimer, sydän- ja verisuonisairaudet, kolesteroli, margariinit