LUULIEMI
ála NewDayFoodin
uunissa/levyllä

Luuliemi on varsin yksinkertainen ja herkullinen nykyaikaisissa keittiöissämme siitä huolimatta, kuinka harva meistä on sitä kokeillut tai saanut siihen oppinsa mummoltaan.
Valmistus vie aikaa uunissa, muttei kokilta.
Monille myös mielen kuvitus luuliemen mausta on ensikuulemalta melkoisen etova. Ajatus luista ja jänteistä kannattaa kuitenkin unohtaa heti alkuunsa, sillä pointti on siinä, että ravinnerikkaus näistä "jätepaloista" liukenee nimenomaan liemeen. Ja lemmikkisi nautiskelee varmasti mielellään pehmenneet jännepalat.

AINESOSAT:

Luut:

Luuliemen luiksi kelpaavat kaikki luut, ja luiden siistimättömyys jänteistä, liha- ja rasvarippeistä on pelkkää plussaa. Ja kahden litran vetoiseen pataan ei mahdu kovinkaan kummoista luumäärää.

Luiden laadun suhteen kannattaa kuitenkin olla hieman nipo, eli perus broileri, sika, nauta linjalle en suosittele lähtemään. Luut tulee siis saada luomukasvatetusta eläimestä tai riistasta.

Luita voit pyytää metsästystä harrastavalta tuttavaltasi metsästysaikaan, taikka ottaa yhteyttä paikalliseen luomutilalliseen, mikäli hänen tuotelistoillaan ei valmiiksi ole luita kaupan.

Suola ja Mausteet:

Kahden litran vetoiseen pataan voi laittaa noin 1,5-2 rkl suolaa.

Mausteina voi käyttää aivan mitä tahansa ja hauduttaessa mausteita saa olla jonkin verran, jotta valmistuu maukas liemi. Voit heittää pataan lisukkeeksi myös vaikka valkosipulin kynsiä taikka sipuleita.

Itse annan tähän helpon aloittelijalle: 1/3-1/2 purkillista Yrttipajan Riistamaustetta

Etikka:

Etikka ei ole välttämätön, mutta se lisää ravintoaineiden irtoamista luista, joten yleensä lisään sitäkin. Suosin itse luomulaatuista etikkaa ja yleensä omenasiiderietikkaa. 2-3 rkl.

Vesi

VALMISTUS

Laita kaikki ainekset pataan ja peitä vedellä siten että jää hieman nousuvaraa vedelle. Uuniin kannattaa kuitenkin laittaa pelti alle, jotta säästyy isommalta siivoamiselta, mikäli nestettä tulee ylitse.

Pata uuniin (halutessa keittele levyllä siten, että liemi kuplii juuri ja juuri, n.8-18h ajan) ja uuni 180 asteelle. Kun 30-40min on kulunut, pienennä uuni 80-90 asteeseen ja anna unohtua uuniin 12-24h, itse tavoittelen yleensä 16-18h aikaa, mutta riippuu tekemisistäni, kauanko tuo on uunissa.

Valmis luuliemi on sellaisenaan käyttövalmista. Jos kuitenkin perkaat sen, tee se lämpimänä, jolloin rippeet irtoaa helposti luista ja rasva ei ole vielä kohmettunut.

Perkaus voi olla mieltymystesi mukaan. Jollekkin voi olla tarpeen laittaa koko liemi siivilöinnin läpi. Itse poistan pelkät luut ja syön muut. Yksi tapa on myös se, että poistat luut, mutta blendaat kaiken pehmeän ns liemisoseeksi.

LUULIEMEN KÄYTTÖ

Luuliemen käyttö on myös erittäin vaihtelevaa. Tässä muutama tapa, sekä ensimmäisinä omiani.

1. Käytä keittojen pohjana. Ei tarvitse välttämättä edes lihaa.

2. Juo sellaisenaan välipalana tms.

3. Pakasta jääpalamuotteihin ja lisää esim rasvakahviin tai smoothieen (tällöin maustaminen tekovaiheessa kannattaa jättää tilkkaan suolaa ja etikkaan).

4. Käytä erilaisten ruokien maustamiseen pakastekuutioina tai muutoin: jauheliharuokien maustaminen, risottoihin, lasagneen, mihin mausteliemikuutiota keksitkin käyttää.

PS: Itse tein ensimmäisen luuliemeni aikoinaan ajatuksella, että syötän koiralleni, jos en pysty.. heh! Mutta eipä saanut tuolloin koira muita kuin sattumat, joista niistäkin anastin lihannälöiset pois.

Ja luuliemeenhän minut yllytti sen älyttömän huikea superfoodominaisuus ravinnetiheydessään. Lue siitä blogistani!